Abonneren, Adverteren
mail: redactie@waalsweekblad.be
logo
Vrijdag 29 januari 2021 Nr 784
lijntje
Factuur voor redding in Hoge Venen?
De burgemeester van Baelen (Oostkantons) ziet elk jaar met lede ogen aan hoe de hulpdiensten met drones en honden en speciale wagens in de Hoge Venen toeristen van een vriesdood moeten redden omdat zij zich niet aan de regels hielden, wat kost dat wel niet? Hij wil de geredde toeristen de factuur van de redding gaan sturen en zoekt nu medestanders. Het Forstambt, het equivalent van de Waalse bosdienst DNF, zou alvast mee willen doen met een factuur op urenbasis. Meer bij de BRF

2 miljard voor betere wegen/waterwegen
Voor verbetering van de Waalse wegen en waterwegen trekt de Waalse regering 2 miljard euro uit tot 2026, meldt L'Echo. Dat geld komt alleen wel uit het potje dat eigenlijk bestemd is voor de heropleving van de economie.

advertentie
logoHou je van afwisseling
in je job en in een
interessante sector,
leuke collega’s, groei-
mogelijkheden, goede inwerking? Wij zoeken

1 vast contract (CDI) en 1 vervangcontract
(wat kan overgaan in een CDI)
Vooropleiding niet vereist
Combinatie binnen- en buitendienst
   
Bedrijfswagen, tankpas, gsm en abonnement
Salariëring volgens CP 323
In principe full-time, part-time is bespreekbaar
CDI 38 uur/week + vakantiegeld + 13e maand
  
Flexibel, klantgericht, vriendelijk, verzorgd
    voorkomen, teamspirit
Rijbewijs B
Enige affiniteit met vastgoed en de Ardennen
Echt goed tweetalig in woord en geschrift
Een verklaring van goed gedrag en zeden
    (extrait casier judiciaire)
Het afleggen van een taaltest
Bereidheid om af en toe ook zaterdag te werken
    Uw motivatiebrief en CV stuurt u graag naar
    eveline.belderbos@blim.be
 

Chinees personeel op Luikse luchthaven
Hoe blij moet Luik zijn met de komst van de Chinese webgroothandel Alibaba? Meer vrachtvliegtuigen betekent meer luchtvervuiling en geluidsoverlast. En het viel verslaggeefster Annelien De Greef van De Standaard op dat na de landing van Chinese vrachtvliegtuigen in Luik meteen Chinezen uit de gebouwen naar buiten komen om de afhandeling in goede banen te leiden. Dat geeft de nieuwsbrief De Groene Belg door. Het aantal directe banen dat Alibaba in Luik voor de Walen zou scheppen, is bijgesteld van 900 naar 300. Als dat werk door Chinezen wordt gedaan, dan schiet Luik er weinig mee op. Sinds Alibaba Luik als Europese hub koos, hebben zich wel wat meer bedrijven gemeld, maar dat zijn ook vooral Chinezen.

Waalse plantaardige kankerbehandeling
De plant nictona benthamiana, familie van de tabak, vormt bij de start-up ATB Therapeutics in Marche-en-Famenne het basismateriaal voor een nieuwe behandeling van in eerste instantie bloedkanker. Men spuit de nictona in met een bepaalde bacterie, waarna de plant een afweerstof maakt. Door die stof bij een mens in de kankercel te brengen wordt die van binnenuit vernietigd. Investeerders en de Waalse overheid gaven al veel geld voor verdere ontwikkeling. Dat schrijft L'Echo, die niet meldt dat dit nut van de nictona is ontdekt op de universiteit in Wageningen (NL) in 2013.

Een derde tandpasta's deugt niet
Maar 6 van de 17 geteste tandpasta's voldoen aan de basiseisen: de juiste hoeveelheid fluoride, en tandplak en vlekken verwijderen zonder het tandglazuur aan te tasten. Elmex anti-cariës professional en Apivita overschreden zelfs wettelijke limieten. Het is niet de zorgzame overheid die dat ontdekt maar Test-Aankoop. De testresultaten staan als gratis artikel in de app Test Aankoop Digitaal. Het merk Zendium (via apotheken) is overigens niet getest. Aquafresh Freshmint 3-voudig won de test. De helft goedkoper is 365 van Delhaize op plaats 2.

advertentie

www.estimax.be | info@estimax.be
0032 (0) 43 83 56 59

Waalse fabriek oorzaak vaccinproblemen
De fabrikant van vaccin-ingrediënten Henogen in Seneffe (Henegouwen) is een filiaal van het Franse Novasep. Men heeft de productie­capaciteit onvoldoende opgeschaald, dat is de oorzaak van leveringsproblemen van het nieuwe coronavaccin van het Brits/Zweedse Astra Zeneca. Meer bij De Tijd
De hele wereld kijkt naar ons, zei koning Philippe over de Belgische rol in de vaccin­sector. Hij toonde zich trots maar wees ook op de verantwoordelijkheid. Op verzoek van de EU heeft de gezondheids­inspectie Henogen bezocht, waar de productie nu is opgevoerd.

Percentage besmetten al weken 5,5%

Omdat het aantal coronatesten constant varieert (zie boven het weekverloop) en het aantal gevonden besmettingen dus ook, zeggen die aantallen voor een vergelijking weinig, je kunt beter kijken naar het percentage besmetten binnen die toevallige testgroepen. Wie dat percentage wil zien gaat naar deze pagina, klikt daar bovenin op Tests en kiest dan bij Selecteer periode bijv. de laatste 3 maanden. Het percentage gevonden nieuwe besmettingen blijkt al vier weken vrij stabiel rond de 5,5%. Dat kan snel veranderen door nieuwe virus­varianten die besmettelijker zijn.

C O R O N A   K O R T
Tot 1 maart geldt nu een verbod op niet noodzakelijke reizen naar en van België. In het binnenland mag men fietsen en wandelan waar men wil, of naar het vakantiehuisje gaan, schrijft de VRT, en 1 knuffelcontact mag mee. Vlamingen boekten al massaal vakantie-woningen in de Ardennen.

De gratis Belgische corona-app Coronalert is nu aangesloten op het Europese netwerk van corona-apps. Dat betekent dat Belgen ook een melding krijgen als ze elders in Europa lang bij iemand in de buurt zijn geweest die het virus bij zich draagt. De Nederlandse app CoronaMelder werkt nu ook in België.

Vaccinaties: per land / per procent
Overzicht corona-steun bedrijven
Specifieke steun toeristensector
Euregio reisadvies / Kleurkaart EU
Lopende maatregelen / Cijfers

advertentie


Veel connecties
andere landen
met Belgische
zeewindparken

De Belgische wind­parken in de Noord­zee worden met een 500 km lange onder-waterkabel verbonden met de Deense. Als het hier niet waait en daar wel, dan kan wat Deense schone stroom onze kant op, en andersom, schrijft de RTBF. België heeft al twee kabellinks met Nederland en drie met Frankrijk. Die met Engeland is onderweg, ook aan een Duitse wordt gewerkt. De EU subsidieert die kabels, een onderwater-robotje maakt de sleuven ervoor.
Het kleine België is met 2.260 megawatt windstroomcapaciteit het derde land in de wereld qua kWh per hoofd, dat kan verdubbelen in 6 jaar. Dan kan 1/5 van de stroombehoefte in het land van de wind komen. De Belgische productie is real time online te volgen. Windparken op zee worden geleidelijk aan al zonder subsidie aangelegd, zie Vattenfall en Shell/Eneco.
Lijst van windparken in de Noordzee / Giga-stopcontact op zee / Belgisch Noordzeeplan

België topper bij groene stroomtoename
België staat op drie in de lijst van Europese landen die de grootste toename realiseerden bij de groene stroomproductie. Vorig jaar werd hier 26% meer geproduceerd (Nederland +40%, Zweden +36%). Rapport Agora/Ember
In Europa is vorig jaar voor het eerst meer stroom groen opgewekt dan uit fossiele bronnen.

aanbeveling


Sneeuwstorm vaagde gehuchtje weg
Van het gehuchtje Reinartzhof in het Herzogenwald bij de Hoge Venen zijn alleen wat muurresten over. Het werd in 1953 geheel vernield door dezelfde storm die in Nederland de Watersnoodramp veroorzaakte, maar die hier ook nog sneeuw meebracht. Metershoge sneeuw­wallen isoleerden de bewoners totaal. Na enkele dagen zonden ze een boerenzoon op hulp uit. Hij geraakte in Eupen, maar de hulptroepen, skiërs met voedsel op de rug, konden het dorp niet bereiken, een Duitse ploeg evenmin. Een legerhelikopter redde de dorpelingen door 60 kilo voedsel te droppen. Omdat Reinartzhof om veel redenen te kwetsbaar was, kocht de overheid alles op en de huizen werden in brand gestoken. Zie Verdoemd veendorp bij g-geschiedenis.eu

Zo zijn onze manieren

Dakloos zijn in een stad als Luik is al geen pretje maar een 70-jarige "woont" al 20 jaar in een bos in de stad, zonder bescherming. Hij werd gevonden door iemand die rommel in het bos kwam opruimen en ontdekte dat er een mens in de rommel lag. Uit de rechter foto blijkt dat zijn windbescherming in het besneeuwde bos wel erg dicht ligt bij wat dan heet de beschaafde wereld, zie de huizen op de foto. 7sur7

Worden Hoge Venen een Nationaal Park?
Om én de natuur te beschermen én het toerisme in goede banen te leiden wil de Waalse milieuminister Céline Tellier van de Hoge Venen een nationaal park maken. In de media vrezen sommigen dat er dan voor betaald moet worden, net als in Nederland het geval is met de Veluwe. De Hoge Venen zijn ook al een natuurreservaat en een onderdeel van het natuurpark Hoge Venen-Eifel. Meer bij de RTBF
België heeft 558 beschermde gebieden, in 6 soorten: gewone bosreservaten, integrale bosreservaten, natte gebieden, grotten en twee soorten natuurreservaten. En dan zijn er nog 12 natuurparken en de door de EU opgelegde Natura-gebieden, die de andere gebieden grotendeels overlappen. Er is nog steeds niet één mooie website waar dat alles netjes met kaarten gerangschikt staat.

advertentie
Zie de actuele info op onze website

Nog steeds rode gebieden voor 3G
Proximus heeft het beste mobiele netwerk. Dat blijkt uit een recent rapport van de telecomregulator BIPT. Toch heeft Proximus voor 3G nog wat vlekjes weg te werken, met name in de Oostkantons. Rood is geen of slechte ontvangst, oranje is ook niet goed. Van elke hoofdprovider zijn zulke inzoombare kaartjes te zien voor 3G en 4G. 5G is hier nog niet. Zie de Mobiele Atlas

Ook nog niet overal vast internet
Het recht op internet is niet zoals in Duitsland in de Belgische wet verankerd en dus zijn er nog steeds witte vlekken, zoals in Kelmis (Oostkantons). Daar kan een ondernemer op zijn locatie van Proximus/EDPnet geen internet krijgen, dus hij kan niet verplicht thuiswerken tijdens de pandemie, zoals de BRF duidelijk maakt. Je kunt ook internetten via de mobiele telefoon maar dat is duur en het kan ook via de satelliet maar dat is nog duurder.

Waalse bij-overheid dijt stilletjes uit
quote  In Wallonië werkt 1 op de 4 voor de overheid, in Vlaanderen 1 op de 5. De tewerkstelling binnen de "traditionele overheid" stijgt niet meer, maar wel bij aanpalende entiteiten zoals "autonome (gemeente)bedrijven" of intercommunales. Er bestaat dus een tendens om steeds meer structuren te creëren, terwijl er moet gestreefd worden naar duidelijkheid, efficiëntie en democratische controle op deze nieuwerwetse overheidsinstellingen.  quote
Dit is een alinea uit een artikel in Doorbraak  over een deskundigenrapport voor de Waalse heroplevingsplannen. 

Te veel zonnestroom? Verkoop ze
De sportketen Decathlon koopt vanaf 1 juli zonnestroom van 750 particulieren in voor 4,5 cent per kWh. De klassieke providers betalen 2 tot 5 cent. Het kan alleen met een digitale meter en als er geen recht is op een terugdraaiende teller, dus voorlopig alleen in Vlaanderen en Brussel. Maar in de wet staat nog wel dat een stroomklant voor koop en verkoop dezelfde leverancier móet kiezen. Vanaf 1 juli staan 15 nog geheimgehouden leveranciers klaar om stroom in te kopen, als de wet dan al is aangepast. Meer bij De Standaard

advertentie


Publiek houdt veel windmolens tegen
Het aantal rechtszaken van burgers tegen windmolenplannen is vorig jaar met de helft gestegen, met uitstel of afstel als gevolg. De groene stroomproducenten willen dat de Waalse regering een termijn bepaalt waarbinnen bezwaren afgehandeld moeten zijn of anders automatisch verworpen zijn. Maar de Waalse milieuminister Henry, een Ecolo, ziet meer in een diepgaande discussie met het volk. Hij wil ook het voorwaardenpakket Pax Eolienica van zijn voorganger afmaken. Meer bij de RTBF

Beroep: eetbare plantenkweekster
Koks willen zich onderscheiden, bijvoorbeeld door eetbare planten te gebruiken. De Oostindische kers is in trek, net als het afrikaantje en de dropplant. Ze zijn de grote liefde van Stéphanie de Bellefroid, op de foto met kind in haar tuinderij. Als bio-ingenieur (Louvain-la-Neuve) deed ze een aantal projecten en cursussen voor ze haar eigen eetbare plantenkwekerij begon: Capucine à table, in Rosières (Rixensart, Waals Brabant). "Ik wil graag de tuin zijn die chefs thuis niet hebben", zegt ze in een interview met WAW magazine 51. Ze werkt in het ritme van de seizoenen en zonder chemische middelen. Haar plantendroger gebruikt geen energie, hij verwarmt op natuurlijke wijze. Stéphanies bloemen gaan naar chefs van gastronomische restaurants in de omgeving.

Volop zwart geld in amateurvoetbal
Amateurvoetballers worden geacht geen geld te verdienen met hun hobby, maar in België krijgen velen wel betaald, vaak ook zwart. "Er is geen clubliefde meer", zegt een sporteconoom in De Standaard. Veel clubs bezwijken volgens hem niet door de corona maar door de loonlast. Hij roept de sector op om mensen niet meer te betalen voor hun hobby. Amateurspelers die vier keer per week trainen krijgen rond de 7.000 euro netto per jaar, plus vaak nog wat onder tafel, want "anders gaat hij misschien wel naar een andere club". Het amateurvoetbal ligt voorlopig stil.

advertentie


Waals Picardië: 175.000 meer bomen
175.000 bomen zijn vorig jaar geplant in West-Wallonië (La Wallonie Picarde, WAPI). Dat is de helft van het overheidsplan dat tot 2025 loopt. 17 gemeenten doen mee en ook bedrijven en organisaties, alles bij elkaar zijn er 330 boomplantprojecten in het gebied. Het gaat om bomen, hagen en boomgaarden. Meer bij DHnet.
Meer over Picardisch Wallonië, ook als toeristengebied.

PVDA/PTB beste sociale voorvechter
Walen en Brusselaars denken dat de enige landelijke partij, de linkse PVDA/PTB, de sociale zekerheid het beste verdedigt en wil versterken. Die partij kreeg 31% van de stemmen in een onderzoek van het socialistische ziekenfonds Solidaris, alle andere partijen scoorden slechter, zo behaalde de PS maar 20%. Meer bij La Libre / Zelfde bericht van twee jaar geleden.

Waals Weekblad Mediatip
In het winternummer van het Belgium-Holland Magazine van het Nederlands-Belgisch Centrum o.m.:
moet Vlaanderen aansluiten bij Nederland? / detacheringen / belastingzaken / grenskwesties / pensioenzaken / de onafhankelijkheidsstrijd

Sociaal energietarief: 1,1 mln gezinnen
725.000 Belgische huishoudens genieten al het lage sociale tarief voor energie, en daar komen er nog 447.000 bij. Dat zijn vooral gezinnen die vanwege de corona in problemen kwamen en die na de corona weer het normale tarief gaan betalen. Dat meldt 7sur7 

The Bulletin helpt BuitenBelg digitaal

De internationale community in België heeft een Engelstalig blad: The Bulletin, dat hen helpt om België te begrijpen en er hun weg te vinden. Het is nu voor het eerst, vanwege corona, op internet verschenen en hier gratis te zien. Onderwerpen deze keer o.m. corona, euthanasie, discriminatie, de woningmarkt, energiebesparing, duurzame mode.

Waalse graaiaffaire steeds concreter
Als Stéphane Moreau (56) in Saint-Tropez naar de supermarkt ging, verdween er voor 1.800 euro aan publiek geld. Als hij wijn kocht, deed hij dat voor 30.000 euro met de bankkaart van de intercommunale. Dat er op die geheime rekening 38,7 miljoen euro stond die hij niet uitgelegd krijgt, was het schandaal te veel voor de gewezen PS-topper.
Dat schrijft Het Belang van Limburg. Politici en bestuurders die in Luik bij het overheidsbedrijf Nethys bedrijfje speelden en zichzelf en anderen daar rijkelijk voor beloonden, komen geleidelijk aan dichter bij de rechter. Topman Moreau, maar ook directeur Heyse, de zakenman Fornieri (lid van de beloningscommissie) en nu ook Diego Aquilina (die de directionele afscheidsbonus van 18 miljoen bedacht) zijn ondervraagd en brachten al een aantal dagen in de gevangenis door. Het gaat o.m. om fraude en oplichting. Meer bij De rijkste Belgen en de VRT.

Waals Weekblad Mediatip
Nummer 157 van het Franse
blad Ardenne wallonne is een
special over het Franse grens-
plaatsje Revin bij Givet. Met o.m. de
eerste wereldoorlog, de industrie,
de cultuur en de geschiedenis
178 pagina's, 25 euro.
Inhoud / Online bestellen

Meer vrije huurwoningen op komst
Nu koopwoningen voor velen onbetaalbaar worden, en de politici veel te weinig sociale woningen bouwen, zoeken meer mensen vrije huurwoningen en dus ontstaan ook hier net als in Nederland en Duitsland vastgoedfondsen die voor hun rendement zoekende klanten beleggen in huurwoningen die de fondsen zelf bouwen. Zoals Vicinity Affordable Housing Fund, dat "betaalbare huren" nastreeft. Er is al 45 miljoen opgehaald bij 11 beleggers, en Urbani SA is opgekocht, dat rond 100 miljoen euro heeft zitten in woongebouwen in vooral Franstalig België. Bron: Trends Tendances

Stikstofdoden: Luik op 26 in EU top 1000
Antwerpen staat op 2 in de top 1000 van de Europese steden met de meeste stikstof­doden (NO2 mortality), Brussel op 8, Luik op 26. Hier staat de hele top 1000 maar klik daar eerst op N02 om de stikstoflijst te zien (PM2.5 is de fijnstof-lijst). Binnen de stikstof-top 100 vallen ook nog Gent, Charleroi, Oostende en Kortrijk. Bij de fijnstof staat Charleroi als eerste Belgische stad op 216. De hele studie. Het kaartje toont de stikstof­hotspots in de regio.

De nieuwe bank die niemand weigert
Winkelketens en supermarkt verdelen een nieuwe bankkaart die Nickel heet en inmiddels is gekocht door BNP Paris Bas. Hij heeft in Frankrijk en Spanje in korte tijd miljoenen gebruikers gekregen en komt volgend jaar naar België. Nickel heeft geen bankdiensten, alleen een zichtrekening voor 20 euro per jaar. Maar als gewone banken je weigeren dan kun je hier nog wel terecht, alleen kun je niet rood staan. Je krijgt een IBAN-nummer en een MasterCard betaalkaart. Meer bij retaildetail

advertentie


Vanwege de corona houden de
afdelingen voorlopig géén bijeenkomsten.


Afdelingen in Luik, Edingen,
Waals-Brabant, Namen,
Vlaanderen en Nederland.


Groene waterstoffabriek in Picardië
95% van de waterstof wordt nog "grijs" gemaakt met fossiele brandstof, die veel CO2 produceert. "Groene waterstof" komt van water en groene stroom, zonder CO2-uitstoot. Belangrijk voor zwaar transport, dat niet gewoon kan vergroenen maar wel met waterstof. Een aantal bedrijven gaat groene waterstof maken in West-Wallonië (Waals Picardië) en in gecomprimeerde vorm naar bedrijfsterreinen brengen. Meer bij Engineering.net / De locaties
Groene waterstofdragers in België importeren is noodzakelijk en haalbaar om het toenemend energietekort op te vangen, zo blijkt uit onderzoek van veel bedrijven en organisaties. Persbericht

Thuisbatterij straks
nodig voor
zonnestroom

De Waalse overheid overweegt maximaal 40% te subsidiëren van thuisbatterijen voor zonnepanelen. De eigenaars krijgen vanaf 2024 geen enkele compensatie meer voor stroom die zij aan het net leveren, dan moeten zij stroom die ze niet meteen gebruiken dus zelf opslaan. Een kleine thuisbatterij kost nu nog minstens 6.000 euro incl. omvormer ex subsidie. Meer over de compensatieregeling / Meer bij energids.be / Een Nederlandse thuisbatterij-ervaring
In Duitsland moet je bij zonnepanelen al verplicht een thuisbatterij kopen, om het stroomnet te ontlasten, meldt zonnepaneel-net. Een elektrische auto kan dienen als thuisbatterij. Op een thuisbatterij voor een huis dat ouder is dan 10 jaar zit in België maar 6% BTW.

Brussel blijft onverdoofd slachten
Nu het Europese Hof het verbod op onverdoofd slachten in Vlaanderen en Wallonië geen probleem vindt, hoeft Brussel niet langer de hoofdstad van de barbarij te zijn, schrijft het Vlaams Belang. Ook driekwart van de Brusselaars is voor het verbod, net als 9 op de 10 Europeanen.

logo
Quizzje over dierensporen in de sneeuw
Vlaamse interesse voor Schots uittreden
Combien coûte une tiny house?
Waarschuwingen:
Vitabay Vitamina A, te veel vitamine A
Athos plakken droge ham, listeria
Préparé Treaiteur Pierrot, kans op e-coli


De Vlaamse SBS-tv-zenders VIER, VIJF, ZES heten nu Play4, Play5, Play6. Alle programma's zijn gratis te zien op goplay.be (niet vanuit Nederland tenzij via VPN, en zonder terugkijken).

De Rotterdamse telecom-provider Youfone komt naar België en gaat het Proximus-netwerk gebruiken. In Nederland rekent Youfone Simonly 10 euro per maand voor 10 GB en 120 bel/SMS-minuten. Awards

Op bezoek in Japan zag Bernard Schmetz uit Theux (pr. Luik) het voordeel van een Japanse toiletbril, met een waterspuitje van onder (uitleg). Hij werd zo enthousiast dat hij er meteen een zelf nam en ze nu ook op Quoidautre.be verkoopt. Het is een opzetvoorziening, het eenvoudige model kost 500 euro, een model met veel mogelijkheden kost ruim 1000 euro. Meer bij de BRF

Dit nieuwe Belgische verkeerslicht geeft aan dat voetgangers en fietsers bij groen licht ook diagonaal het kruispunt mogen oversteken, want dan staan alle lichten voor de auto's op rood. Kruispunten met echte schuine zebrapaden komen vooral in Azië veel voor. De kans op ongelukken met voetgangers daalt 51%, de kans op schade aan auto's stijgt 10%, meldt Statista.


Het kasteel in Bouillon is op week­dagen open van 10 tot 17 uur, met corona-maatregelen en vooraf reserveren. Op 13, 14, 17, 19 en 20 februari is er een Fakkeltocht door het kasteel en zijn gangen. Hier is ook nog een wandeling langs de Semois die ook langs het kasteel komt.


Ze is pas 18 maar ooit wordt ze de eerste koningin van België, Elisabeth van België, die ook als titel heeft: Elisabeth de Brabant. Prinsessen van België schets een beeld van de huidige generatie Belgische prinsessen, van Elisabeth tot en met Marie-Christine. 25 euro. Meer info en online bestellen

Een gratis e-mailnieuwsbrief over de Nederlandse taal, Taalpost, verschijnt tweemaal per week. Dit is de abonneerpagina en dit is het archief.

Mede met geld van de EU is een gratis downloadbaar maar Franstalig boekje over het bos gemaakt: L'Homme et la Forêt, gericht op kinderen van 10 tot 12 jaar.

Ook verschenen: Kunst van de 20ste & 21ste eeuw, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. 25 euro. Ook in het Frans



Dit zijn de punten in de voetbalcompetitie, waar de clubs dus dicht bij elkaar staan. De kampioen van de voetbalcompetitie is wel bekend: Club Brugge, die staat 12 punten voor op nummer 2, Genk. De hele stand


Mensen klagen wel eens over de zandwegen die nog in Wallonië voorkomen. Maar die zijn van groot belang voor de biodiversiteit, dat blijkt uit recent onderzoek. Op de foto zo'n pad in de buurt van het kanaal Blaton-Ath (Henegouwen).

bedr
Het federale Rekenhof moppert recent en dus erg laat over het Waalse beleid voor de  biolandbouw tot en met 2020. Toch is de Waalse biolandbouw een succes en bijvoorbeeld veel beter dan de Vlaamse. En er is een nieuw beleidsplan tot 2030 op komst, dat de Waalse biosector aan alle kanten nog veel beter maakt.

Ryanair hekelt de staatssteun van België aan het nota bene Duitse Brussels Airlines, en wil dat de Waalse regering minstens de luchthavengelden verlaagt. De Ier is al van plan om banen te schrappen. De Waalse luchthavenminister noemt het chantage en zegt niet te zwichten.

Wie koekjes eet van Lotus steunt belasting­ontduiking. Want de Vlaamse fabriek wordt met dat doel vanuit Zwitserland gerund. Een internationale controle ontdekte dat in Frankrijk de brutomarge van 5 naar 0,5% zakte, terwijl de omzet steeg van 38 naar 63 miljoen euro. De brutomarge was stiekem boedhoudkundig grotendeels overgebracht naar Zwitserland. Lotus moet nu in België 320.000 euro nabetalen. Meer bij Le Soir


Speciale pagina's:

Waalse links
Cijfers

Taaltips
3D-wandelingen
Beroemde Walen

Onze 9 overheden
Het Wallonië-gevoel:

De verborgen wereld
Wallonië van boven
Alle gemeenteborden
en kijkjes in het landschap)
Nutteloze werken
Ugly Belgian houses
Ook dit is Charleroi