Het is niet moeilijk om schapen
tegen wolven te beschermenfotocredit Welkomwolf.be

Persbericht van Landschap vzw
20 maart 2019

Beste redacteur,

Eens te meer zijn in Limburg niet beschermde landbouwdieren ten prooi gevallen aan wolven of honden. Of de daders nu wolven of honden waren, doet er eigenlijk nauwelijks nog toe: de dieren waren, ondanks maandenlange waarschuwingen, totaal niet beschermd met schrikdraad.

Hoe vaak nog moeten wij herhalen dat schapenhouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen en hun dieren moeten beschermen zoals het hoort? In Limburg waren het de voorbije maanden vooral wolven die schapen pakten, maar in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen deden loslopende honden - afstammelingen van de wolf - net hetzelfde. Geen enkel schaap - en bij uitbreiding damhert of alpaca - verdient het om gepakt te worden door een wolf, maar stilaan zijn er toch schapenhouders die er bijna om vragen. Wie tussen de 2 kerngebieden van de Limburgse wolven woont en nog steeds nalaat om preventieve maatregelen te nemen, wéét gewoon dat het slechts een kwestie van tijd is voor hij zijn dieren zal verliezen, en toch dringt het nog steeds niet door...

Nochtans is het niet zo moeilijk om schapen of alpaca's te beschermen tegen wolven en honden: een 5-draads elektrisch raster met de bovenste draad op 1,20 m van de grond en de onderste maximaal 20 cm van de grond, plus een spanningsbron van minimaal 4.500 volt, meer heb je niet nodig om 98% van alle wolvenaanvallen te voorkomen. Zo'n omheining is nooit 100% wolf-proof, want wolven kunnen hoger springen dan 1,20 meter, maar in de praktijk doen ze het niet. Wolven springen niet, zeker niet als ze weten dat er stroom op het raster staat. Ze graven veel liever of kruipen onder een omheining door, maar ook dat zullen ze laten als ze een elektrische barrière ontmoeten.

Landschap vzw is net terug van een 'wolvenstage' in Niedersachsen en Mecklenburg-Vorpommern, in het geboortegebied van wolvin Naya, en zag daar hoe schapenhouders GEEN SCHADE lijden als ze elektrische rasters gebruiken zoals hoger omschreven. Zo'n raster is gemakkelijk te plaatsen en heel snel uit te rollen. De kostprijs ligt rond 1 euro per lopende meter, alles inbegrepen.

Dus nee, het is niet moeilijk of duur om schapen te beschermen, het is een kwestie van willen. Wie het niet doet, draagt er toe bij dat wolven zich helemaal op schapen gaan oriënteren omdat ze merken dat die een kant-en-klare maaltijd vormen, gemakkelijk te bereiken en zonder risico op verwondingen (wat bij het pakken van everzwijnen wél het geval is).

Wolven zijn opportunisten die altijd gaan voor maximale prooi met minimale inspanning. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat het pakken van een schaap of alpaca wél moeilijk is en een onprettige ervaring wordt die geassocieerd wordt met een elektrische schok. Dan zullen de wolven snel terugplooien op wild in de bossen van Limburg, want dat is er in overvloed. Maar als we de walking dinners blijven organiseren in de vorm van onbeschermde schapen of alpaca's, dan is straks het hek helemaal van de dam.

Met vriendelijke groeten,
Jan Loos, afgevaardigd bestuurder
+32(0)495-32 53 30

Word lid van Landschap vzw! Ontdek hier alle ledenvoordelen.

 Landschap vzw
Doornstraat 29
BE-3370 Boutersem
info@landschapvzw.be
www.landschapvzw.be