Abonneren, Adverteren
mail: redactie@waalsweekblad.be
logo
Vrijdag 1 januari 2021 Nr. 780
lijntje


Vuurwerkverbod in het hele land
Vuurwerk mag nog wel verkocht worden maar je mag het (tot 15 januari althans) in het hele land niet afsteken, vanwege de coronacrisis, om de ziekenhuizen te ontlasten en samen­scholingen te vermijden. Wie zich niet kan inhouden riskeert een boete van 250 euro. Maar als er meer personen omheen staan komt er nog een samenscholingsboete bij. Sterretjes mogen nog wel.

advertentie

regel

Waalse bacteriofagen-crème op komst
Bacteriofagen zijn virussen die slechte bacteriën doden, zij zijn vaak de enige redding bij infecties waar antibiotica niet meer werken vanwege resistente bacteriën. De fagen worden in Oost-Europa volop gebruikt maar zijn vanwege overdreven voorzichtige overheden in de EU nog steeds taboe *). In België mogen apothekers door omstandigheden wel zelf fagenmiddelen bereiden. Het farmabedrijf Vésale in Éghezée (pr. Namen) werkt met universiteiten samen aan fagentherapieën en aan een gemakkelijk toepasbare fagencrème. Vésale is onlangs ook begonnen met de verkoop van de nieuwe ontstekingsremmer Bactimun, op basis van een superbacterie waarvoor Vésale de wereldwijde verkoop­rechten kocht in de VS. Bron: WAW51
* Vanuit Utrecht (NL) worden behandelreizen naar Georgië georganiseerd.

Pairi Daiza wil ook nog een Amazone-bos

De Waalse megadierentuin en natuurpark Pairi Daiza in Henegouwen, wil volgens de RTBF nog veel groter worden en heeft een plan ingediend met de naam The Sanctuary (heiligdom, toevluchtsoord). Het is een soort Amazone-bos van 5 hectare met een 20 meter hoge plantenkas. Op 7 januari begint de inspraak voor omwonenden. op de foto een deel van een maquette.

Exportprijs voor kurkfabriek Vinventions
Nu steeds meer wijnflessen de gerieflijke schroefdop hebben komt de kurk in gevaar, beseft ook de kurkfabriek Vinventions in Thimister-Clermont (pr. Luik). Die levert inmiddels ook twee soorten schroefdoppen en nog andere wijnproducten. Onlangs won het bedrijf een Waalse exportprijs voor zijn kurkenexport. Vinventions produceert 3 miljard kurken per jaar, van echte kurk, plantaardig of kunststof. Vedia

Wachten op Waalse wolvenwelpjes
De Hoge Venenwolf Akela heeft een partner. Een wildcamera heeft hem samen met een andere wolf gezien, omdat hij die gedoogt moet dat een vrouwtje zijn. Bovendien is ze zichtbaar kleiner. Als beide dieren gezond blijven tot het voorjaar, worden tussen half april en half mei welpen verwacht. De eerste wolvenwelpen in Wallonië in 200 jaar, schrijft welkomwolf.be.

advertentie

www.estimax.be | info@estimax.be
0032 (0) 43 83 56 59

Nu ook videoconsult bij mutualiteit
De grootste mutualiteit, CM/MC, communiceert nu ook via video met de klanten. Geleerd tijdens de corona. Als men elkaar ziet is het contact persoonlijker en men kan over en weer ook dingen laten zien. De klant moet het programma Teams gebruiken op de smartphone of op een andere computer met monitor, microfoon en luidspreker. Wie een videoconsult wil kan dat op dit online formulier opgeven, waarna een medewerker terugbelt en vertelt wat te doen.

Honden detecteren corona

Honden kunnen niet alleen getraind worden om drugs of explosieven te detecteren, maar ook het coronavirus. Het zweet van corona­patiënten heeft een speciale geur. Een interregionale werkgroep is met vrijwilligers en de honden al aan het werk. Vorig weekeind was er een grote praktijkproef in de provincie Luxemburg. Op de foto loopt zo'n Chien Covid langs een aantal stalen, hij zal de juiste er uit pikken. RTBF

Nog even genieten van de coronapremie

Een Nederwaal die een Waals bedrijf heeft gerund kreeg 11 jaar geleden maandelijks 200 euro deelpensioen van de Belgische staat. Dat is inmiddels, o.m. wegens een Welvaartsbonus en de Coronapremie opgelopen tot 336,65, zie bijgaand "salarisbriefje". Hij wil daarmee nu eens laten zien hoe aardig de Waalse overheid kan zijn.

C O R O N A  K O R T
De federale overheid betaalt de eindejaars­premie in de horeca, die normaal door de werkgevers wordt betaald. De tijdelijke werkloosheidsdagen worden niet afgetrokken.

Overzicht corona-steun bedrijven
Specifieke steun toeristensector
Euregio reisadvies / Kleurkaart EU
Lopende maatregelen / Cijfers

advertentie


Waalse woningen
bij oudste in de EU

De gele vlekjes op deze kaart staan voor huizen uit de periode 1915-1941. Wallonië en enkele Oost-Duitse gebiedjes hebben dus de oudste gebouwen in de EU. Zie de grote  kaart van het Joint Research Centre van de EU. Op Facebook zegt Arnaud Collignon van de Waalse milieukoepel IEW dat de Waalse renovatiekosten dus ook het hoogste worden.

Waterzuiveringen helpen elkaar
Bastogne heeft twee waterzuiveringen en die moeten van de EU stikstof en fosfor beter verwijderen. Een van de twee zuiveringen kan dat al, de andere nog niet. De goedkoopste oplossing bleek te zijn een pijpleiding tussen de twee zuiveringen, nu stuurt de ene zonder stikstof/fosor-reiniging zijn voorgereinigde water naar de ander. Meer bij Idelux

Sociale woningen: 98% eigen energie

Hoewel gelijkstroom eigenlijk beter zou zijn, gebruikt de hele wereld volop wisselstroom, dus dat blijft voorlopig zo. Maar binnen een project kan gelijkstroom wel veel energie besparen. Zo neemt het Luikse bedrijf Klinkenberg deel aan het project Arthur, dat sociale woningen renoveert door zonnepanelen met grote kleurige accu's op het dak te plaatsen (zie de foto) en een spierwitte extra buitengevel aan te brengen. Gezamenlijke voorzieningen zoals ventilatie en verwarming draaien op gelijkstroom, dat maakt de huizen voor 98% energie-onafhankelijk.
Klinkenberg heeft ook een proef lopen met een middenspanningsnet op gelijkstroom. Dat kost 11 miljoen euro waarvan de Waalse overheid 2,5 betaalt. In dit project, Miraccle, vormen 9 bedrijven een energiegemeenschap op het bedrijfsterrein Hauts-Sarts in Herstal bij Luik. Ze hebben zonnepanelen waarvan de stroom wordt opgeslagen in gezamenlijke externe accu's. Men bespaart hierdoor 30% energie.

aanbeveling


48 wandelvriendelijke gemeenten

Jalhay (pr. Luik) heeft 270 kilometer wandel­paden waarvan 110 kilometer bewegwijzerd zijn. Elke week controleren 20 vrijwilligers of alles nog goed is, ook de bruggetjes, zoals op de foto. Jalhay staat in de top 5 van wandel­vriendelijke Waalse gemeenten en heeft 3 sterren, die hier Baskets heten (basketbal­schoenen). Er zijn maar 3 gemeenten met 4 sterren: Nassogne, Viroinval en Walcourt. RTBF
48 Waalse gemeenten mogen het label Commune Pédestre voeren vanwege hun inspanningen voor voetgangers. Omdat Namen-stad het beste voetgangers­gebied maakte kreeg die stad ook het ster-vignet van de Prix de la Basket d’Or (de gouden basketbalschoen). Zo'n ster was er ook voor La Roche-en-Ardenne, dat de beste voetgangers­politiek voerde. Meer bij wallonie.be
Stadskaarten met tijden en afstanden / Voetgangersvereniging Tous à pied

Luiks mediacentrum in monument

Het voormalige Luikse postkantoor aan de Maas, La Grand Poste (foto), een kerk-achtig monument anno 1901, huisvest na een investering van 30 miljoen euro door Noshaq*)  de brouwerij Brasseries de Liège maar ook huurbare bedrijfsruimten en een digitaal en mediacentrum: Le pôle média liégeois. Met de lokale tv (RTC), de faculteit journalistiek van de universiteit en een restaurant met groot terras dat uitziet over Luik. Virtueel bezoek / Meer bij L'Echo en bij Twodesigners.
*) De aan de overheid gelieerde investeerder Noshaq is het voormalige Meusinvest.

advertentie
Zie de actuele info op onze website

Drukke drive-in-mis in Arlon

Omdat er maar 15 personen tegelijk in de kerk mochten is in Arlon een kerst-mis buiten gehouden, een drive-in mis. Op het Parc des Expositions, waar 200 auto's de eredienst op de autoradio konden volgen op een speciale FM frequentie. De mis begon om 17.30 uur en het werd al snel kouder maar de motoren mochten niet blijven draaien, dus het was wel een beetje afzien. Meer bij de RTBF

Mag dat: een fake drive-in-restaurant?

Restaurant Les Amourettes in Dinant heeft zes plastic auto's voor de zaak geplaatst. Klanten kunnen die auto's per coronabubbel huren voor 15 euro per keer, hun bestellingen opgeven (40 euro per menu) en opeten, gezeten aan de tafel die achter elke auto is geplaatst. Bij de tafel staat een kacheltje. Het is een vorm van afhalen, vindt de eigenaar, en afhaaleten mag je toch op straat opeten? De gemeente en de politie hebben hun zegen gegeven, volgens DHnet, maar de federale winkeliersminister David Clarinval durfde zich er desgevraagd niet over uit te laten. Het huurgeld van de klanten ging overigens geheel naar het goede doel: Viva for Life. Meer bij Matélé

advertentie


Vanwege de corona houden de
afdelingen voorlopig géén bijeenkomsten.


Afdelingen in Luik, Edingen,
Waals-Brabant, Namen,
Vlaanderen en Nederland.


12 soorten natuursteen uit 30 groeven

Een dorp zonder steengroeve is niet echt Waals, staat in het boek Le Pays wallon uit 1910. Toen Wallonië 40 jaar geleden baas over eigen bodem werd, ging een werkgroep inventariseren hoeveel er nog over zijn en wat met de gesloten locaties gedaan kan worden. Die laatste resultaten worden angstvallig geheim gehouden om grondspeculatie te voorkomen. In de 30 nog werkende Waalse groeven worden 12 soorten natuursteen ontgonnen. Maar leien komen al uit het buitenland, marmer en hardsteen vaak ook. Moeten we niet een aantal gesubsidieerde groeven onderhouden, vraagt het vakblad Architraaf zich af (december, pag. 43).

10.000 voor hereniging Luxemburgen
Bijna 10.000 leden telt deze Facebookgroep, die zou willen dat de provincie Luxemburg uit België stapt en zich weer aansluit bij het groothertogdom waar het van 1815 tot 1839 bij hoorde. Meer bij L'essentiel, dat door de te grote toestroom van reacties het reageren heeft afgesloten. Op de foto een grenspaal uit de tijd dat de Luxemburgen nog één waren.

advertentie
adv
Ook de bulkmailprovider van het Waals Weekblad

Kniestoot-fietser kwaad op Justitie

De advocaat van de Waalse fietser (61) die een kind met zijn knie tegen de grond duwde op een pad in de Hoge Venen, waarvan een video het internet rond ging, is kwaad op Justitie, die dubieuze bekendmakingen over de kwestie deed. De fietser zegt dat hij toen hij besefte het kind per ongeluk te hebben omgegooid, meteen stopte om excuses te maken, maar toen de vader onbeschoft reageerde is hij kwaad weggereden. De fietser heeft een nacht in de cel geslapen, de zaak komt in februari voor de rechter.
Media meldden eerder dat de fietser zijn fietsbel gebruikt zou hebben, maar kind noch moeder gingen opzij, zodat er voor hem maar een smal doorgangetje overbleef. In Wallonië hebben voetgangers op paden voor langzaam verkeer voorrang op fietsers, de man had kunnen stoppen maar dat deed hij niet.

Erg veel dure cabinettards

De federale regering vergrootte het aantal leden van de ministeriële kabinetten van 769 naar 838 FTE's en stelde ook nog 7 extra directeuren aan. Elke minister en staatssecretaris heeft zo'n persoonlijke hofhouding om zich heen, die blijft zolang de minister blijft. Kabinetten zijn voor goed bestuur niet nodig, hier bestaan ze omdat de politici ambtenaren niet vertrouwen. In de kabinetten doen partijgetrouwen de beleids­voorbereiding, zij dienen vooral het partijbelang, niet het algemeen belang. Alleen al de federale cabinettards kosten 65 miljoen euro per jaar, berekent Le Vif.
De VRT maakt een vergelijking met Nederland, waar zulke cabinettards niet bestaan en ambtenaren gewoon het werk doen, zonder partijsausjes overal overheen. Een politicoloog zegt: "In politiek opzicht loopt de grens tussen Noord- en Zuid-Europa tussen Nederland en België." Le Vif laat dan weer mensen aan het woord die de kabinetten verdedigen, maar Franstalig België is dan ook één grote particratie met heel erg veel kabinetsleden, zie de grafiek.

Waals Weekblad Mediatip
 In nr. 14 van het Franstalige
Belgische politieke kwartaalblad Wilfried o.m.: de Waalse topschrijfster Amélie Nothomb en haar schrijversfamilie Kun je moeder en tevens Kamerlid zijn? De jains van Antwerpen. € 12,50, in de winkel, of in de webshop
Men kan coöp-aandelen Wilfried kopen.
Er is een Vlaams zusterblad

Honderd oldtimers weg door buurbrand
Vorige week brak brand uit in een voormalig textielbedrijf in Mont d'Enclus (Henegouwen), en die breidde zich uit naar een buurpand waar rond de 100 oldtimer auto's gestald stonden. Ze zijn allemaal verloren gegaan, van dat gebouw staat nog 2/3 overeind, meldt 7sur7.

Nieuwe Van der Valk lijkt gevelloos

Naast het ****Van der Valkhotel Nivelles-Sud (Waals Brabant) is een nieuw gebouw geplaatst met wellness en vergaderzalen en zonne­panelen op het dak. De etages lijken geen gevels te hebben, zie de open terrassen en de ligbedden van de wellness. Meer bij Construire la Wallonie

Nu ook phishing met papieren brieven
De zeer succesvolle bedrijfstak van de online fraudeurs innoveert met papieren brieven. Die sturen ze naar hun slachtoffers, ze doen of de brief van de bank is, ze vragen om de bankkaart en de pincode te sturen naar het in de brief vermelde adres. Er zijn altijd mensen die dat dan doen, zonder eerst de bank even te bellen (met een nummer dat niet in die brief staat natuurlijk). Meer bij Febelfin

Waals Weekblad Mediatip
Het gratis online Nederlandstalige Belgische architectenvakblad Architraaf nr. 205 gaat o.m. over circulair bouwen, moderne huizen, gestort esthetisch zichtbeton, een tribune voor vliegtuigspotters en Waalse steengroeven.
Zie de PDF (NLs of Frans).

HeronTrack vindt gestolen goed met I.o.T.
Alleen al in België stelen dieven op bouwplaatsen voor 80 miljoen euro per jaar. HeronTrack in Charleroi doet daar iets aan. Men voorziet de spullen van een kleine tracker, een tag, die via Bluetooth en het mondiale IoT*)-netwerk Sigfox viermaal daags de GPS-locatie doorgeeft. Als die buiten een bepaald gebied ligt dan volgt een stille alarmering, waarna de beheerder een continue tracking inschakelt en op de PC of in de app ziet waar het voorwerp zich bevindt. De kleinste tag is 2,5 cm in doorsnede, zijn batterij gaat zo'n 6 jaar mee. De eigenaar van HeronTrack is de superBelg Sebastien De Grauwe: vader Vlaming, moeder Waalse, studeerde in Leuven, woont en werkt in Wallonië.
*) IoT=Internet of Things, dat voorwerpen met elkaar laat communiceren als zij voor IoT-geschikt zijn. 5G helpt daarbij.

Gebouw met een "kanten kleedje"

De sociale huisvestingsmaatschappij ISSH in Binche (Henegouwen) heeft een nieuw hoofd­kantoor, op een heuveltje aan de rand van de voormalige kantstad. Vandaar dat het "kanten kleedje" om het beton goed zichtbaar is, zie de foto. Het kant is hier geperforeerd plaatstaal, schrijft vakblad Architraaf.

Rupsen, al wakker, vinden geen blaadjes
Kersenbomen bloeien, muggen dansen, krokussen zie je al boven de grond, rupsen zijn al wakker maar de blaadjes, hun eten, is er nog niet, allemaal door het zachte weer. Als het nu gaat vriezen krijgt de natuur een klap. Veel rupsen sterven en dan vinden de vogels straks te weinig rupsen, zegt een expert in De Morgen. In Zuid-Europa is de natuur dit weer gewend maar hier is nog geen sprake van aanpassing.

Waals Weekblad Mediatip
De Waalse kwartaal-glossy
 WAW Nr. 51 gaat o.m. over
Waalse innovatieve ondernemingen, het Euro Space Center, de Thermen van Kain, eten, en Luikse mode. Voor abonnees en online ook in het Nederlands.
 Online voor 3,99 euro

Baron Noir, de Franse House of Cards
Wie wil weten hoe de Franstalige wereld in elkaar zit en hoe Franstalige politiek bedreven wordt, moet de veel geroemde serie Baron Noir bekijken, er zijn 3 seizoenen. Over goede bedoelingen die uitmonden in spelletjes, chantage, leugens en bedrog. Het is de Franse House of Cards maar dan geloof­waardiger, schreef de Volkskrant (NL). Hij is onder meer te zien bij BEtv, VOO en Proximus of los gestreamd voor 8 of 12,50 per seizoen bij Lumiere. DVD's zijn duurder: 20 euro per seizoen. Trailer YouTube

Bank torpedeert suikerfabriek boeren
De suikerfabriek die 1400 Waalse suiker­bietenboeren met elkaar wilden beginnen in Seneffe (Henegouwen), omdat zij vinden dat de Duitse suikerfabriek in het nabijgelegen Vlaamse Tienen hen te weinig betaalt, gaat niet door. Particulieren en overheden wilden 75 miljoen investeren maar de banken wilden de resterende 285 miljoen niet lenen, omdat zij niets zien in het businessplan.

Luik wil een stoeltjeslift
Een téléphérique tussen het Luikse stadscentrum en het CHR ziekenhuis in de hoger gelegen wijk Citadelle zou meer dan 70 miljoen euro kosten plus nog 6 miljoen per jaar. Toch wil het stadsbestuur er graag een, men heeft alvast 100.000 euro uitgetrokken voor een onderzoek naar de haalbaarheid. Misschien komen er later uitbreidingen. Als het doorgaat dan komt er ook nog een inspraakronde. Publicatie plus kaarten

Buitenlandse tv? Pas op met VOO
Er is een federale Telecom-ombudsdienst die onder meer klachten over de tv-provider VOO behandelt. Een Nederwaal heeft er slechte ervaringen mee. Eind mei viel de VOO-tv steeds uit, en daarna begon een wanhopige speurtocht naar een oplossing. VOO zegde van alles toe, deed dat dan niet, noemde steeds andere oorzaken voor de problemen, maar de problemen bleven, vooral met buitenlandse zenders. Zelfs de ingeschakelde ombudsdienst schreef op zeker moment: "Zowel ikzelf als andere collega's hebben op verschillende manieren geprobeerd om een antwoord van VOO te verkrijgen, dit is spijtig genoeg nog niet gelukt. Nadat ik deze klacht intern heb besproken, hebben wij dan ook besloten om een aanbeveling op te maken naar Voo." Een aanbeveling dus, dat is misschien softspeak voor een schrobbering. Deze Nederwaal overweegt nu maar een satellietschotel te nemen om buitenlandse tv te zien. Hier staat een samenvatting van zijn ervaringen.
Meer federale ombudsdiensten


Enkele weken geleden stond dit fotootje van een vreemd vliegend hekje in het Waals Weekblad, in de aankondiging van de video van de week van De verborgen wereld.be. Die site publiceert video's over wat er zich qua wild afspeelt in de Ardennen. Na wat speuren blijkt het toch echt een gewoon optisch fenomeen, in het Engels bekend als rod. Bij lange sluitertijd en beeldonscherpte door een grote lensopening kunnen vliegende beestjes er op video-opnamen zo uitzien als op de foto. Meer info en ook hier en hier. Maar mensen zijn tuk op fake news en dus blijven sommigen volharden dat het voor het oog onzichtbare echte beestjes zijn.

logo
Gedoe rond slimme energiemeters
Al 5000 werkloosheidsfraudes corona
Waarschuwingen:
Aldi bladerdeeghapjes, te veel pesticiden
Wasa sesam knäckebröd, te veel pesticiden


De technische autocontrole in Wallonië is duurder geworden. De meer dan 40 tarieven die hiervoor bestonden zijn sterk gestroomlijnd. De periodieke controle kost voortaan 48 euro voor gewone auto's en 62 voor busjes. Een tweedehandskeuring gaat 72 euro kosten. Voor elektrische auto's moeten alle tarieven met 5 euro verhoogd worden, meldt de BRF.

In die delen van Wallonië waar Vlaamse radiostations via DAB te ontvangen zijn, is ook de BBC World Service beschikbaar, dus ook in de auto.

Gouden familiejuwelen omsmelten om er iets nieuws van te maken, dat doet de Luikse goudsmid Isabella Busch. Zie de oorbel op de foto. Ze maakt ook vrij werk. Voorbeelden

The Bulletin, het Engelse expatmagazine voor Brussel en omstreken, is een online radiostation begonnen. Met elk uur op hetzelfde tijdstip dezelfde programma's.

De Franse wijnlobby heeft lang voorkomen dat in de EU kilocalorieën en suiker op wijnetiketten vermeld zouden worden. Maar in 2021 worden de eerste vermeldingen dan toch verwacht. Rode wijn is rond de 82 kcal per glas. De online wijnpagina's van de super­markten zullen die info dan overnemen. Delhaize heeft de meeste online wijninfo (1463 wijnen, incl.  bubbels), gevolgd door Colruyt (497) en Carrefour (294).


tot 7 maart: Expositie over de verborgen krachten van planten: Plant Fever in Grand Hornu bij Mons. Wat er gebeurt met design als je niet meer de mens maar de plant centraal stelt. Er is ook een VIRTUAL TOUR en een catalogus, die 35 euro kost. Vanwege corona wel vooraf reserveren.


Waalse musea zijn samen de website Behind the museum begonnen. Er komt nog een Nederlandse versie. Over Waalse musea gaat ook deze Nederlandstalige website en deze Nederlandstalige pagina. De musea vormen samen Musées et sociétés en Wallonie.


Van de stripserie Airborn 44, over de tweede wereldoorlog dus, verschijnt in de lente deel 9. Philippe Jarbinet maakt er een tweeluik van. Vedia

Chocolatier Didier Smeets uit Berneau (Dalhem, pr. Luik) heeft een aantal van zijn recepten gebundeld in het boek Pâtisserie, Chocolat, etc. Het kost 20 euro in de webshop van Smeets.
Védia


In 2019 zijn ruim 40.000 Brusselaars naar Vlaanderen of Wallonië vertrokken. Andersom vestigden zich ruim 25.000 Walen en Vlamingen in Brussel. Netto vertreksaldo: 15.000. Meer bij BX1

Schokkend: in Vlaanderen raakt een op de vijf verloren portefeuilles die naar politie of gemeentehuis worden gebracht, zogenaamd zoek, zo blijkt uit onderzoek van de VRT.

De RTBF-actie Viva for Life heeft ruim 7 miljoen euro opgeleverd voor het goede doel.

De privacywetten die de politici gemaakt hebben, maken het voor overheden steeds moeilijker om tegen de misdaad te strijden of andere taken normaal uit te voeren. Zo wil de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit dat de banken niet automatisch het saldo van klanten aan de belastingdienst verstrekken.

bedr
500 miljoen pakjes heeft de Luikse lucht­haven verwerkt in 6 maanden in 2020, dat waren er in heel 2018 nog 9 miljoen, schrijft 7sur7.

Naast het bedrijventerrein WEX in Marche-en-Famenne komt een WEX2. Bijna 34 hectare grond wordt ervoor onteigend, meldt DHnet.

Wallonië heeft nu 19 bedrijven die games maken, Brussel heeft er 13 en Vlaanderen 82. Overzicht van de VRT

Om te voorkomen dat de Waalse aannemer Franki, een dochter van het Vlaamse Wíllemen, omvalt, heeft de Waalse overheid een lening omgezet in aandelen, meldt De Tijd.


Speciale pagina's:

Waalse links
Cijfers

Taaltips
3D-wandelingen
Beroemde Walen

Onze 9 overheden
Het Wallonië-gevoel:

De verborgen wereld
Wallonië van boven
Alle gemeenteborden
en kijkjes in het landschap)
Nutteloze werken
Ugly Belgian houses
Ook dit is Charleroi