Abonneren, Adverteren
mail: redactie@waalsweekblad.be
logo
Vrijdag 8 januari 2021 Nr. 781
lijntje
Nachtstroom weg, stroom duurder
Geleidelijk aan verdwijnt in Wallonië het lage nachttarief voor stroom. De eerste fase van de verandering kan een gezin al 113 euro per jaar extra kosten. In de nabije toekomst wordt het minder belangrijk hoeveel stroom je afneemt maar telt vooral het moment waarop dat gebeurt. Wie veel apparaten tegelijk inschakelt betaalt dan meer dan wie het stroomgebruik spreidt. De netbeheerder probeert zo te voorkomen dat het stroomnet overbelast raakt, want er is niet tijdig ingespeeld op de zonnepanelen en de elektrische auto's. Digitale stroommeters gaan aangeven wanneer er veel capaciteit op het net is, dan zal de stroom het goedkoopste zijn.

advertentie

regel

Hogere prijzen, hogere uitkeringen
Een pakje met 20 sigaretten gaat van 6,80 naar 7,50 euro, een zakje tabak van 9,70 naar 11,17 euro. De inflatie was vorig jaar 0,4%
Het lage sociale tarief voor arme mensen stijgt 10%, aardgas 15%.
Postzegels worden 9% duurder
Het minimumpensioen voor personen met een carrière complète stijgt naar 1500 euro netto per maand.
De werkloosheidsuitkering stijgt 1,125% en dat zal ook de komende drie jaar steeds gebeuren. Dat gebeurt naast de automatische indexering en de welvaartsbonus (l'enveloppe bien-être).

Waalse simulatoren de hele wereld over

Transurb Simulation in Namen maakt en onderhoudt rij-simulatoren voor metro's, trams en bussen, die over de hele wereld worden gebruikt, gewoon of met virtual reality. De geprivatiseerde ex-dochter van de spoorwegen maakt ze precies op wens van de klant, die er een module bij krijgt om zelf les-onderwerpen te maken, zoals bepaalde storingen of omgaan met passagiers. Omdat er veel concurrentie is, stopt Transurb 20% van de omzet in R&D, zodat men voortdurend innovatief is. 90% van de productie gaat de grens over. De Waalse en Vlaamse busdiensten maken er nog geen gebruik van. De 100 personeelsleden werken in Namen, Brussel en Algerije.

Geen sneeuw? Dan indoor skiën
De skiclub Val de Wanne, opgericht in 2007 door o.a. de top-skiester Karen Persyn, heette een aantal jaren skiclub de la Vallée, maar de oude naam is nu hersteld: Val de Wanne. Als er sneeuw ligt dan wordt geskied op de eigen piste Val de Wanne in Trois-Ponts, maar dankzij samenwerking met het Snow Valley Racingteam in het Vlaams Limburgse Peer kan het hele jaar door ook geskied en getraind worden op hun indoorbaan, als de corona dat toelaat. Het lidmaatschap kost 25 euro per jaar, incl. enkele verzekeringen. De website van de skiclub Val de Wanne is Frans/Nederlands. Karen Persyn is overigens nog steeds bij de club, nu als coach.

advertentie

www.estimax.be | info@estimax.be
0032 (0) 43 83 56 59

Corona vertraagt aanleg tram Luik
De aanleg van de Luikse tram, die het centrum verbindt met  Coronmeuse en Sclessin, ondervindt vertraging. Hij zal niet oktober volgend jaar rijden, wat het plan was, het wordt minstens 2023. Het komt door uitval van personeel wegens de coronapandemie. De uitvoerder, Tram'Ardent, hoopt met een verdubbeling van de werkploegen de verloren tijd nog wat goed te maken.
Klik op het kaartje voor een grote weergave

Protest tegen sluiting skipistes
Vier skiclubs hebben geprotesteerd tegen de sluiting van de skipistes door de burgemeester van Jalhay. Het argument dat Frankrijk ook zijn pistes sloot is niet correct: daar zijn toerskieën en langlaufen toegestaan, en dat willen de clubs hier ook. Zij houden zich aan het corona­protocol, hier de laatste versie.

Rode zonecontrole: opeengepakt wachten

160.000 Belgen zijn recent in een rode zone op vakantie gegaan. Dat blijkt uit hun Passenger Locator Forms. Op de foto staan terugkeerders op Brussels Airport te wachten bij de controle van die formulieren. Zij trekken zich niets van de anderhalve meterregel aan, en die wordt ook niet gehandhaafd. Wie uit een rode zone komt, moet een week in quarantaine en moet een coronatest laten afnemen op de eerste en de zevende dag na terugkeer. Meer bij Medi-Sfeer

C O R O N A  K O R T
18% van de Waalse bloeddonoren heeft antistoffen tegen corona in het bloed, in Vlaanderen is dat 10% maar in Brussel al 26%. Dat blijkt uit onderzoek. De antistoffen zouden slechts enkele maanden tot een half jaar in het bloed blijven.

De pandemie raakt de toeristenindustrie erg, die is nu terug op het niveau van 1990, heeft Statista ontdekt.

Vaccinatie: hoeveel per land / procent
Overzicht corona-steun bedrijven
Specifieke steun toeristensector
Euregio reisadvies / Kleurkaart EU
Lopende maatregelen / Cijfers

advertentie


Magnettes medelijdens-meditatie
Het huidige federale regeringsakkoord is voor 80% gelijk aan de voorstelnota van eind 2019 van de Waalse socialist Paul Magnette. Dat zegt hij zelf althans in De Zondag. En: "Waarom hebben we dan 10 formatiemaanden verloren? Omdat partijen spelletjes spelen". Magnette vertelt ook dat hij medelijdens-meditatie toepast: "Als je kwaad bent op de persoon die voor je staat, moet je denken: ik hou van jou, ik hou van jou, ik hou van jou. Het is absurd en het is moeilijk, maar het werkt."

Ook hier wijken zonder wet en orde
quote  In grote Franse steden zijn er hele wijken die niet meer onder wet en orde van het land vallen. Daar zwaait een mengeling van radicale jongeren en maffiosi de plak. Zelfs ambulances en brandweerwagens worden er bekogeld en aangevallen. Dat gebeurt net zo goed in België. Wanneer de politie daar vermoedelijke terroristen gaat arresteren, wordt ze aangevallen door wijkbewoners. Dus islamistische*) geweldplegers zijn geen eenzame wolven, ze worden gesteund door een breed netwerk.  quote
Dat zegt, in Doorbraak, de journaliste
 Mia Doornaert.*) Islamitisch slaat op de islam als geloof, islamistisch op de visie dat een staat volgens de regels van de islam bestuurd moet worden.

Circulair bouwen begint te komen
Hier en daar proberen aannemers circulair te bouwen, dus veel materialen opnieuw te gebruiken, maar de Belgische banken remmen de ontwikkeling doordat zij circulaire projecten nauwelijks financieren, zoals het Belgische vakblad Architraaf schrijft. Maar de Belgische website Circubuild.be geeft voorbeelden en producten en heeft een gelijknamig boek (in het Nederlands, 24 euro).

KBC-rekening ineens 30% duurder
De populaire KBC/CBC bankrekening Plus is zomaar ineens 30% duurder geworden en kost nu 3,25 euro per maand (hoewel de website de oude prijzen nog geeft). De bank heeft een app waarmee iedereen gratis voetbaldoelpunten kan zien, en een berichtje kan ontvangen meteen nadat een goal is gemaakt. Ook kan de app allerlei andere branchevreemde diensten verrichten en dat kost allemaal geld. Omdat klanten niet graag van bank te veranderen accepteren de meesten alle prijsverhogingen gewoon, zegt een professor digitaal bankieren tegen de VRT.

aanbeveling


Waalse stem meer waard dan Vlaamse
Belgische partijen hebben qua geld niet veel aan hun leden. Bijna 60% van de partij­financiering komt uit de staatskas. In de Kamer ontvangt iedere partij 3,30 euro per behaalde stem, in de Senaat ook nog eens 1,32. Dan zijn er nog de fractietoelagen: 64.000 euro per fractielid in de Kamer en 24.000 in de Senaat. In Vlaanderen en Wallonië krijgen zetelende partijen ook nog bedragen per stem, resp. 2,05 euro en 2,71. Meer bij de VRT
De N-VA is dankzij al dat staatsgeld zo rijk geworden dat ze maar in onroerend goed is gaan beleggen, wat toch niet echt de roeping is voor een politieke partij. Het leverde in 2017 meer dan 5 miljoen euro op, zoals Apache berekende.

Acapela geeft de computer een stem

Acapela in Mons behoort tot de mondiale top 5 op het gebied van spraaksynthese (30 talen, 120 stemmen). Men maakt software om computers te laten spreken. Concurrenten zoals Google en Amazon bieden standaardstemmen aan, de Walen geven de klant de stem die hij wenst, de vakman zegt dan: het merk krijgt een stem-identiteit. Acapela is ook actief voor robots en voor mensen die hun stem zijn kwijtgeraakt. Zie hier een overtuigende (en de technische uitleg van Acapela). Begonnen als Babel, een spin-off van de universiteit in Mons, fuseerde het bedrijf 7 jaar geleden met een Zweeds en een Frans bedrijf. Er werken nu 45 mensen.

Alleen meer Waalse woningen verkocht
De pandemie vertraagde vorig jaar het aantal woningverkopen in Vlaanderen (-4,2%) en Brussel (-4,8%), maar in Wallonië was er een plusje (0,8%). Een huis in Wallonië werd 6,3% duurder (Vlaanderen: +6,7%, Brussel +4,4%. Bij appartementen was de stijging resp. 5,7%, 6,5% en 8,1%. Waals Brabant blijft de duurste provincie, Luxemburg is de runner-up geworden. De inflatie was vorig jaar 0,4%. Bron: Notarisbarometer 2020

advertentie
Zie de actuele info op onze website

Pensioen Nederwalen in NL belasten?
Nederwalen met een Nederlands pensioen betalen belasting in de woonstaat, België. Dat hebben beide landen ooit afgesproken. Maar Nederland wil, als bronstaat, dat geld voortaan hebben. Met Duitsland is het al gelukt, daar betalen mensen met een Nederlands pensioen al belasting aan Nederland (wat zeer ongunstig voor hen is). België vindt in principe bronstaat­belasting het beste, maar de onderhandelingen met Nederland lopen al jaren en de betrokken minister wil niet zeggen wat het probleem is. Dat blijkt uit deze Kamervraag en dit antwoord.

Nep-afhaalchalets verboden in Libramont

De eigenaar van restaurants in Libramont en Bertrix had 22 chalets buiten de zaken geplaatst om klanten daar per bubbel "afhaaleten" te laten opeten. 300 kerstbomen zorgden voor sfeer. Maar waar een collega in Namen wel nep-afhaaleten mocht laten opeten in nep-auto's op het trottoir (WW vorige week), wil de gouverneur van de provincie Luxemburg er niets van weten. Nu probeert de ondernemende ondernemer gemeentevergunningen te krijgen, net als in Namen. TVLux

Nederland blij met Waalse zuivering
Doordat Wallonië na aandrang van de EU het afvalwater in het stroomgebied van de Maas nu beter zuivert, is de kwaliteit van het rivierwater verbeterd. Dat is goed te merken aan de waterplanten en de vissen, minder bij de kleinere waterorganismen. Dat staat in deze Nederlandse PDF-brochure Maas in Beeld (pag. 16). Maar de Nederlandse natuurontwikkelaar ARK moppert nog wel: "De rivier zelf is nog niet cum laude. Door het onnatuurlijke stuwbeheer in de Waalse zijrivieren en de waterkrachtcentrale bij Luik, door de zomerse droogte en de watermassa die naar de kanalen gaat, is de hoeveelheid en de kwaliteit van het rivierwater (weinig stroming, zuurstofarmoede, hoge concentratie lozingen) in de zomer ondermaats."

advertentie


Vanwege de corona houden de
afdelingen voorlopig géén bijeenkomsten.


Afdelingen in Luik, Edingen,
Waals-Brabant, Namen,
Vlaanderen en Nederland.


Te veel winterpret in de Hoge Venen

De Hoge Venen zijn een tijd geheel afgesloten geweest omdat de wegen naar het gebied verstopt raakten door de vele bezoekers, die vooral per auto kwamen. Ook komend weekeind is er een bezoekverbod. Op de foto de skipiste van Baraque de Fraiture die ook gesloten was. TVLux
Ook rond het vliegveldje van Saint-Hubert zaten alle wegen vol. TVLux

Playmobilwinkel in Saint-Hubert

Les petits mondes d’Ivy-Rose in Saint-Hubert is een winkel met vrijwel alleen Playmobil, en wat Lego. Het zijn echt niet alleen kinderen die de weg naar de winkel weten te vinden, blijkt uit deze van TVLux. De Duitse Playmobil-poppetjes en -voorwerpen zijn van plastic en worden in zes fabrieken over ter wereld gemaakt. Wie niet naar de winkel wil, kan ook gewoon de Belgische Playmobil-webshop bezoeken.

CDH, voor niet-materialistische politiek
De Waalse partij CDH (centre démocrate humaniste) schommelt rond de 10%. Het Waalse Kamerlid Vanessa Matz zegt in Wilfried 14 dat ze dat wel begrijpt: de kiezers weten niet meer waar het CDH voor staat. Zij ervaart links en rechts als erg materialistisch, terwijl haar CDH juist staat voor menselijke relaties, een evenwichtig gezinsleven, het wegwerken van ongelijkheid, christelijke normen en waarden, ook voor niet-christelijken. Matz is 48, maar zij heeft in een Waalse gemeenteraad nog meegemaakt dat een van de heren een glas water omstootte en toen serieus tegen haar zei: "haal jij even een nieuw". Zulk gedrag motiveert je wel.

advertentie
adv
Ook de bulkmailprovider van het Waals Weekblad

De Waalse Bill Gates Manager v/h Jaar
Een van de meest succesvolle bedrijven van het land is Odoo in Louvain-la-Neuve (Waals Brabant) en daarvan is de CEO, Fabien Pinckaers (39), voor het zakenblad Trends de Waalse Manager van het Jaar. Odoo maakt een hele reeks open source en betaalde bedrijfs-apps, ook voor kleinere gebruikers. Laatste cijfers: Odoo heeft 1168 personeelsleden, 6,5 miljoen gebruikers, 7 filialen en 3000 partners over de hele wereld. Trend noemt Pinckaers de Waalse Bill Gates

Nog 140 miljoen frank zoek
Hoewel de euro al 18 jaar bestaat zijn ruim 64 miljoen Belgische frank vorig jaar door de Nationale Bank omgeruild voor 1,59 miljoen euro. Maar er moeten nog rond de 140 miljoen frank in laden en sokken en kluizen liggen. Munten kunnen niet meer ingewisseld worden, alleen bankpapier dus.

EU betaalde mee aan nieuwe brouwerij

Niet alleen boeren krijgen geld uit het Europese agrarische fonds Feader, ook slimme bedrijven doen er hun voordeel mee. Zo heeft de EU meebetaald toen de brouwerij Minne, toch gewoon een commercieel bedrijf, verhuisde van Bastogne naar Baillonville bij Marche-en-Famenne. Dit jaar is dat gebouw in gebruik genomen. Het is zo ontworpen dat het lijkt op het everzwijn dat de etiketten van de brouwerij siert. Dat vinden de architect en het bedrijf althans. De brouwerij doet het overigens goed en won vele prijzen. Na de corona kan de brouwerij ook weer bezocht worden. Meer bij WAW magazine

Waals Weekblad Mediatip
foto
Nr. 50 van het gratis Franstalige
PR-blad Vivre la Wallonië gaat
o.m. over regels rond huisdieren,
wie doet wat tijdens de coronacrisis, tips over Waals Brabant
, précompte immobilier en 4.000 kilometer nieuwe hagen
 Download of lees online

België houdt verbruikmeter even af
Na de leugens over verbruik- en bereikcijfers van auto's, is er nu de On-Board Fuel Consumption Meter. Die meet het werkelijke verbruik, buiten de autolobby en de politici om. Hij is sinds 1 januari in elke nieuwe auto in de EU verplicht. Veel auto's tonen het totaal- en momentaan verbruik al, maar België heeft versierd dat België 2 jaar en 2 maanden uitstel krijgt. Nog bepaald moet worden hoe de gegevens naar een EU-orgaan gestuurd worden, om er onpersoonlijke samenvattingen van te maken. Meer bij Newmobility

Muurschilderingen in Orp-Jauche


De grotten van Folx-Les-Caves in Orp-Jauche (Waals Brabant) zijn een monument en heten ter plaatse Puits aux Grottes. Ze zijn niet door de natuur maar door de mens gevormd, hier werd ooit mergel gewonnen en er was ook een champignonkwekerij. Nu zijn er vooral lege zalen en kunstwerken te zien, zoals muur­schilderingen en uit de wand uitgehouwen afbeeldingen. Een geïllustreerd verhaal in het Nederlands is hier te vinden.

Waals Weekblad Mediatip
Nr 140 van het sociaal-ecologische Waalse blad Imagine gaat o.m.
over "de rijken die ons ruïneren",
de klimaatverandering in de
wijnsector, de macht van de
moeders, prachtige wilde planten. 
 Meer over het
actuele nummer

België is kampioen overvallen
België komt een aantal keren voor in het Guiness Book of World Records. Hier zijn er enkele saillante feiten:
sinds 2014: meeste overvallen in een jaar
   per hoofd van de bevolking (1529). Bij de
   meeste kidnappings is België runner-up.
sinds 2020: meeste doelpunten in
   achtereenvolgende wedstrijden UEFA/
   Europa League (Lulaku, 11)
sinds 2016: meeste landen bezocht op
   één batterijlading
in een elektrische auto
   (Frederik Van Overloop, 7)
sinds 2020: snelste 3 km para-gliding
   (3,36 minuut, Ewoud Vromant)
sinds 2019: snelste golfhole (1,29 minuut,
   Thomas Detry)

Hoe herken je bioplastic?
We moeten van het plastic af, maar voor het zover is scheelt het als er veel bioplastic gebruikt wordt. Hoe herkent je dat als klant? Dat valt niet mee. Er zijn helaas veel soorten bioplastic, zoals composteerbaar, bioge­baseerd, biodegradeerbaar. Ook zijn er labels van diverse instellingen die elk weer hun eigen sterren- en andere aanduidingen gebruiken. Hier is een Belgische folder in het Nederlands die het uitlegt voor doorzetters, want het is ingewikkeld. Kleine handreiking: als bijgaand Vinçotte-label op een product staat is het plastic in enigerlei vorm bio. Franstalige uitleg van Wagralim

Waals Weekblad Mediatip
 De nieuwe special van het Frans-
talige Belgische politieke kwartaal-
blad Wilfried is Zones à défendre, dus natuurbescherming en ecologie, met o.m. 40 pagina's foto's en 10 grote interviews met onderzoekers, activisten en politici.
 €19,50 online
Men kan coöp-aandelen Wilfried kopen

Publiek vaker tegen woningbouw
Er is woningnood maar als er dan ergens huizen gebouwd kunnen worden staan omwonenden steeds vaker klaar met acties om ze tegen te houden. Zoals in Andenne (pr. Namen), waar een gebouw van vier woonlagen gepland staat, voor 45 appartementen. Het past perfect in de wijkverdichting die de Waalse politici voorstaan. Maar omwonden spreken van verstedelijking, meer verkeer, lagere kwaliteit van leven. De burgemeester zou liever meer "collectieve" woningen zien verrijzen. In 2018 is al eens een project na buurtacties afgeblazen. Spoedig moet de gemeenteraad beslissen.
152 huizen en appartementen wil aannemer Houyoux bouwen in het park van kasteel Springuel, in Tihange bij Huy. Hij heeft de grond, 1 kilometer lang, al gekocht. Maar de buurt is tegen, men noemt het plan buiten alle proporties, meldt de RTBF.

Voltooid
verleden tijd
Hoe een Waalse hoogoven er uitzag verklaart een fotoserie met Nederlandse uitleg op Lost for decades. Op de foto een al lang en geheel verlaten controlekamer die uitkijkt op het pijpenorgel dat een hoogoven lijkt te zijn.

Nederwalen en Nederlandse verkiezingen
Nederwalen die willen meestemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland op 17 maart kunnen zich nog tot en met 3 februari registreren als buitenlandse kiezer. Daarna kunnen zij stemmen per brief of via een volmacht of met een kiezerspas op Nederlandse grond. De gemeente Den Haag verzorgt de administratie en informatie. Zie ook de  overheidssite Nederlandwereldwijd
Het registreren hoeft maar eenmaal te gebeuren

Wordt de atlasceder een Waalse boom?

De atlasceder kan Wallonië helpen om de klimaatopwarming beter te doorstaan. De boom is sinds 2000 op proef op een aantal locaties aangeplant. Het is een exoot en daar is Wallonië niet gek op, maar door de opwarming moeten onze streken nu eenmaal met nieuwe soorten leren omgaan. Het Waalse vakblad Forêt Nature zag op de testpercelen gezonde bomen met een veelbelovende groei en nu moet de echte warmte waar deze boom van houdt nog komen. Maar grootschalige aanplant vergt veel geld, schrijft het blad, en goed gecontroleerde voorzichtigheid, want je haalt toch een exoot het land binnen. Zie ook dit rapport van de Luikse universiteit. Bijzonder: vooral de nu niet zo beboste gebieden zijn ideaal voor de atlasceder, zie het kaartje.


De link in onze linkspagina naar de politie­pagina met algemene noodnummers verwijst naar een Nederlandstalige pagina die enkele afwijkende Waalse nummers niet noemt. Zie daarvoor de eigen Waalse politiepagina, die inmiddels ook in onze linkspagina staat.

logo
De Wevers interview in onderbroek
Vogelgriep in België /Nederland /Frankrijk
[DU]Record-cocaïnevangst in Luik
[FR]Waar gaat gemeentebelasting heen
Timelaps over een nieuwe sluis
Waarschuwingen:
Aldi diepvrieskalkoen, kans op salmonella
Colruyt augurken, kans op stukjes glas



Nieuwe ID-kaarten bevatten ook vinger­afdrukken, al zie je die niet, ze zitten in de chip. Die is verplaatst naar de achterkant dus je moet zo'n kaart andersom in de kaartlezer doen. Meer info bij de federale overheid

Luiers zijn niet langer organisch afval maar restafval, vanwege het plastic. Vroeger kon 80% gerecycled worden, nu maximaal 25%.

Een doos die om de maand vanzelf een of meer design-producten thuisbezorgt, dat is de Franse Designerbox. Hij is nu een keer gewijd aan Belgisch design, al is dat dan alleen maar met een dun boekje daarover en met twee glazen karafjes. De designerbox kost bij abonnement vanaf 19,90 per maand. De Belgische box is los te koop voor 79 euro.

Wie meent zeer gevoelig te zijn voor elektromagnetische straling kan meedoen aan het onderzoek ENVIeS waaraan Wallonië deelneemt. Meer info


Een thuistipje, nu er vanwege de corona niet veel te doen is. Op dit kaartje is elke stip een Belgische webcam. En het gekleurde deel geeft de sneeuwhoogten aan. Klik op het kaartje of hier om op de webcams te klikken om ze te zien. De kaart is van weerstation Maasmechelen.


Tapisseries de Tournai des XVe et XVIe siècles gaat over wandtapijten uit die bloeiperiode van die stad in Henegouwen (waar ook het Musée de la Tapisserie TAMAT is gevestigd, dat 3 januari is heropend). 15 euro. Meer info en online bestellen

OOK NIEUW:
Een hommage aan de Nero-strips, in de vorm van een Nero-parodie: De Toet van Tut. 15 euro
Conner Rousseau, over de nieuwe voorman van de Vlaamse socialisten. 23 euro.
De Fnac verkoopt een stripboek met de titel Een Godverdomse klootzak
Een gratis luisterboek over bomen en de verdwijnende oerbossen: Het fluisterende woud, van het Wereldnatuurfonds.


Bijna een op drie Waalse vrouwen verdient meer dan hun echtgenoot. In Vlaanderen is het een op vier. Vorig jaar had meer dan 95% van de vrouwen een eigen inkomen: salaris, uitkering of pensioen. Meer bij Feeling

België produceert in zijn eentje 10% van al het plastic in de EU. Dat wordt als een positief gegeven gepresenteerd door de federale overheid die het een van de 99 goede redenen noemt om België te bezoeken. Zie reden 68 op deze pagina

Een wijnkenner is een oenoloog en een bierkenner een zytholoog. Een zytholoog kan tevens biersommelier zijn, men verstaat dan tevens de kunst om bij gerechten passend bier aan te bevelen. De Waalse zythologen zijn doorgaans opgeleid in het Brouwershuis La Maison des Brasseurs aan de Grote Markt in Brussel of door Syntra, ook in die stad.

bedr
De luchthaven van Oostende verwacht meer verkeer vanwege de Brexit. Maandag is het Britse Jota Aviation samen met Priority Freight een vrachtluchtbrug begonnen van/naar Birmingham, voorlopig even tweemaal daags, meldt Piloot en vliegtuig.

De grootste zuivelcoöp in het land, Milcobel verhoogt de melkprijs om de aangesloten boeren meer te laten verdienen. Er is een concurrentiestrijd gaande tussen boerencoöps in het land, en nu is er ook nog een Nederlands zuivelbedrijf bijgekomen: Royal A-Ware, dat ook boeren werft en onlangs alvast een Belgische melkpoeder-toren kocht. Meer bij Vilt

Vlaanderen toont online dat het veel meer ondernemingen heeft dan de andere twee gewesten. Maar die zijn veel kleiner, kijk je naar het aantal ondernemingen per inwoner dan heeft elk van de drie gebieden 0,09 bedrijven per inwoner, in Wallonië dus ook.


Speciale pagina's:

Waalse links
Cijfers

Taaltips
3D-wandelingen
Beroemde Walen

Onze 9 overheden
Het Wallonië-gevoel:

De verborgen wereld
Wallonië van boven
Alle gemeenteborden
en kijkjes in het landschap)
Nutteloze werken
Ugly Belgian houses
Ook dit is Charleroi