Abonneren/Adverteren  redactie@waalsweekblad.be
logo
Vrijdag 23 februari 2024 Nr 944
lijntje
Waalse tractors weer naar Brussel
In Vlaanderen susten de politici de opstand der boeren met enkele toezeggingen, in Wallonië zijn alleen 19 maatregelen aangekondigd die de administratie vereenvoudigen. Daarom gaan boeren hier op maandag 26 februari met hun trekkers de economie weer schade berokkenen tijdens de Europese landbouwtop in Brussel. Van de vele Waalse boerengroepen doen mee o.m.:
Fugea (l'éleveurs et l'agriculteurs)
FWA (l'agriculteurs)
FJA (jeunes agriculteurs)
MAP (Mouvement d'Action Paysanne)
Via Campesina (ECVC), kleinere boeren
Farmers Defence Force (radicalen)

advertentie

regel

Calestienne, een weinig bekende parel

Minder bekend dan de Ardennen en de Famenne is de daar tussen liggende Calestienne, een smalle heuvelrug van verschillende soorten kalkzandsteen tussen de kerncentrale aan de Franse grens en de regio Remouchamps. Het is de gele strook in het kaartje. Kalksteen levert grote stenen, zwart marmer met witte dooradering, maar ook gewoon puin en kalk. De rotsen worden ondergronds hier en daar onderbroken door bijzondere cirkelvormige koepels in rode, roze en grijze tinten. Daar komt gejaspeerd marmer uit, een van de parels in de kroon van de Belgische marmer­industrie, die niet veel groeven meer over heeft. Vanavond is er een lezing over het gebied in het Famenne Art Museum in Marche-en-Famenne. Zie ook de Wikipedia. La Calestienne maakt deel uit van het Unesco Geopark Ardenne-Famenne.
Nismes (Viroinval, pr. Namen) heeft een B&B Calestienne vanwaar de heuvelrug bewandeld kan worden. Ziehier de beschrijving met foto's van zo'n tocht. En hier staat een bivaktocht.

advertentie

www.estimax.be | info@estimax.be
0032 (0) 43 83 56 59

De PS belooft weer gouden bergen
Een werkweek van 32 uur zonder loon in te leveren, het minimumloon ruim 700 euro bruto verhogen, persoonlijke vrije dagen creëren buiten de vakantie om. Dat, en meer, willen de Waalse socialisten, net nu België afstevent op het op één na grootste begrotingstekort in de hele EU, en nu de staatsschuld 537 miljard euro is, and counting. En terwijl in Wallonië al veel minder mensen werken dan in andere regio's. De PS ziet natuurlijk ook dat er nodig iets gedaan moet worden aan het gat tussen uitkering en betaalde arbeid. Want veel laaggeschoolde Walen blijven een uitkering combineren met zwart werk, zoals Bertrand Candelon van de universiteit in Louvain-la-Neuve tegen Knack zegt. Maar dat gat kun je het beste niet vergroten door het minimumloon erg hoog te maken, beter is het de bedrijfs­belastingen te verlagen, dan houdt men ook netto meer over, aldus Candelon.
Andere partijen zullen het 32-urenplan op dit moment zeker niet steunen, maar de Walen zullen toch denken: de PS heeft het toch maar weer voor ons geprobeerd. Zo sprokkel je stemmen bijeen.

Songfestivallied: vier het leven

Dit jaar was de RTBF aan de beurt om de Belgische inzending te kiezen voor het Eurovisie Songfestival in Malmö, en het werd Before The Party's Over. Een lied dat in deze sombere tijden oproept het leven te vieren, want voor je het weet kan het voorbij zijn. Het wordt gezongen door de Brusselaar Thomas Mustin (foto), artiesten­naam: Mustii. Meer bij Songfestval.be / VIDEO

advertentie


Landsdelen niet positief over elkaar
Een peiling vroeg de Vlamingen: "Hebt u sympathie voor de Walen?" en 55,4% was positief. Maar op dezelfde vraag in Franstalig België, over sympathie voor de Vlamingen, zei maar 50,8% ja. Bron: Le Soir via Het Laatste Nieuws

Op komst: hoge kassen en vertical farms

Na de megastallen bij dieren­boeren kan België nu ook megakassen verwachten waar tuinbouw­producten in meer lagen geteeld worden. In de lage landen wordt veel van de schaarse ruimte lucratief benut om buitenlanden van producten te voorzien, de nieuwe hoge bouwsels kunnen de voedsel­export vergroten. Zie: Meerlagenteelt moet serrebedrijven nog efficiënter maken.
Ook zullen megafabrieken nodig zijn voor kweekvlees (echt vlees waar­voor geen dier sterft). Zie: Hoe geavanceerde vertical farms de toekomst van labgekweekt vlees vormgeven.

advertentie
Lees onze Nederlandstalige informatie of mail of bel.

Afname vaccinatie: kinkhoest terug
De ademhalingsziekte kinkhoest (la coqueluche) is terug in Wallonië. Het gaat nog maar om 163 patiënten sinds 1 januari maar de ziekte kan voor kleine kinderen gevaarlijk en dodelijk zijn. Mensen weigeren vaccinatie vaker dan vroeger uit onwetendheid of ze geloven overheden niet meer. Ook zwangere vrouwen worden al 10 jaar veilig gevaccineerd. Meer bij de RTBF / Nederlandstalige info

Democratie beter bij buren
België staat nog steeds op de 36e plaats (van de 167) in de World Democracy Index 2023 van The Economist. Alle buurlanden (en zelfs de VS) staan hoger, zie het tabelletje hiernaast. Het rapport met de index erin is hier gratis verkrijgbaar tegen achterlating van wat gegevens.

Huisartsentekort spoedig boven de 700
Wallonië heeft nu 145 huisartsen te weinig om het doel te bereiken van 90 huisartsen per 100.000 inwoners. Om de artsen te vervangen die de komende 5 jaar met pensioen gaan zijn er nog eens 585 extra nodig, meldt 7sur7. Al jaren daalt het aantal huisartsen, vooral in de Waalse buitengebieden. Er zijn premies voor nieuwe huisartsen, er is financiële hulp bij het opzetten van huisartsenposten, medische assistenten nemen werk uit handen, enz. maar het haalt weinig uit. Ook de groeiende agressiviteit van het publiek (geen specifiek Waals probleem) helpt niet mee.

advertentie


Russische restantenshop in Henegouwen
De Russische restantensupermarkt Mere opende in Boussu (Henegouwen) onder de naam Myprice zijn eerste Waalse winkel. Het bedrijf koopt overal overtollige voorraden op en verkoopt die goedkoop. Er is geen vast aanbod, klanten moeten maar zien wat er die dag is. De keten lijkt buiten de oorlogsboycot te vallen, burgemeesters zeggen dat zij met de wet in de hand niets kunnen doen. Een eerdere Mere-winkel, in Vlaanderen, sloot binnen enkele weken alweer omdat er nauwelijks klanten waren. Misschien lukt het in het armere Henegouwen wel. Meer bij gondola.be

Houdt PS liberalen uit Waalse regering?

De Waalse regering bestaat uit PS, MR en Ecolo. De socialisten willen de liberalen er dit jaar graag uithouden en samen met Ecolo en Les Engagés zou dat kunnen, qua percentages van de peiling in het weekeind. Maar 50% van de stemmen is niet de helft van de zetels, zo eerlijk werkt het kiesstelsel niet. In Vlaanderen zijn Vlaams Belang en de N-VA een eind van de meerderheid af, in Brussel zakt de PS weg en staat de PVDA/PTB op 1. Het kleine Défi, een liberale afsplitsing, dreigt in te storten door ruzie in de top. Raapt de MR de restanten op?

Nederlandse lijsttrekker Volt in België
De Nederlandse politica Sophie in 't Veld, die in het EU-parlement werkte voor D66, is naar de enige pan-Europese partij: Volt, overgestapt, waarvoor ze Europees lijsttrekker in België is. Het zal voor Volt niet meevallen om een Belgische zetel te veroveren in de EU. "Door het complexe kiessysteem van België is er voor de Europese verkiezingen in de praktijk een kiesdrempel van 5 tot 8,33%", zo heeft Brusselse Nieuwe berekend. Eerder heeft de Nederlander Derk Jan Eppink al eens een Europese Belgische Lijst getrokken: De Decker.

advertentie

Praktische cursus, verschillende docenten, 5 overnachtingen vol pension (biomaaltijden), midden in de natuur. Vanaf 1400 euro.
Locatie: Vierves-sur-Viroin (prov. Lux.).
Meer info

Eén man, 52 (bij)banen
Dé banenstapelaar (cumul-koning) van het land is Renaud Witmeur, die 51 al dan niet betaalde bijbanen heeft naast zijn werk als hoofd van het Academisch ziekenhuis in Brussel. Daar verdient hij 300.000 euro per jaar, samen met die bijbanen komt hij uit tussen de 400.000 en 570.000 euro. Hij sympathiseert met de PS, weet de Gazet van Antwerpen. Meer bij Cumuleo.be
Politici moeten alle bijbanen opgeven, anders kunnen ze licht gestraft worden. De lijst met recidiverende zondaars bevat vooral Vlaamse politici, met aan top Marleen Van Driessche, die al 11 van de 15 jaren "vergat" de lijst in te dienen. Ze deed ook drie maal geen vermogensaangifte. Wie zo vaak de regels aan de laars lapt wordt niet extra gestraft, dus iedereen gaat er vrolijk mee door.

Maar 50% Vlamingen wil meer België
Nog maar de helft van de Vlamingen wil België laten wat het is, of er één staat van maken, of een federale staat. 38% wil deelstaten met meer bevoegdheden, confederalisme of Vlaamse onafhankelijkheid. 12% heeft geen mening. Dat blijkt uit onderzoek. Driekwart van de Vlamingen is tegen privatisering van de gezondheidszorg.

advertentie


EU helpt nucleaire afbraak recyclen
De EU draagt 13,4 miljoen euro bij aan het Smeld-onderzoek van België naar de beste manier om materiaal van ontmantelde kernreactoren te recyclen. Het onderzoek wordt verricht door CRM in Luik en SKC-CEN in het Vlaamse Mol. Een aantal reactoren in België is ouder dan 40 jaar, de ontmanteling kost 1,3 miljard euro per reactor. Meer bij lpost

Privé-laadpaal met scharnier-arm
Mensen met een rijtjes­woning en een elektrische auto laten de kabel vaak over het trottoir lopen, wat niet mag omdat mensen erover kunnen struikelen. Wat wel mag is een kabel aan een scharnier-arm aan de gevel, die uitgetrokken wordt en zo geborgd en dan hoog boven het trottoir loopt, zie de foto (de scharnier zit bovenaan). Luik overweegt om ook een professionele onderdoorgang onder het trottoir door goed te keuren. Nagedacht wordt nog over het reserveren van een parkeerplaats voor een woning met zo'n laadpaal, moet die er altijd zijn voor de bewoner of alleen op bepaalde uren?

5 extra Waalse winkels Dovy Keukens
De Vlaamse keukenbouwer Dovy gaat vijf extra winkels openen in Wallonië. Het bedrijf dat alles, "echt alles", zelf doet is van Donald Muylle, die ook altijd zelf in de reclamespotjes optreedt. Hij maakte de school niet af en ging werken op zijn 14e. Nu maakt hij 6500 keukens per jaar. In 2022 is de eerste winkel in Wallonië geopend, het zijn er nu 13 (en 26 in Vlaanderen en 1 in Frankrijk). Meer bij Trends

advertentie

Zie ook de website
Ook afdelingen in Edingen
Waals-Brabant,
Vlaanderen en Nederland


Afd. Namen,
 ma 26 febr.: Jef Abbeel spreekt over Israël en de Palestijnen: een eindeloos conflict?

Afd. Prinsbisdom (Luik),
di 26 maart: Gesprek in Heerlen over samenwerking rond Euregiocultuur tussen afdelingen Heerlen, Prinsbisdom, Maasland en Maastricht

Afd. Prinsbisdom (Luik),
wo 27 maart:
Willem Jansen spreekt over de intermenselijke filosofie Ubuntu
De Orde van den Prince is een Vlaams-Nederlands
genootschap voor taal en cultuur. Een niet-politieke
 vereniging. Geïnteresseerden kunnen een paar
avonden bijwonen om te zien of wij bij elkaar passen.

Hoe een everzwijntje een huisdier werd
Tiffany Pierre uit Laneuville (Tenneville, pr. Lux)  heeft een bijna volwassen zwijn van nu al zeker 80 kilo in huis: Oscar. Een vriend vond hem toen hij amper 700 gram woog en 5 dagen oud was en in zeer slechte conditie. Tiffany en partner Gregory hebben het beestje verzorgd en toen hij na een hele tijd was opgeknapt brachten ze hem naar een pedagogische boerderij om hem te leren in het wild te leven. Maar Oscar was te zeer aan hen gehecht, hij werd op de boerderij lusteloos en dreigde zelfs te sterven, dus ze namen hem weer op. Het zwijntje heeft ook een band met hun twee honden, op wandelingen poept Oscar netjes met de honden mee. Hij is inmiddels gecastreerd en zijn tanden worden iets afgeslepen zodat hij niet per ongeluk de honden pijn doet als ze spelen. Tiffany en Gregory hebben gelukkig in en om het huis veel ruimte zodat het zwijntje zich af en toe een beetje als wild zwijn kan uitleven. Oscars verhaal gaat de hele wereld rond. Meer, ook foto's, bij BNN

Succes voor Luikse animatiefilm
De film Les marrons glacés van de Luikse studio Caméra-etc is genomineerd voor de WalloBruxe filmprijs Magritte du Cinema, als Beste animatiefilm. De film, over twee vrouwen, twee generaties, in een ziekenhuis op kerstavond, won al de Cinergieprijs op Anima Brussel.

aanbeveling


Planckaerts weer naar de Ardennen
Het Franse kasteel dat de Vlaamse wielerfamilie Planckaert heeft opgeknapt, wordt toch niet hun hoofdverblijf, de meerderheid van de kinderen wilde terug naar de Ardennen. Het kasteel wordt nu als chambre d'hotes uitgebaat. Pater familias Eddy Planckaert had het er even moeilijk mee maar heeft zich erbij neergelegd, meldt showbizzsite.be.

Eigen delfstoffen nodig, maar....
Om minder afhankelijk te worden van vele buitenlanden wil de Waalse regering zoveel mogelijk stoffen in de eigen regio produceren of boven de grond halen. Tegelijk meldt het Waalse parlement dat voortaan het belang van het mileu en de consument meeweegt bij aanvragen voor het ontginnen van minerale grondstoffen. Dat meldt de BRF

Islamitisch ritueel in Brussels parlement
In landen waarin de fanatieke moslims geen geweld kunnen gebruiken proberen ze voetje voor voetje terrein te winnen. Zo zong in het Brusselse parlement een Pakistaanse imam vorige week een ritueel vers uit de Koran, tijdens een prijsuitreiking, en hij plaatste trots een video op internet (foto). Een PS-politicus verliet meteen de zaal, de socialistische parlements­voorzitter zei dat het gezang nooit had mogen plaatsvinden. Van deze imam is bekend dat hij lezingen bijwoont van geradicaliseerde imams, zegt N-VA'er Theo Francken. Politici denken na over manieren om herhaling te voorkomen. Meer bij Bruzz.be
Volgens lpost.be was die dag ook een Pakistaanse gereformeerde priester aanwezig, maar die heeft geen gebed opgezegd.

Werkloosheid hier toch nog 14,3%
De Waalse werkloosheid was in januari 14,3% en dat is 0,6% meer dan in die maand vorig jaar. Ruim 40% van de werkloze werkzoekenden heeft alleen hoger secundair onderwijs. Langdurig werklozen (minstens twee jaar) maken bijna de helft uit van het totaal (45%), meldt de RTBF.
Le Soir meldt dat alleen al de Waalse toeristensector 1075 vacatures heeft.

DE NIEUWE WEGCODE (9)
De federale verkeersminister wil de Wegcode wijzigen. Wij pikken er elke week een idee uit.
Wat niet verboden is, is toegestaan, denken velen en dus staat men stil, hoe gevaarlijk het ook is, op rotondes, tramrails, busbanen en fietspaden. Dat wordt spoedig verboden.

Nederbelg stemt mee (EU en gemeente)
Buitenlanders die in België wonen mogen deelnemen aan de verkiezingen voor het Europarlement en de gemeenteraad maar niet aan die voor het federale, Vlaamse, Waalse, Brusselse, WalloBruxe en Duitstalige parlement en de provincieraad.
- Europees parlement: 9 juni
Men moet zich eenmalig en voor 31 maart in de Belgische woonplaats laten registreren in het kiezersregister. PDF-formulier in het Nederlands. Na goedkeuring krijgt de indiener bericht, en later een stemuitnodiging. Meer informatie
- Gemeenteraad: 13 oktober
Men moet zich eenmalig en voor 1 augustus laten registreren bij de gemeente. Formulier in het Nederlands. Na goedkeuring krijgt de indiener bericht, en later een stemuitnodiging.
Dit bericht staat blijvend onderin onze pagina met Waalse links. Daar staat ook tot welke EU-fracties de Belgische en Nederlandse partijen behoren. En een aantal links naar nieuwsmedia over de EU.

Woord Europa slecht voor kijkcijfers
Media en politici hebben Europa nog niet interessant kunnen maken. De NOS heeft eens een onderzoek gedaan; zodra in het NOS-journaal het woord Europa viel, ging de kijkersgrafiek steil naar beneden, pas bij het weer kwamen die kijkers terug. Dat zegt hoofdredacteur Van Slooten van Brusselse Nieuwe.nl in HP/DeTijd (NL).
Enkele websites met nieuws over de EU:
Brusselse Nieuwe / Politico / Euractiv / EU Observer / EuroNews / Follow The Money (zoekslag België laatste maand)

Nieuwe grensbedragen belastingen
Uitgever Wolterskluwer heeft een lijst gepubliceerd van de nieuwe federale fiscale grensbedragen voor aanslagjaar 2025 (inkomen 2024). Voor de personenbelasting gelden dan bijvoorbeeld deze nieuwe schijven:
    25% tot € 15.820
    40% van het meerdere tot € 27.920
    45% van het meerdere tot € 48.320
    50% daarboven
De grensbedragenlijst is lang, nog een ander voorbeeld: mensen met 4 kinderen krijgen een extra belastingvrije som van 17.940.

Uber in 3 steden, handig, niet goedkoper

Ook Luikenaars kunnen nu een Uber taxi appen, "met erkende professionals en tarieven die niet lager mogen zijn dan normaal", schrijft Today in Liège. Wat is het voordeel dan? Gemak en veiligheid, want passagiers en chauffeurs zijn traceerbaar en identificeerbaar. En passagiers kunnen hun route volgen op hun smartphone (foto) en dus zien of de chauffeur geen lange omweg maakt. Nieuwe gebruikers krijgen twee gratis ritten (maximaal 25 euro) via promotiecode HILIEGE, tot 28 februari. Er rijden ook Ubers in Brussel, Mons en Namen.

advertentie
Dex ontdekt is een kinderboek voor jong en ouder, over een jongetje dat geboren wordt op aarde, maar vergeet wie hij daarvoor was. Zijn ervaringen op school en thuis maken dat hij klem komt te zitten in zichzelf. Door een gouden tip gaat hij anders naar zijn gevoelens kijken. Met dat inzicht vindt hij zijn oorspronkelijke zelf terug in zijn binnenzijn. Het boek legt uit hoe vrij-voelen je bewustzijn kan verruimen. Door niets te denken over gevoelens en emoties, kan het werkelijke ware zelf worden herinnerd en kan creatie- en levenskracht vrij stromen. € 16,95Meer info, video's, webshop en praktische oefeningen

Prins koopt taart voor bedelvrouw
Prins Laurent, een broer van de koning, kocht zaterdag bij een bakker in Luik wafels. Terug op straat sprak een bedelaarster hem aan. Wat werd gezegd is niet bekend, maar Laurent legde de wafels in de auto en keerde terug naar de bakker, hij kocht een chocoladetaart en gaf die aan de vrouw (foto). VIDEO HLN

Vergoeding geweigerde zonnestroom
De Waalse overheid gaat mensen vergoeden die hun zonnestroom niet aan het lichtnet kwijt kunnen omdat het net dat op dat moment niet aankan. Men moet na de weigering binnen 15 dagen de vergoeding aanvragen. Details over hoe je dat bewijst en wie welke gegevens moet bijhouden volgen nog als de politici alle beraadslagingen hebben gehad. Er wordt gedacht aan een maximale vergoeding per jaar van 266 cq 484 euro (5.5 kVA cq 10 kVA). Ondertussen wordt het stroomnet uitgebreid en worden digitale meters geplaatst. Persbericht
Vorig jaar zijn 119.026 sets zonnepanelen geplaatst in Wallonië, dat is de helft meer dan in 2022. In totaal zijn nu 349.066 installaties aangesloten op het grote net. Bron: La Libre via 7sur7

Gas hier goedkoper dan bij buren

In 10 Europese landen was gas in januari goedkoper dan in België, maar bij alle buren is gas duurder. Deze grafiek vergelijkt alleen Belgen en buren, energievergelijk.nl toont alle Europese landen.

logo
Judokate Van Snick op de Ecolo-lijst
Liefde op het werk, dat mag
Kost langer kernenergie € 1,5 miljard?

Minderjarige verkrachten kost € 4.000
Sperperiode voor verkiezingen begonnen
Transfers richting Franstaligen groter
Delhaize-winkels nu allemaal franchise
Okselthermometer het beste
Fornieri vrijgesproken van voorkennis
Terugroeping(en):
Er kunnen stukjes metaal in chocolade-koekjes zitten, de winkels roepen ze terug. Ze komen allemaal uit dezelfde fabriek, het gaat om Hema, Delhaize, Aldi, Colruyt en Okay.
Gourmet Colruyt, kans op salmonella
Seaweed Golden Diamond, te veel jodium
Apper'oh guacamole mild, kans op listeria


De Belgische kappersfederatie wil naar één tarief voor mannen én vrouwen, zij suggereert aan hun leden om een tijdtarief vast te stellen. 1,30 euro per minuut zou fatsoenlijk zijn, volgens de bond. Meer bij VRT WinWin

Elk woonhuis of appartement moet sinds 1 januari een eigen gas- en stroommeter hebben. De huiseigenaar betaalt de kosten aan de netwerkbeheerder. De verplichting is er al sinds 2008, maar de ruime overgangsperiode, is nu afgelopen. Meer bij wallonie.be

Drie organisaties gaan in een Engelstalige Belgische Superlist die ze net zijn begonnen, aangeven welke producten in supermarkten echt eerlijk zijn. Meer bij Vilt


Brocantes | Expo's BE+WAL | Tuinen
Lux | Festivals | The Bulletin (BXL)tot 29 maart: expositie La forêt qui plantait des arbres, Ardennenfoto's van Martin Dellicour in het Maison de la Culture in Marche-en-Famenne. VIDEO TVLux

Het nationale ballet van Georgië, Sukhishvili en het orkest geven enkele voorstellingen in Wallonië. Op 2 maart in Luik en op 4 maart in Mons. Tickets zijn al verkrijgbaar.

tot 26 mei: de Zwitserse fotograaf en grafisch ontwerper Peter Knapp, exposeert onder de titel Mon temps werk uit de jaren '60, toen hij ook art director was van het modeblad Elle. De locatie: het fotomuseum in Charleroi.


TOP Wall  Vla  Ned

Alle 243 Belgische musea waar de museumpas geldig is zijn te vinden in de Museumpasgids 2024 van Knack. Maar ook interviews en reportages, tips en topexposities die op til zijn. 15 euro. Er is ook een Franstalige versie, die verkoopt Knacks zusterblad Le Vif.
- De museumpas kost 59 euro en geeft ook korting op 329 tijdelijke tentoonstellingen.

Mystère en Belgique is een serie Franstalige jeugdboeken over een Brusselse broer en zus die avonturen beleven. Er zijn nu vier delen verschenen, die elk 8,95 euro kosten. Het laatste deel, dat net is verschenen, heet L'étrange Forain. Hier staan ze allemaal bij elkaar

Theoretisch geschoolden domineren de beleidsvelden, terwijl ze weinig praktijkervaring hebben. Toch ploegen ze allerlei domeinen om zonder zich om de effecten te bekommeren. De analyse die goed opgeleide mensen maken van de maatschappelijke problemen is over het algemeen fout, maar zij hebben zelf geen last van de gevolgen van hun foute oplossingen. Door de domheid van de intelligentsia raken steeds meer mensen verstoken van welzijn en welvaart.
Een pijnlijke waarheid van de Nederlandse hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen in het Nederlandse blad HP/De Tijd. Onlangs kwam zijn nieuwe boek uit, ook relevant in de Belgische situatie: Boze burgers en boeren. 22 euro of 12,50 als e-book

Waals Weekblad Mediatip
De actualiteit volgen vanuit een ecologisch-sociaal-kritisch Belgisch perspectief ? Dat kan quasi-dagelijks via het onafhankelijke e-zine De Groene Belg (°2009), geredigeerd door journalist/docent Jan-Pieter Everaerts. Proefabonnement ?
mediadoc.diva@skynet.be


Terwijl harddrugsbendes straten in grote steden ongestoord onveilig maken, jaagt de politie op een cannabisbende.

TV Lux is bezig aan een grote VIDEO-serie Curieus de Nature. Nummer 25 daarin is deze VIDEO-reportage. Hier staan alle afleveringen bij elkaar

De Luikse universiteit maakt voor 1 miljoen euro veilige fietsenstallingen die je met een badge-lezer opent. Ze zijn verlicht en hebben camera's en laadpalen. Opening in de lente, meldt Today in Liège.

In Brussel is Khadija Boudiba overgelopen van de liberale MR naar de PS (socialisten). Ze werd binnen de MR als verplegende vrouw met een meervoudige identiteit vaak gechoqueerd door standpunten en opmerkingen, zegt ze tegen 7sur7.

Vier jaar lang krijgt de Brusselse universiteit VUB een leerstoel om de geschiedenis van het verzet in Vlaanderen, Brussel en Wallonië tijdens de Tweede Wereldoorlog te onderzoeken, meldt historiek.net


De grote Vlaamse kotverhuurder Xior gaat samen met de Vlaamse aannemer Cordeel in Seraing bij Luik 300 studentenwoningen bouwen in deelgemeente Ougrée. Een investering van 26 miljoen euro. Meer bij de Rijkste Belgen

Shell betaalt niets voor zijn CO2-uitstoot, blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. Het bedrijf ontsnapt aan het Europese klimaatbeleid door slim te speculeren met ETS-rechten.

De stuurgroep 2024-2026 van het Waalse Réseau wallon PAC (plattelandsontwikkeling, landbouw, bosbouw) bestaat nu uit Trame, Natagriwal, Socopro en het Collège des Producteurs. Meer info

bedrbedr
Wallonië: RTBFaky / LaSource (La Libre)Vlaanderen: VRT (Poynter), VRT podcast / De Checkers (o.m. Knack en Google) ook op Facebook / Factcheck.vlaanderen
Vlaams/Nederlandse
databaase Benedmo
BE: DPA
NL: Nieuwscheckers
/ Poynter / Ophef
EU:
Edmo / Eufactcheck
TikTok: Marieke Kuypers
Instagram: @devragendokter
Hoe herken je nepnieuws?
Hoe herken je fake krantenreproducties?
Google Imagecheck / Google factcheck explorer

bedr
Peilingen federale verkiezingen
Hoe stem je voor het Europarlement
***
Noodnummer 112 is soms moeilijk bereikbaar, zie deze alternatieve nummers

Voetbalstanden+programma's
Weerbericht / Sneeuwhoogten
Speciale pag.'s:
Links
Cijfers

Franse taaltips
Wandelingen
Beroemde Walen

9 overheden
Het Wallonië-gevoel:
De verborgen wereld
Wallonië van boven
Alle gemeenteborden
en inkijkjes in het landschap
Nutteloze werken
Belgian Solutions
Ugly Belgian houses
Ook dit is Charleroi
Video's Hoge Venen
Video's van Luxemburg

Om leeslast te voorkomen is het Waals Weekblad zelden langer dan 7 dubbelzijdig geprinte A4'tjes.