vignet

Terug naar de index

Les Compagnons de la Maisons

Door
Ren de Vree
De Vorige week is de redactietuin opgeknapt door Les Compagnons de la Maison. Van harte aanbevolen, geen zwart werk en officieel en toch niet duur (voor bejaarden en invaliden). En het waren nog vakmensen ook.

Die organisatie helpt alleen 65 plussers (ID-kaart tonen) en minder validen in en rond Marche-en-Famenne voor weinig geld met tuinwerkzaamheden. En je kunt nog eens een praatje maken met 3 Tsjetsjenen, want die kwamen bij ons in één dag als een wervelwind alle heggen snoeien. Vraag niet waarom Waalse werklozen dat werk niet zouden kunnen doen, want dan verdienen die Tsjetsjenen weer niets.

Het tarief (ex 21% BTW) ziet er zo uit:
- Arbeidsloon: 8,50 euro per uur per persoon
- Reiskosten: 45 cent per kilometer
- Kleine apparaten: 3 euro per uur
- Grotere apparaten: 6 euro per uur
- Versnipperaar: 50 euro per dag
Als veel afval naar het Parc à conteneurs gebracht moet worden dan rekent men 54 euro + BTW voor een aanhanger van 3 kubieke meter. In ons geval kon het afval bij de buurman gedumpt worden (met zijn toestemming).

Les Compagnons repareren ook meubelen en fietsen (die worden ook verhuurd en verkocht - zie de foto's).

Er komen ook steeds meer Repair-Cafés. Daar komen mensen bijeen om kapotte huishoudelijke apparaten en meubels te brengen en anderen zijn dan daar ook, om ze te repareren. Zoals in Sankt Vith, maar zoeken op Google met als zoekopdracht (en denk om de spatie voor het woord site)   repair-cafe site:.be  levert veel hits op.

11 augustus 2016