vignet

Terug naar de index

Camera betrapt veel wild
in de achtertuin
foto
Door
Ren de Vree
Een vriend van uw verslaggever woont op zijn eigen bosdomeintje in de Ardennen. Er stroomt een riviertje, er zijn veel bomen en hier en daar is een open plekje. In dat paradijsje moet ook wat wild rondlopen, dacht mijn vriend, maar dat gaat vooral op stap in het donker en dat zie je dus niet.
foto
Daarom heeft hij vier videocamera's opgesteld, ik heb hem geholpen. Ze leverden een rijke oogst op aan dierenbeelden. In de loop der weken zijn onder meer gesignaleerd:

Er waren allerlei verrassingen, zoals twee wasbeertjes die samen op jacht gingen. En een merelgevecht.

Vier camera's
fotoDe vier videocamera's staan verspreid opgesteld op het terrein. Aanvankelijk hebben we geprobeerd de camera's met wifi te laten werken, maar dat was geen succes. Elk van de camera's die er nu staan heeft maar één kabel, die zowel het datatransport verzorgt als de stroom (POE, Power Over Ethernet).

De vier kabels komen samen in een switch die de beelden transporteert naar een netwerk video recorder (Foscam NVR). Daar draait speciale software op en daar worden alle opnamen bewaard.

foto

Een aparte monitor toont de beelden van de vier camera's tegelijkertijd. De NVR kan overigens ook bediend worden via het lokale netwerk vanaf de Windows PC. De software heeft een overweldigende keus aan mogelijkheden en instellingen.

fotoDe camera's (van Foscam, een F18906 W en drie F19803 EP HD IP's) hebben een infrarode lamp die vanzelf aangaat als het donker wordt. Ze maken automatisch video-opnamen wanneer beweging in de buurt ontdekt wordt.

Als takken in de wind bewegen, als een spinnetje over de lens loopt of als het regent dan ziet de camera heel veel beweging en maakt hij heel veel opnamen. Maar in het beheerprogramma is een tijdbalk te zien die alle opnamen van elke camera als streepjes weergeeft, en je kunt snel door de streepjes heenklikken om te zien waar een nuttige opname staat en waar alleen maar een leeg beeld (althans zonder dieren).

foto

Als de harde schijf van de NVR vol is dan worden de oudste opnamen vanzelf verwijderd. Maar er kunnen vele uren video op, dus de voorraad is enorm. En je kunt gemakkelijk opnamen op een USB-stick kopiëren om ze buiten het systeem te bewaren.

fotoDe camera's zijn geleverd door Tollenaar in Smilde (NL), van de website www.obspro.nl. Die biedt een goede service. Op internet speelt de afstand tot de winkel geen rol, dan gaan service, deskundigheid en betrouwbaarheid voor.

De handleiding was in het Nederlands, duidelijk en uitgebreid. Vragen via de telefoon en de email worden snel beantwoord en als er een echt probleem is dan kan men van op afstand op een veilige manier de PC van de klant even overnemen om te zien wat er aan de hand is.

7 april 2016

REACTIE 1
De verhuurder van een vakantiehuis met camera in Houffalize reageert:

Een dergelijke oplossing is zeker aan te raden voor mensen die een vakantiewoning hebben! Ook wij hebben er eentje, die live beelden vertoont op onze site. Wel even opletten... als je dergelijke camera installeert, en ze zouden iets registreren dat niet pluis is, dan zijn de beelden enkel bruikbaar indien die camera ook aangegeven is bij de privacycommissie. Ook als ze enkel privé-gebied registreren! Het aangeven kost 25 euro en een meldingsbordje (te koop in elke DHZ-zaak) in de voortuin of toegangsweg is verplicht. Als je dat niet doet, kan de dief/inbreker je voor de rechtbank dagen voor schending van zijn privacy.

 In onze vakantiewoning geven we huurders altijd de optie om de camera uit te schakelen. Begin dit jaar kwam iemand even “voelen” of de deur van de woning open was, en vervolgens probeerde hij het sleutelkluisje te openen. We hebben die beelden doorgegeven aan politie

REACTIE 2 van Hans IJsselstein
Ook ik wil mijn steentje bijdragen aan het promoten van een webcam bij een vakantiewoning.
Inderdaad worden er bij ons in Marcourt in de tuin ook regelmatig dieren gespot die niemand normaal zou waarnemen.
Als ik de beelden aan de buren doormail, die er wel permanent wonen, dan leidt dat vaak tot verbazing dat den Hollander dit weer moet zien!
Ook heb ik een camera in de stookruimte staan zodat ik kan zien of de cv ketel in storing staat (er brand een storingslampje).

De nachtopnamen wekten bij mij nogal eens ergernis op omdat een spinrag al voldoende is om de camera talloze onnuttige opnamen te laten maken waarop dus niets te zien is behalve een fel verlichte draad die door de infrarood wordt verlicht.

Daarop heb ik iets gevonden. Door met een bierviltje het infrarood licht van de Foscam camera af te dekken. Er moet natuurlijk wel een gaatje gemaakt worden voor de licht/bewegingssensor die de (infrarood) opname start. Pal daarnaast heb ik een infrarood lamp gemonteerd met een eigen lichtsensor.
In het cameramenu moet je nog wel even de tijd/periode instellen waarop de infraroodsensor in werking moet treden.
Dat komt er niet precies op aan. Het bierviltje houdt het infrarode licht van de camera tegen en de lens heeft dus geen last meer van de reflectie van het licht door de spinrag omdat de aparte lamp niet in de directe bundel van de lens schijnt.

Ik hoop met deze uiteenzetting weer wat mensen enthousiast te hebben gemaakt voor een webcam in de tuin.

7 juni 2016

Ook reageren? redactie@waalsweekblad.be