vignet

Terug naar de index

Remigreren met een Belgische auto

Door
Ren de Vree
Een Nederwaal die remigreert naar Nederland en zijn Belgische auto mee wil nemen, moet even slikken. Want je mag die Belgische auto in Nederland inschrijven (als je dat binnen enkele weken regelt) maar er zitten wat nare kantjes aan. Hier zijn de stappen die je moet volgen:
balVraag bij de Nederlandse belastingdienst online vrijstelling van de BPM (dat is de extra belasting op auto's, die Nederland kent). Op dat aanvraagformulier moet u allerlei privévragen invullen, zoals: waarom woonde u in het buitenland? En: had u daar een koop- of huurwoning? (En men vraagt bewijzen).
balWacht tot die vrijstelling per post is toegestuurd, dat kan een maand duren. Maak dan online een keuringsafspraak bij een keuringsstation van de RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer). Zie de oranje knop voor de online afspraak hier.
balNeem naar die keuring mee: de vrijstelling van de BPM, het Belgische kentekenbewijs en een  identiteitsbewijs.
De RDW neemt het Belgische kentekenbewijs in en geeft een eendaags Nederlands kentekenbewijs in ruil, net genoeg dus om naar huis te rijden. U mag vanaf die dag dus even niet meer met de auto in Nederland rijden, want u heeft geen kenteken en dus ook geen verzekering. Dat dat erg onhandig is, daar heeft de overheid duidelijk geen boodschap aan, anders had men wel een verzekerbaar tijdelijk kentekenbewijs van een week of een maand bedacht.
balWacht tot de RDW de kentekenbewijskaart per post heeft verstuurd.
balGa met die kaart naar een kentekenfabrikant in de buurt (adressen). Let op: u mag nog steeds niet in uw auto rijden, dus u gaat met het openbaar vervoer of u laat zich rijden. Als u toch zelf rijdt en er gebeurt wat dan bent u onverzekerd en in overtreding.
balGa met de aldus verworven kentekenplaten in de hand naar uw thuis staande auto en monteer zelf de kentekenplaten, hoe onhandig u ook bent. Zorg dat u bent verzekerd voor u weer gaat rijden.
balDit geldt allemaal pas nadat u weer in een Nederlandse gemeente bent ingeschreven als ingezetene. En als de auto in België al langer dan een half jaar op uw naam stond. Ook mag u de auto in Nederland een jaar lang niet verkopen of inruilen.
balAls de auto zo oud is dat hij al regelmatig gekeurd moet worden, dan moet een recent Belgisch keuringsrapport aanwezig zijn of de auto moet in Nederland nog snel even APK gekeur worden. Neem dat rapport dan mee naar de keuring van de RDW.

1 november 2016