Abonneren, Adverteren
mail: redactie@waalsweekblad.be
logo
Vrijdag 15 januari 2021 Nr 782
lijntje
Parlement hier ook wel eens bestormd
In 1972 liet de Waalse socialist Happart bij een protest een stier los in de Senaat. Op een stenen trap, zie de foto, Happart zat niet zo met dierenwelzijn, hij bracht ook kippen en varkens het parlement in. Dat was geen smet op zijn blazoen, hij werd gewoon minister van landbouw, parlementsvoorzitter van Wallonië en directeur van Airport Liège. Bron: Financieel Dagblad (NL), in een overzicht van tumult in Europese parlementen. Men herinnert ook aan dit Knack-verhaal over nog meer curieuze voorvallen in het Belgische parlement.

advertentie

regel

Top Waalse gezondheidsdienst weg
In volle crisis is bij de Waalse gezondheidsdienst AVIQ na 12 jaar de topmanager, Alice Baudine, stilletjes vertrokken. Haar nummer twee is ook al een tijdje weg. Een rapport legde zwaktes van de dienst bloot, die nog steeds geen crisis-cel heeft en regelmatig politieke kritiek krijgt. Baudine werd niet geschikt geacht de gewenste reorganisatie te leiden. Uit een RTL-bericht blijkt dat ook in deze dienst, gehuisvest in Charleroi, kaderleden aan politieke partijen gelieerd zijn, er kan ook een strijd om de zitjes gaande zijn.

Cambio heeft 48.000 deelauto-abonnees
Het aantal abonnees op de 1.560 deelauto's van Cambio is vorig jaar met 6.000 gestegen naar 48.000. Cambio komt spoedig met elektrische deelauto's en vrachtfietsen. Meer bij La Libre. De stad Luik noteerde 15% meer abonnees. Daar staan 42 deelauto's op 17 standplaatsen. Gemiddeld zijn de wagens de helft van de tijd in gebruik. Cambio heeft alleen Citroëns. Het bedrijf begon in Gembloux (pr. Namen) waar het nog gevestigd is, maar is nu landelijk actief.

Ook Cozywheels heeft deelauto's en -fietsen en -busjes en heet daarom nu niet meer Cozycar. Maar daar kunnen ook mensen zich aansluiten die hún auto deels willen verhuren. Op een kaart is te zien waar eigenaren en gebruikers zich bevinden, het kaartje hierboven is een fragment daarvan

Toeristen vernielen boerenland in Theux
Honderden onnadenkende mensen hebben te voet, te slee, langlaufend en met quads de besneeuwde hellingweiden vertrapt van een paar boeren in La Reid (Theux, pr. Luik), die daar kwaad over zijn. De met banden bedekte voeropslag is kapotgemaakt, waardoor het voer gaat rotten. Ook liet men veel rommel achter en auto's stonden overal verkeerd geparkeerd. De boeren gaan voor dit weekeind hun weiden zo goed mogelijk barricaderen en hebben de politie gewaarschuwd. RTBF

advertentie

www.estimax.be | info@estimax.be
0032 (0) 43 83 56 59

Dodelijk klimongeval, nu geen straf
Dood door schuld, noemt de Belgische rechter het dat een Nederlandse kliminstructeur in de Ardennen een 14-jarige jongen onvoldoende beveiligde, waardoor deze dodelijk verongelukte. Maar de instructeur moet alleen de cel in en een boete betalen als het binnen een jaar nog eens gebeurt. Meer bij het AD (NL).

Elke dag kopen 8 Belgen een Spaans huis
In het coronajaar 2020 hebben gemiddeld elke dag 8 Belgen een huis in Spanje gekocht. De Vlaamse tv-zender VTM2 brengt vanaf 28 januari Costa Belgica, een programma dat het wel en wee volgt van vijf Vlaamse makelaars die in Spanje werken. Costa Belgica is de kuststrook van Costa Blanca tot Costa del Sol. Daar vindt je appartementen van 90.000 euro maar ook villa's van meer dan een miljoen. Meer bij VTM

Illegale eters gesnapt

Foto's van mensen die bij elkaar staan te eten in horecabedrijven zijn geplaatst op sociale media om te laten zien dat klanten en winkels a-sociaal gedrag vertonen en dat er niet wordt gehandhaafd. Op deze foto een restaurant in de provincie Luxemburg, dat klanten overdekt maar "buiten de zaak" "afhaaleten" laat nuttigen. Meer bij RTL

Oostkantons: € 666 EU-coronasteun p.p.
De EU geeft België geld om de corona-steun wat te compenseren. De tabel toont de verdeling. Omgerekend naar het bedrag per inwoner krijgen de Duitstalige Belgen het meest: 666 euro, Wallonië 521, Brussel 426 en Vlaanderen 340.
*) inclusief de Nederlandstalige gemeenschap
**) Dat is de Franstalige gemeenschap

C O R O N A   K O R T
De autorijscholen in het hele land zijn -met maatregelen- weer geopend en meteen kregen ze een stortvloed van klanten te verwerken, melden de media.

Vaccinatie: hoeveel per land / procent
Overzicht corona-steun bedrijven
Specifieke steun toeristensector
Euregio reisadvies / Kleurkaart EU
Lopende maatregelen / Cijfers

advertentie


Eisen tegen Mathot wegens corruptie
Alain Mathot, een van die Waalse probleem-socialisten, hoorde deze week twee maanden cel tegen zich eisen wegens o.m. corruptie, maar dat was een foutje van de substitute, dat snel werd rechtgezet, de eis is twee jaar cel. Het is dan wel een celstraf met uitstel en korte straffen worden in België überhaupt niet uitgezeten dus Mathot hoeft niet echt de cel in. Maar de eis omvat ook dat hij 8 jaar niet meer verkozen mag worden, 5 jaar geen handel mag drijven, en er is een boete plus inbeslagname van minstens 720.000 euro. Mathot ontkent en zegt dat het een actie tegen zijn persoon is.

Blauw glinsterende Givet-kalk nu Waals

De kalksteengroeve langs de Maas en aan de spoorlijn in het Franse Givet, net over de Naamse grens, is gekocht door Holcim uit het Waals Brabantse Nivelles. Het kalksteen uit deze groeve is glinsterend donkerblauw en heel speciaal. Het wordt gebruikt voor gevels en restauraties, zoals bruggen en kades in Parijs. De vergunning hier betreft 1 miljoen ton per jaar. Holcim hoort tot de groep Lafarge Holcim en heeft al een groeve in het nabijgelegen Leffe (Dinant). Persbericht

Verklikkersrecord belastingfraude
De fiscus heeft vorig jaar bijna 3.000 meldingen van belastingfraude ontvangen, een record. Er is geen echte kliklijn of een klik-protocol, daarom stelt de fiscaal expert Maus in Knack Moneytalk voor om wat wettelijk te regelen. Hij heeft meegemaakt dat de belastingdienst een onderzoek was gestart na een anoniem briefje waar niet meer op stond dan: "U moet eens gaan kijken bij ondernemer x. Daar is veel te vinden." (Niet gemeld is hoe dat afliep.)

aanbeveling


Experts helpen met Waals herstelplan
Vanaf 2024 worden de miljoenentransfers van Vlaanderen naar Wallonië afgebouwd en daarom helpen experts en consultants de Waalse regering keuzes te maken voor het herstelplan Get Up Wallonie. Dat krijgt 500 miljoen euro in de lopende regeerperiode om te proberen  Wallonië meer zelf te laten verdienen. De focus ligt op research, herindustrialisatie, een digitaal ecosysteem, nieuwe sectoren en het stimuleren van ondernemerszin. Misschien worden de huidige pôles et clusters uit het Marshallplan-tijdperk omgevormd richting lucratievere sectoren. Meer bij L'Echo

Uniek: houten circus met circusschool

Een circus, niet in een tent maar in een houten en metalen gebouw, met daarnaast een nieuwe circusschool. Die twee komen dit jaar gereed in het landelijke dorp Marchin in het buitengebied bij Huy (pr. Luik). Een project van de circus-scholen Latitude 50 en Marchin. Er is plaats voor 600 leerlingen. presentatie / Meer bij de RTBF
Nu heet iets al snel circusschool in Wallonië, meestal gaat het om een soort jeugdvariété. Ze zijn er o.m. in Gembloux / Charleroi / Seraing / Brabant wallon / Soignies / Arlon / Namur / Honnelles / Beloeil / Tournai / Jodoigne / Ecoledecirque.be
Brussel heeft een circushogeschool en ook nog de ECBru, Initiation-cirque.be en Cirque Mandarin

Straks geen waterwagens meer in Namen
Vorig jaar moesten Naamse tankwagens 134 keer drinkwater naar dorpen in het zuiden van de provincie brengen. De droogte-problemen worden daar onhoudbaar, dus gaan de Waalse waterdienst SWDE en de Naamse overheid pijpleidingen aanleggen om vanaf eind volgend jaar de aanvoer van drinkwater te garanderen in de getroffen gebieden. Meer bij de RTBF

advertentie
Zie de actuele info op onze website

In 1 week € 100 miljoen zwart geld gewit
Bijna 100 miljoen euro zwart geld is in de laatste week van vorig jaar nog snel even aangegeven bij de belasting, tijdens de laatste regularisatiemogelijkheid. De rest van dat jaar was al 318 miljoen euro aangegeven, zodat in 2020 418 miljoen bij de overheid gewit wordt. Er staat nog één regularisatie gepland, voor eind 2023, meldt de RTBF.
Ook Justitie wordt steeds beter in het vinden van aan het oog onttrokken geld. Een Limburgs proefproject leverde 1 miljoen criminele euro's op, deze methode wordt nu landelijk uitgerold, schreef Le Vif.

De Brabantse wouden, inclusief oerbos
Wie eens wil wandelen in een restant van een oerbos kan dat doen in het Zoniënwoud bij Brussel. Er staan 250 jaar oude beuken, schrijft de VRT. Het bos wordt beheerd door de drie regio's. Het is een restant van het grote Kolenwoud (groen op het kaartje dat Julius Caesars tijd weergeef), en dat strekte zich uit van de Rijn tot aan de Noordzee.
Het Zoniënwoud is een van de Brabantse wouden, net als het Hallerbos, het Heverleebos en het Meerdaalwoud bij Leuven. Zie deze presentatie in het Nederlands.

advertentie


Eigen video-kanaal voor WalloBrux
Het parlement van WalloBrux heeft een Youtube-kanaal (foto) waar sinds kort de vergaderingen en info-video's te zien en terug te zien zijn. WalloBrux is officieel de Franstalige Gemeenschap die een aantal "Franstalige" taken heeft in Brussel en Wallonië. Een fusie wordt overwogen tussen WalloBrux en Wallonië om alvast één van de 9 overheden minder te hebben.

België verklaard
Een Nederlandse
journaliste maakte 2
jaar geleden deze
die toont hoe
België in elkaar zit.

Dit had ook gekund
Als Frankrijk in 1830 zijn zin had gekregen en België was her-ingedeeld volgens het plan van Talleyrands etnische en regionale grenzen dan was Antwerpen een Free State geworden onder British Protectorate, Vlaams Brabant ging naar een kleiner Nederland, half Wallonië met Brussel kwam bij Frankrijk, alles rechts van Namen was voor Pruisen. Alternatieve plannen. Zie ook het altijd actuele artikel Splitsing van België.

Vlaams Belang: geen 'zelfstandig' Brussel
In de strijd om Brussel heeft het Vlaams Belang zich alvast ingegraven met het standpunt dat Brussel na de landelijke herindeling mede door Vlaanderen en Wallonië bestuurd moet blijven worden. Dat is de afgelopen decennia wel geen succes gebleken, maar de partij wil nu eenmaal per se dat Brussel de hoofdstad van Vlaanderen blijft. De partij denkt dat de Waalse socialisten het land willen vierendelen, waardoor Brussel dus onder het juk van Vlaanderen en Wallonië uitkomt, omdat de francofonen "hun greep op België, Vlaanderen en Brussel willen versterken".

advertentie
logo
Do
28
jan.


Donderdag 28 jan.  16.00 - 17.30 uur

Sprekers:
Céline Casteels, Project Manager
CITW Toerisme & investeringen
Henry Daubrez
, CEO & Creative Director
Dogstudio Multidisciplinary creative studio
Richard Vervaet
, Directeur
Provego Srl. Vakantiepark Val d’Arimont

Moderator:
Jurgen Moors, President NWBC
Voertaal: Engels. Inschrijven gebeurt door info@nwbc.nl te mailen. Deelnemers ontvangen een link die toegang geeft tot de Zoom videoconferentie. Gratis voor leden, anderen betalen 20 euro.

Kasteelhoeve helpt lockdown verwerken
CEO Onno van de Stolpe van het farmabedrijf Galapagos heeft de corona lockdown goed doorstaan. Hij had al in 2019 een oude kasteelboerderij in de buurt van Dinant gekocht. Daar zijn zijn partner en hij in de lockdown heen verkast en hij heeft zich op het restauratiewerk gesmeten, zoals hij zelf zegt, in Knack. "Dat betekent ook met de sloophamer betonnen vloeren uit de stallen breken of wat met de tractor rondrijden. Supergoed om de gedachten te verzetten."

La Roche wil meer geld van toeristen
La Roche-en-Ardenne heeft zijn toeristen­belasting, de taxe de séjour, veranderd van een vast bedrag naar 1 euro per persoon per dag (>12 jr). De gemeente verwacht hierdoor meer geld op te halen. De nieuwe regeling geldt voor alle soorten overnachtingen: campings, hotels, B&B's, gastenkamers, enz. Bron: L'Avenir

Moreau koopt een rechtszaak af
De Waalse probleemsocialist Stéphane Moreau heeft bij Justitie een rechtszaak voorkomen door een geheim bedrag aan de overheid te betalen. Dit gaat om de zaak waarin een tipgever klikte over misbruik van bedrijfsgoederen, vervalsen van openbare aanbestedingen, fictieve jobs en verdachte consultancyopdrachten. Er lopen nog zaken over andere verdenkingen. Meer bij Knack en Apache

advertentie


Vanwege de corona houden de
afdelingen voorlopig géén bijeenkomsten.


Afdelingen in Luik, Edingen,
Waals-Brabant, Namen,
Vlaanderen en Nederland.


Dierloze kaas en automatische schapen
In navolging van Frankrijk denken nu ook Belgische boeren aan voederhagen en voederbossen. Dat zijn struiken en bomen die door runderen worden gegeten, in of langs weiden, als aanvulling op het voer van de boer, die dan minder vaak langs hoeft te komen. Dit heet het sylvopastorale systeem.
Om de boer verder te
ontlasten spreekt De
Landeigenaar nr 89
al van het "volauto-
matische" schaap,
zoals de Soay (foto)
die zeer zelfredzaam
is en nauwelijks
onderhoud vergt.
Waalse Soays.
Ook weinig onderhoud vergen Highlander
runderen. De recente foto hieronder toont

een kudde van 78 stuks in Malmedy. Ze zijn gewend aan kou en staan het hele jaar door buiten. Overal wordt veel bedacht om de boer het werk te verlichten. Koeien gaan zelf naar hun melk-automaat, stalgeiten krijgen eten van voerrobots aan het plafond. Of dat alles de boeren redt is twijfelachtig want plantaardige kaas, waar dus geen koe voor nodig is, komt volgend jaar al op de markt. Melk maken van gras zonder tussenkomst van de koe, daar is Those Vegan Cowboys dichtbij. Vlees maken zonder koeien bestaat al, dat product komt spoedig in de winkel. Tot 2018 bleven de Walen enorme vleeseters maar inmiddels heeft Wallonië meer vleesmijders dan Vlaanderen, meldt de Nederlandse overheid.

Denigrerende onderwijskrachten
Een onderwijzeres in Herstal bij Luik kwalificeerde onlangs in een TikTok-video voor de grap foto's van enkele leerlingen. Ze zegt over een kind bijvoorbeeld: "Een te grote neus, dus een 2, lelijk, lelijk, lelijk". De video wekte veel verontwaardiging. Meer bij RTL
Ook veel kritiek kreeg een professor die tevens een RTBF-directeur is. Hij zei op een videobijeenkomst dat hij zijn studenten een "examen de pute" zou geven. Letterlijk is dat een hoerenexamen, wij zouden misschien zeggen: klote-examen, vermoedelijk bedoelde hij een hels moeilijk examen, al is niet duidelijk waarom de studenten dat verdiend zouden hebben.

Waals Weekblad Mediatip
Het winternummer van het gratis
Engelstalige Waalse PR-blad WAB-magazine gaat o.m. over de Waalse biotec-boom, Waalse innovaties, toerisme, de beste banketbakker ter wereld: Marcolini, de Lichtenstein-expo in Luik (tot 18/5).
Lees de PDF online

Bezoek aan huisarts gratis? Het kan
Steeds vaker gaan mensen niet naar de huisarts omdat dat geld kost. Daarom stelt de PVDA/PTB voor om de huisarts gratis te maken. Dat verhoogt de zorgkosten met 0,6% maar de overheid (RIZIV en Rekenhof) stelt dat het plan zichzelf snel terugbetaalt en op termijn zelfs gezondheidswinst oplevert. Want de kwaliteit van de zorg verbetert en leidt tot besparingen in de urgentiegeneeskunde.

Optische wereldprimeur uit Luik

EyeD Pharma in Luik haalde 28 miljoen euro op om verder te werken aan een nieuwe oplossing tegen glaucoom. Maar Eyed ontwikkelt en verkoopt ook instrumenten, methoden, medicamenten en hulpmiddelen. Zelfgemaakt of als officieel verdeler. De zusteronderneming UniD Manufacturing is opgericht voor de fabricage van micro-implantaten die elke dag een heel klein beetje medicamenten afgeven, een wereldprimeur. Dit bedrijf begon met 30 miljoen euro. Beide bedrijven trekken eind dit jaar in een gezamenlijk nieuw gebouw. Meer bij L'Echo / Persbericht / RTBF

Vrouwen onder rokken filmen mag hier
Volgens de Belgische wet is er alleen sprake van voyeurisme als het lustobject naakt is of als seksuele handelingen worden verricht. Daarom heeft een rechter die de tekst van de wet hanteerde en niet de geest, een man vrijgesproken die 20 vrouwen stiekem onder hun rokken filmde. De man was aangegeven door zijn vrouw. Meer bij het AD (NL)
Een 34-jarige Belg  die een meisje van 13 vastbond en verkrachtte en dat filmde hoeft niet de cel in. Wel is de smartphone waarmee hij filmde verbeurd verklaard, hij moet een boete betalen en hij moet naar de psychotherapeut.

Waals Weekblad Mediatip
foto
In Nummer 157 van het
Franstalige Waalse bosvakblad Forêt Nature o.m.: boshoutprijzen,
de jakhals, de wolf, waterloopbeheer, en:
wordt de atlasceder
een Waalse boom?
Abonnement of los voor 15 euro

Toch nog 39,1% atoomstroom vorig jaar
Vorig jaar steeg de productie van wind- en zonne-stroom met 31% naar 15,1 TWh, dat is 18,6% van de elektriciteitsmix. Op 11 mei sneuvelde het record wind+zonne-energie, de productie was ‘s middags ruim 5,8 GW (3,2 wind en 2,6 zon). Op 26 december was er dan weer een windstroomrecord van 3,8 GW.
39,1% van de Belgische elektriciteitsbehoefte werd gedekt door kernenergie, dat was in 2019 nog 48,7%. Ondanks die records hinkt België voor hernieuwbare energie nog achterop in vergelijking met de meeste andere EU-landen, zo bleek in december uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Zweden haalde in 2019 al meer dan de helft van zijn verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen, meldt Het Laatste Nieuws

Zegel met koning? 1 euro korting
Vrolijke snailmail-postzegels kosten 11,70 per 10 bij Bpost maar wie een konings­zegel met dezelfde waardecode 1 koopt, krijgt 1 euro korting. Zie het plaatje. Dat geldt ook bij de Priorzegels, die kosten 16,70 euro maar als de koning er op staat 15,70. Als je op het postkantoor "gewone zegels" vraagt dan krijg je vanzelf de dure, meldt een lezer.

Boekenwebshop dicht uit solidariteit
De eigen uitgeverij die de provincie Luik exploiteert, had een gerieflijke webshop, maar die is gesloten, om politiek correct te zijn en solidariteit te betuigen met de papieren wereld. De uitgeverij van de provincie Namen doet hier niet aan mee, die houdt zijn eigen webshop en dat geldt ook voor de uitgeverij van de Waalse overheid: Ediwall. De overheid WalloBrux is zelfs onlangs nog begonnen met een eigen boekenwebshop.



Waarom mopperde een Nederlands Maas-rapport (zie WW van vorige week) over het Waalse stuwbeheer?*) Als stuwbeheerders in Ardense zijrivieren te veel naar hun eigen belang kijken en te veel water doorsturen naar de Maas dan kan de waterhoogtetop in Nederland te hoog worden. Dat staat in het rapport Hoogwatervoorspellingen op de Maas in crisissituaties. Bevriende buurlanden moeten de waterhoogten dus samen regelen.
*) Een stuw kan met kleppen en schuiven de doorstroming van water belemmeren om het boerenland minder droog te laten worden of om overstroming te voorkomen of om de scheepvaart zoveel mogelijk een gelijke waterhoogte te geven. Soms is een stuw gecombineerd met een sluis. Zie ook het Nederlandstalige artikel Waterbeheer in Wallonië: deel 1 / deel 2 / deel 3

logo
Twee nieuwe Waalse ster-restaurants
Verboden sulfiet in Brussels vlees
     Zelfde bericht van 9 jaar geleden
Magnette's macht in Brussel
Papierwinkel bij huisaankoop onnodig
Documentaires over De Wever bij VRT
Een derde van de Belgen is buitenlander


Er is een landelijk meldpunt voor slacht­offers van misleiding, bedrog, fraude of oplichting. En voor geschonden consumenten­rechten. Op deze pagina vul je gegevens in en uiteindelijk komt er een advies van de overheid over wat te doen.

Nu steeds meer mensen via internet telefoneren wordt een surf only of data only abonnement interessant, zoals dat van de eerste Belgische coöperatieve provider: Neibo (neighbour). Het kost 12 euro voor 4 GB per maand. Neibo gebruikt het Orange-netwerk en is nu nog alleen beschikbaar voor coöperanten (vanaf 20 euro) maar in maart ook voor derden. Voor 15 euro heb je 8 GB bij Mobile Vikings. Nog goedkoper: 4 euro voor 8 GB (ex btw) maar dat is alleen voor hulpdiensten (Astrid.be).

De Waalse overheidskaart over het grondgebruik is verbeterd. Hier staat een uitleg.



tot 21 febr.: Expositie (zonder reservering) van bronzen beelden van de grote Belgische kunstenaar Folon ( 2005) tussen de ruïnes van de abdij van Villers-la-Ville (het 3-provinciespunt Henegouwen / Namen / Waals Brabant). Op zo 17 januari is er een rondleiding in het Nederlands. Het beeld linksboven, in Villers voor de gelegenheid op een bootje geplaatst, is geïnspireerd door het marmeren Cycladische beeld op de rechter foto, dat Folon vaak bezocht in het MET-museum in New York, zo meldt grondslagen.net.
Het beeld siert ook de omslag van het nieuwe boek over Folon van het Mercatorfonds (40 euro). Er zijn drie taalversies maar de Franse is al uitverkocht.


Tien fietstochten, vooral in Wallonië, maar ook aan de kust, staan beschreven in S'évader à vélo. Maar het boek heeft een groot formaat (19 x 27 cm), dus je neemt het niet makkelijk mee onderweg. Op voorbeeld-pagina's online zijn geen kaarten te zien maar volgens de uitgever staan ze er wel in. 20 euro. Meer info en online bestellen

Ook nieuw:
De Middeleeuwers - Mannen en vrouwen
   uit de Lage Lande 450-900
. 23,50 euro
   (en De verlichte middeleeuwen)
Vlaanderen excelleert? is een verzetboek
   tegen de huidige cultuurpolitiek in
   Vlaanderen. 20 euro.


België heeft nu 698 officiële terroristen (Foreign Terrorist Fighters) en haatpredikers. Vlaanderen heeft de meeste: 305, Brussel 280 en Wallonië 103. Meer bij het Vlaams Belang

Vorige week zijn de nationale hulptelefoon-nummers weer urenlang niet bereikbaar geweest. De provider Proximus krijgt het voor deze belangrijke en betalende klant almaar niet voor elkaar om een goede snel in te schakelen backup te regelen.

bedr
De failliete orgelfabriek Thomas in Stavelot maakt een doorstart met minder mensen onder de nieuwe naam Orgues De Facto. De redder is Paul Stoffels, die al aandeelhouder was in het failliete bedrijf. Meer bij de RTBF

Het optische bedrijf Lambda-X in Nivelles (Waals Brabant) is al 25 jaar goed in ruimtevaartoptica en controleapparatuur voor inwendige lenzen. Begonnen als spin-off begint het bedrijf nu een spin-out om ook branche-gerelateerde diensten te ontwikkelen, samen met anderen. Meer bij L'Echo

Uitgever Golazo heeft het tijdschrift met website Cycling verkocht aan uitgeverij Grinta, bekend van het gelijknamige fietsblad. Meer bij Mediaspecs

Tailormade Logistics uit Gent heeft 50.000 m2 opslagruimte in gebruik genomen in Gosselies bij Charleroi, op de voormalige locatie van de Caterpillarfabriek. Het levert 100 arbeidsplaatsen op. Bron: WAB

Het Japanse NGK Ceramics investeert 43 miljoen euro om zijn fabriek in Saint-Ghislain (Henegouwen) energiezuiniger te maken en ook te laten voldoen aan de nieuwe EU-normen (Euro 7). NGK maakt hier keramische onderdelen voor voorzieningen die auto's schoner maken. Meer bij de RTBF


Speciale pagina's:

Waalse links
Cijfers

Taaltips
3D-wandelingen
Beroemde Walen

Onze 9 overheden
Het Wallonië-gevoel:

De verborgen wereld
Wallonië van boven
Alle gemeenteborden
en kijkjes in het landschap)
Nutteloze werken
Ugly Belgian houses
Ook dit is Charleroi