AANVULLING: Men  kan zich wel laten vaccineren tegen de tekenbacterie, maar nog niet tegen de ziekte van Lyme.
 
Ondanks tekengevaar gerust
groen genieten dankzij nieuwe
bio-anti-teken-spray

Door Jan-Pieter Everaerts, De Groene Belg

De lente is in het land en je wil eens het bos in. Of je hebt een tuin dichtbij een bos. Of je organiseert (zie het laatste bericht in dit nummer) een buitenspeelkamp voor de jongsten. Maar dan dreigt er dit:
"Aantal mensen met Lyme
ruim verviervoudigd"
kopte de nieuwsbrief van het Nederlandse ‘Nature Today’ op 18 april.
NT: "In 2017 kregen 27.000 mensen de ziekte van Lyme, zo blijkt uit een peiling van het RIVM. Bij de vorige peiling in 2014 waren dit er nog 25.000. Met deze toename is het aantal patiënten dat jaarlijks de ziekte oploopt in de afgelopen twintig jaar ruim verviervoudigd.” (Meer bij Naturetoday)



In Nederland hield men van 16 tot en met 20 april zowaar ‘de Week van de Teek’. In eigen land startte Vlaams minister Jo Van Deurzen onlangs een campagne om te waarschuwen voor de beestjes die Lyme overbrengen. Het was van: je mag dit niet, je mag dat niet, je moet dit en dat wel. Mooi op de voetpaden blijven bv. Maar vergis je niet: het gevaar zit in een klein hoekje. In een lange grasspriet bv. die tegen je benen komt met op de spriet een teek. Of je schuurt tegen een laaghangende tak. Want anders dan je vaak leest, kunnen teken ook hogerop in de struiken voorkomen, niet alleen in het gras. Ik had er twee zomers geleden ééntje op de achterbovenkant van mijn rechterarm.

Wat echter teleurstellend was in zowel de ‘Vlaamse’ campagne als in de hierboven vermelde NT-berichtgeving: dat er niets gemeld werd over hoe je je ook met sprays kan beschermen tegen teken.

Nadat al zo’n 20 jaar geleden bij mij vastgesteld werd dat ik een besmetting met de tekenbacterie ‘Borelia’ had opgelopen maar blijkbaar ook overwonnen – in Gasthuisberg schreven ze me voor alle zekerheid een antibioticakuur voor – heb ik vele jaren anti-teken-sprays gebruikt die je in de apotheek kopen kan.

Tot op een dag het potje van zo’n spray brak en de inhoud belandde op een plastic bureau-onderlegger. Het plastic ging er helemaal van ‘broebelen’. Wat me me deed informeren over de inhoud van die spray. Sprays zoals die van ‘Care Plus’ die je bij de apotheek koopt, blijken ‘DEET’ te bevatten. (Meer bij Careplus)

En “DEET, is dat veilig?” Op Lymenatuurlijkgenezen.nl kan je lezen:

DEET, oftewel N,N-Diethyl-3-methylbenzamide werd in WO II ontwikkeld door het Amerikaanse leger. Het kan als oplosmiddel bepaalde stoffen aantasten, waaronder verschillende plastics en leer. Over DEET werd en wordt nog steeds gezegd dat het voor de mens onschadelijk is. Er komen echter steeds meer berichten en zelfs bewijzen dat dit, zoals zo vaak met dit soort middelen, toch anders ligt. DEET heeft neurotoxische effecten door het remmen van het enzym acetylcholinesterase, zowel bij insecten als bij mensen en andere zoogdieren. In diverse zenuwgassen zorgt deze remmende werking ervoor dat de eenmaal aangesproken spiercel continu zeer sterk gestimuleerd wordt tot contractie, wat, als het gebruikt wordt als biologisch wapen - dus toegepast in grote hoeveelheden - tot de dood leidt. Om deze redenen blijven teken en muggen graag uit de buurt van DEET. Dit zou de mens eigenlijk ook moeten doen. Zichzelf en alle kleding steeds weer opnieuw met DEET insmeren en besproeien is niet bevorderlijk voor de gezondheid.

‘Gelukkig’ hebben teken een extreem gevoelig reukorgaan met een “afkeer voor de geur van bepaalde plantaardige etherische oliën zoals theeboomolie of eucalyptusolie. Deze oliën, die volkomen onschadelijk zijn voor kinderen, volwassenen en het milieu - etherische oliën zijn zelfs onschadelijk voor de teek - kan men dus heel goed inzetten als verantwoord tekenwerend middel.

Zelf ontdekte ik een paar maand geleden in een Bio-winkel in Eupen een product dat op het etiket deze vermeldingen staan heeft: “Aries – Tiques – Répulsif cutané – Empêche les tiques de s’accrocher – A l’eucalyptus citronné – Efficace 4 heures”.

Een spray dus op basis van eucalyptus, werkzaam gedurende (drie à) vier uur. Op het achter-etiket staat vermeld dat je deze spray in geval van sportieve activiteit meermaals per dag, om de drie uur, op je spuiten mag. Ik heb hem ondertussen al enkele keren getest door hier in de ‘Blauwe Ardennen’ in bosgedeeltes op blote voeten te gaan rondlopen waar de nimfjes meteen op mijn benen omhoog beginnen kruipen – dat doen ze dus ‘gelukkig’, zo kan je hen tijdig opmerken voor ze zich vasthechten – maar na de spray (een melkachtig witte vloeistof) aangebracht te hebben, kon ik uren gerust op sandalen en in korte broek door de bossen trekken.

Bon. Zal ik wat referenties geven zodat je deze spray zelf bij apotheek of elders kan laten bestellen ? Hij wordt gefabriceerd in Duitsland, door ‘ARIES Umweltprodukte GMBH und Co, Stapeler Dorfstrasse 23, D-27367 Horstedt’.


De distributie in Frankrijk (en België ?) gebeurt door ‘Bleu Vert SAS, 1 chemin des régentes, D900, 84510 Caumont-sur-Durance, Tel 0810 4000 493. ‘ Voor info over alle Aries-producten werd nog dit webadres vermeld : www.aries-france.com

Voilà en als u dan straks die spray gebruiken kunt, kan u weer vrij – maar uiteraard waakzaam (ook met de spray blijf het opletten; controleren bij thuiskomst dus ook) - de bossen (en tuinen en parken en …) in. Zonder het risico op al de verschillende – niet alleen Lyme/Borelia – ziektes die teken overbrengen en waar al menig mens zijn leven door vergald of zelfs door afgebroken zag worden. Want zover kan het komen. Jammer genoeg herkennen veel dokters de ziekte pas in een te ver gevorderd stadium. Ook jammer genoeg ontdekt men steeds weer nieuwe ziektes die de teken kunnen overbrengen. (‘Kunnen’: lang niet elke teek is dager van één of andere ziekte.) Wegens de klimaatopwarming voorspelt men voor de toekomst nog meer miserie. Ons leren beschermen dus.

Jan-Pieter Everaerts

PS. Er bestaat ook ‘Inwendige preventie’. “Teken hebben een voorkeur voor mensen met een verzuurd lichaam. Teken hebben een bijzonder scherp reukvermogen waarmee ze kunnen waarnemen of iemand een te zuur lichaam heeft. Ze kunnen heel nauwkeurig stoffen zoals ammoniak, kooldioxide, melkzuur en boterzuur ruiken die de mens via adem of zweet naar buiten brengt. Dit betekent dat iemand die geen zuur lichaam heeft, minder kans heeft op een tekenbeet. Verzuring ontstaat door stress, verkeerde voeding (te veel suiker, vlees, alcohol, roken, koffie), te weinig beweging en rust. Inwendige preventie tegen teken bestaat uit overschakelen naar een gezondere leefstijl met in ieder geval basische voeding.”