Abonneren, Adverteren
mail: redactie@waalsweekblad.be
logo
Vrijdag 9 september 2022 Nr 868
lijntje
Extra Waalse crisismaatregelen
Wallonië vindt de federale crisismaatregelen niet genoeg en doet er een aantal eigen Waalse maatregelen bij. Zo mogen mensen voorlopig niet uit hun huis gezet worden, mag voorlopig de energielevering aan wanbetalers niet worden gestopt en komt er een Waalse aanvulling op het federale sociale energietarief, waardoor meer mensen daarvan kunnen profiteren. Ook gaat de Waalse regering desnoods zelf overwinsten van energiebedrijven afromen. En op bepaalde wegen wordt de verlichting 's nachts uitgeschakeld. Voor alle energievragen is het gratis Waalse infonummer 1718 geopend.
Bedrijven hebben voor hun energie-renovaties al de regelingen Easygreen en WalEnergie. Voor hen is er nummer 1890 en een task force bekijkt eventuele aanvullende maatregelen. Meer bij 7sur7
Test-Aankoop wil dat de politici meer moed tonen en geeft nog wat suggesties

advertentie

regel

Aubechies even mooiste Waalse dorp
De mooiste dorpen van Wallonië is een vereniging van die mooiste dorpen maar de RTBF kiest ook jaarlijks Het mooiste dorp van Wallonië. Dat is dit jaar het Henegouwse Aubechies* (160 inwoners). Wie de concurrenten waren is hier te zien.
* Aubechies is daar ook lid van.

Hoge loopbrug herenigt Sint Pietersberg

100 jaar geleden kliefde de aanleg van het Albertkanaal de krijtrotsen van het Waals/ Vlaams/ Nederlandse Sint Pietersberg-gebied middendoor, waardoor Caestert, Kanne, Lanaye en Eben-Emael gescheiden werden. Ze worden spoedig door de Waalse regering herenigd door een 200 meter lange toeristische loopbrug, 50 meter boven het Albertkanaal (zie de ontwerpfoto's). Het zal een beetje eng zijn maar dat is precies de bedoeling. De stoere, veilige brug die het Luikse Greisch tekende wordt alleen bereikbaar via wandelpaden, om de natuur niet te laten beschadigen door massatoerisme.
De locatie van de brug in dit grens- en taal­grensgebied is niet precies gegeven, het is een eindje boven de rode cirkel op het kaartje. De nabij­gelegen mergel­groeven worden voor toerisme gereed gemaakt en er komt een vogeluitkijk. De historische Hoeve Caster (Caestert) wordt verbouwd tot educatief centrum. Het plan kost Wallonië rond 3,6 miljoen euro. Persbericht / RTC
De Waalse Réserve naturelle de la Montagne Saint-Pierre ligt een heel stuk zuidelijker dan wat Maastricht de Sint-Pietersberg noemt. Bovenstaand kaartje is een fragment uit deze PDF-wandelkaart.
Net over de Waalse grens ligt in Maastricht aan de Maas de voormalige steengroeve van de ENCI, het gebied is een natuurmonument met bijzondere flora en fauna. Zie deze

Waalse bouwgrond 15% duurder
De gemiddelde prijs van Waalse bouwgrond steeg in het eerste halfjaar met 15% naar 85 euro per m2. De woningprijs steeg 2,5% t.o.v. het eerste halfjaar vorig jaar, de appartementen werden 4,8% duurder. Dat blijkt uit de nieuwe PDF Notarisbarometer.
Het kaartje toont de mediaanprijs van  appartementen en woningen per gemeente in het eerste halfjaar. Hoe donkerder hoe duurder. Hier staat een grote kaart die informatie geeft als de cursor boven een gemeente wordt gehouden.
De zakenbladen Trends en Trends-Tendances hebben deze week hun vastgoedbijlage.

De ene belastingbetaler is de andere niet
Belgische topsporters krijgen ineens een belastingvoordeel. Normaal worden hun extra verdiensten (premies) 50% belast als beroepsinkomsten in de eerste schijf tot 50.000 euro, maar dat heet voor hen nu ineens "divers inkomen" en dan betaalt de topsporter maar 16,5%. Dit heeft ook nog terugwerkende kracht, wat zelfs illegaal zou zijn. Het druist vooral ook in tegen het gelijkheidsbeginsel. Beter is het om hen dan maar gewoon meer premiegeld te geven en dat dan normaal te belasten. Belgische profvoetballers hebben ook nog steeds hun belastingvoordeel omdat de Waalse liberalenleider Bouchez dat afdwong.

advertentie

www.estimax.be | info@estimax.be
0032 (0) 43 83 56 59

12 september nieuwe covid-booster
De nieuwe vaccinatieronde tegen covid start in Wallonië op maandag 12 september. Deze booster is meteen actief tegen de omikron-variant. De meest kwetsbare personen worden opgeroepen en ook de meest besmetbare, zoals zorgpersoneel. Daarna mag iedereen die dat wil komen, maar men wordt niet uitgenodigd en er is ook geen dwang zodat er vrijwel zeker weer een coronagolf zal komen.
1/3 Wereldbevolking niet gevaccineerd
  
Laatste bulletin Sciensano (PDF)
Vaccinatiecentra (PDF)
Afspraak maken

Lichtvervuiling op Belgische Noordzee
België staat op de zevende plaats in de index van 's werelds maritieme licht-vervuilers. 80% van de Belgische Noordzee wordt onder het wateroppervlak aangetast door nachtelijk kunstlicht, zo blijkt uit internationaal onderzoek. Lichtvervuiling in zee kan de voedselketen beschadigen. Meer in dit gratis artikel van Apache en bij Dividend Wealth.

Airport Luik kwaad over groeibeperking
De Luikse luchthaven kan met de recente nieuwe vergunning 20 jaar vooruit, groei is toegestaan van de huidige 45.000 naar 50.000 vluchten per jaar. De luchthaven wil naar 70.000 en gaat in beroep tegen de beperking. In de voorwaarden staan ook geluidsrestricties van 23.00 tot 6.00 uur, wat tot minder nachtvluchten leidt. Meer bij luchtvaartnieuws.
In beide Limburgen beraden gemeenten zich nog over een beroepschrift, zij willen meer restricties. Maar besluitvorming over de luchthaven ligt gevoelig in Wallonië. Het vliegveld is goed voor ruim 10.000 banen en men koestert het succes.

Antieke liften kunnen nog gered worden
Waalse antieke liften verdwijnen omdat ze niet meer aan de nieuwe regels voldoen. Maar ze kunnen ontheffing krijgen als ze het bewaren waard zijn. Een lift wordt in Wallonië antiek genoemd als hij dateert van voor 1958. Wie zo'n lift via dit formulier wil voordragen als te beschermen erfgoed kan dat tot eind december nog doen. Meer info

Gemeente Ciney doet 1/3 neonbuizen weg
Ook Waalse gemeenten voeren nu energie-besparende maatregelen door, niet om het milieu te dienen maar om te geld te besparen, zoals in Ciney, waar de temperatuur in overheidsgebouwen op 19 graden wordt ingesteld en een op de drie neonbuizen verdwijnt. Men overweegt nog de openbare verlichting 's nachts uit te doen en LED-lampen te gebruiken die alleen aangaan als er iemand in de buurt is.

advertentie


Slechte wegen: miljoenenvergoedingen
Wallonië betaalde vorig jaar naar schatting 2,7 miljoen euro vergoedingen voor schade door kapotte wegen, schrijft Lpost.be. Brussel betaalde 771.547 euro voor 210 klachten, waarvan 107 over de ringweg. Bij de klagers die geld kregen waren 5 motorrijders, 13 voetgangers, 19 fietsers en 3 scooterrijders. Vlaanderen maakt zijn cijfers niet bekend. Gedupeerden moeten altijd een proces-verbaal laten opmaken, anders kan geen klacht worden ingediend.

Vrachttrein van 740 meter straks welkom
Om ook vrachttreinen van 740 meter lang te kunnen ontvangen wordt de sporen-bundel in Montzen (Plombières, Vlamingen zeggen Blieberg) vernieuwd.
Die ligt op de Montzenroute van Antwerpen naar Duitsland en Oost-Europa (kaart). Het project past in de Noordzee-Baltische corridor (zie het kaartje hiernaast) en krijgt ruim 5 miljoen van de EU. Meer bij mobilit
Montzen heeft nog een lang verlaten station, dat nu bezocht worden door Urban explorers zoals deze.

Waalse schoolvakanties langer en korter
Wetenschappers vonden de Belgische schoolperioden "niet biologisch evenwichtig", zegt de Waalse onderwijsminister Caroline Désir (PS) in Het Laatste Nieuws, daarom heeft Wallonie na 30 jaar wikken en wegen nu de zomervakantie ingekort en de herfst- en krokusvakanties met een week verlengd. Pasen valt nu niet meer in de paasvakantie, dus die vakantie moet een nieuwe naam krijgen. Voor mensen die relaties hebben met de onderwijs­wereld aan beide zijden van de taalgrens, wordt het leven er vaak niet eenvoudiger op dat de regio's hun eigen gang gaan.

aanbeveling


Valt regering over energieheffing?
Een heffing via de energiefactuur om groene energie te bevorderen staat in de planning van de Waalse regering. Maar de bevolking heeft nu vooral behoefte aan lastenvemindering. Daarom willen de liberalen en socialisten hem uitstellen, maar Ecolo is daar mordicus tegen en nu denken sommigen dat deze partij uit nijd de Waalse de regering laat vallen als het uitstel wordt doorgedrukt. Maar meestal bindt Ecolo in.

Burgemeester breekt pand illegaal af
De Waalse overheid weigerde de afbraak­vergunning voor een oud en bouwvallig schoolgebouw in Courcelles en veel inwoners waren daar blij om, omdat zij het een mooi gebouw vinden, met jeugd­sentiment (en er groeide een boom uit de muur, zie de foto). Maar de liberale burgemeester Caroline Taquin, die tevens een federaal Kamerlid is, liet de slopers deze week toch beginnen. "Ik kan daarvoor vervolgd worden", zegt ze, maar ze kon niet aanzien dat inwoners het risico liepen brokstukken van dat gebouw op het hoofd te krijgen. Meer bij RTL

Succesbedrijf werd zoveelste schandaal
Een mooie Waalse successtory was het Waals-Brabantse brede technische bedrijf Hamon jarenlang. Maar toen duidelijk werd dat het bedrijf niet meer te redden was, stopte de Waalse regering er via overheids-investeerder Sogepa toch nog miljoenen euro's in. In totaal is daar 127 miljoen euro gemeenschapsgeld verbrand. Ex-CEO Fabrice Orban zegt bij lpost dat hij kort na zijn benoeming bij Hamon in 2020 ontdekte dat het bedrijf op sterven na dood was en dat moet Sogepa geweten hebben. Hamon ging enkele maanden geleden failliet omdat de banken het vertrouwen opzegden, de restanten worden verkocht. De Waalse regering onderzoekt de zaak, want er lijkt ook nog sprake van belangenvermenging omdat de liberale Sogepa-voorzitter Levaux via zijn eigen bedrijf een "independent director" was bij Hamon. Hij drukte een lening van 20 miljoen euro door terwijl het beheercomité tegen was.

Zorgkosten gestegen

De meeste buurlanden geven, afgezet tegen hun bruto nationaal product, minder uit aan medische kosten dan België, alleen Frankrijk is duurder uit. Deze grafiek vergelijkt alleen met de EU en de buren, hier staat de hele EU-grafiek van Eurostat. De balletjes staan voor 2019.

Liberaal: "Geldzucht vernietigt natuur"
Het Waalse liberale boegbeeld Bruno Colmant, ex-beursvoorzitter, ex-bank-CEO, ex-kabinetschef van Didier Reynders, zegt in La Libre dat ook liberalen de economie en de ecologie niet langer los van elkaar kunnen zien: "Ik heb dat lang ten onrechte gedacht, maar de zucht naar verrijking leidt tot roofbouw op de natuur”. Hij vindt dat de ecologie nu centraal moet staan in de economie, en dat de staat dat moet begeleiden. Zie ook de Humo-column van de Waalse journalist Alain Gerlache.

advertentie
Nieuwe eisen voor nieuwe gîtes. Lees onze Nederlandstalige informatie of mail of bel.

Iets moois: N-VA en Vlaamse socialisten?
Walen die nachtmerries vrezen over een samenwerking tussen Vlaams Belang en N-VA zullen het prettig vinden te horen dat de Vlaamse socialisten de N-VA wel zien zitten als partner in de Vlaamse regering, na de verkiezingen, met wel nog een derde erbij. Helemaal wederzijds is de liefde nog niet. Zie in De Morgen: Flirten op politiek niveau: hoe N-VA en Vooruit zachtjes naar elkaar toegroeien.

Villa des roses bestaat niet meer

Hotel-restaurant La Villa des roses in Aywaille (pr. Luik), met dat mooie terras, sluit na 86 jaar. Er is geen opvolger en ook niemand anders wilde de zaak overnemen. Nu heeft een vastgoed-ontwikkelaar het pand gekocht. Vier generaties van de familie Hausmanne hebben er hun gasten bediend. RTC

Angstsprongetje voor journalist
Humo noemde de Vlaamse politieke tv-journalist Pieterjan De Smedt een smiling assassin en vroeg of politici niet snel wegduiken als ze zijn rijzige gestalte zien. De Smedt:
quote  Ik schrik er soms zelfs van. Gisteren wipte een politica nog een meter omhoog toen ik plots voor haar opdook. Ze zijn op hun hoede, ook omdat ze weten dat ik hen niet zomaar laat lopen. Soms volg ik ze tot in hun wagen. Daar is wel wat discussie over: mijn broer vindt bijvoorbeeld dat ik dat niet mag doen.  quote

Opvoedkundige afvalcontrole
Tot 30 september controleert Idelux in zijn containerparken het aangeboden afval op correctheid. Wie iets fout doet krijgt een vriendelijk briefje met  verbeterpunten. TVLux / Hier staat een printbare poster die de regels uitlegt.
In Nederland zijn enkele gemeenten teruggegaan naar ongescheiden afval maar ook daar moet je nog textiel en glas en papier en GFT apart houden.

advertentie
Afd. Luik (Prinsbisdom), wo 28 sept.: Lezing van mevr. Rita Suy-Van Uytvanck: "Van Sjiieten en Ayatollahs. Van een wereldse naar een religieuze dictatuur in Iran."

Ook afdelingen in Namen, Waals-Brabant, Edingen,
Vlaanderen en Nederland.Wordt de RTBF klein maar fijn?
De RTBF wurgt de private concurrentie met een overdaad aan nieuws op internet en met commerciële tv-programma's en veel reclame. Allemaal typisch speelvelden van bedrijven en niet van overheden, vindt de liberale minister-president Jeholet van WalloBrux. Dit jaar wordt de subsidie voor de RTBF voor de komende jaren weer vastgesteld en Jeholet wil dus dat de RTBF kleiner wordt en vooral dingen doet die commerciëlen niet doen. Hij zegt in Knack over The Voice: "Wat is de meerwaarde van zo'n in wezen commercieel programma voor de belastingbetaler?"
Misschien kan Jeholet meteen eisen dat alle politici in de raad van bestuur worden vervangen door vakmensen.

"Niet werken is veel voordeliger"
De federale financiënminister Van Peteghem werkt aan fiscale hervorming. Hij zegt in De Tijd:
quote "Ik word vandaag geregeld aangesproken door mensen die me vragen: 'Waarom zouden wij nog gaan werken?' Dat zijn dan vaak mensen die 1.900 euro verdienen, met de auto naar het werk gaan, een huurhuis hebben en geen sociaal energietarief. Zij houden op het einde van de maand niets meer over. Ze maken de bedenking: als ik thuis blijf, krijg ik een uitkering, een sociaal tarief en moet ik mijn auto niet meer uithalen.  quote
De federale regering wil nu ook de lagere middenklasse de winter door laten komen. Door verlaging van de lasten op arbeid houdt men netto meer over, wordt werken aantrekkelijker en zijn ook bedrijven gebaat.
De Belgische kerncentrales leveren de Franse eigenaar van 2021 tot 2024 een overwinst op van 9 miljard euro. Daarvan wil de Belgische overheid maar 17% afromen, zo heeft de PTB/PVDA berekend. Italië en Engeland romen de verhoogde de energiewinst met een kwart af.

Lager sociaal tarief voor de rijkeren?
Het landelijk geldende sociale energietarief (rond 150 euro per maand) kan een voordeel van 7500 euro per jaar opleveren voor mensen met een bepaald statuut (uitkering, handicap, aantal kinderen, enz.). Maar rijken met een gebrekkig kind krijgen het bijvoorbeeld ook. Daarom overweegt de federale regering om rijkere mensen voortaan minder te geven en armere meer. Dat meldt de VRT maar de Waalse liberalen zijn tegen het minder rijk maken van de rijken, zij willen per se niet schiften op salaris. Wordt vervolgd dus.
Het sociaal tarief geldt alleen voor stroom al voor meer dan 1 miljoen mensen. Maar meer dan de helft van de mensen die recht hebben op een sociaal tarief weten dat niet. De VRT legt uit hoe je het te weten kunt komen.
Als uitkeringen hoog genoeg waren om fatsoenlijk van te leven zouden geen toeslagen en extraatjes en cheques en uitzonderingen enz. meer nodig zijn.

Meer arme Belgen digitaal kwetsbaar
Tussen 2019 en 2021 steeg het aantal Belgen
met een laag inkomen dat digitaal kwetsbaar is tot 63%. 1 op de 5 huishoudens met een laag inkomen heeft ook geen internetverbinding thuis. Dat constateert de Barometer Digitale Inclusie. Die beveelt helaas niet aan om armen gratis internet te geven, wat echt zou schelen, nu komt men niet verder dan het gratuite idee om "bij het ontwikkelen van digitale tools ook rekening te houden met digitaal kwetsbaren." Persbericht

Waals Weekblad Mediatip
In online nr 271 van het gratis Nederlandstalige magazine
van Touring o.m.: Laat je
verrassen door Thuin — Ontdek
Waals Brabant — Elektrische oplaadkabels — Brandstof besparen
in de auto — De e-bakfiets — En
als altijd veel tips en weetjes

Oudstendorp heeft jongste burgemeester
De jongste burgemeester van het land vind je in Vresse-sur-Semois (pr. Lux.): Arnaud Allard, 31 jaar oud, van de lokale partij Ensemble pour une Commune Dynamique (ECD). Zijn gemeente heeft meer records: de hoogste gemiddelde leeftijd in Wallonië: 48,8 jaar, en ook de meeste 65 plussers: 27,7%. Au bon vieux temps (In de goede oude tijd) heet daar dan ook een café in deelgemeente Bohan-sur-Semois. Al die oudjes zorgen voor leven in de brouwerij en voor blije winkeliers. Er is echter nog maar één huisarts terwijl het ziekenhuis drie kwartier ver weg ligt. Meer in De Morgen

Meer zelfdodingen dan bij de buren
Het aantal zelfdodingen per 100.000 inwoners ligt in België met 13,9 hoger dan in alle buurlanden, zo blijkt uit cijfers (uit 2019) van de WHO, gepubliceerd in dit PDF-rapport (pag. 22). Dit kaartje is een fragment uit deze grote kaart, die de WHO-cijfers gebruikt. Euthanasie is hier toegestaan als de zeer belemmerende wettelijke procedures gevolgd worden en er een arts aanwezig is. Meer bij het Leif
700 Belgen zijn lid van de Nederlandse coöperatie Laatste Wil, die helpt bij zelfbeschikking zonder inmenging van politici, kerken en artsen.
260.000 Belgen hebben in een zorgvolmacht iemand aangewezen die zaken regelt wanneer ze dat zelf niet meer kunnen.

Niemand rijdt de steile Schönberg op
Je staat onderin de voormalige groeve Schönberg en je kijkt omhoog, dan zie je een steilte van 100 meter waarvan de laatste 20 meter een rotswand is. Een uitdaging dus voor stoere off road motorrijders, maar in 21 jaar bedwongen slechts enkelen deze "berg" in Andler (Sankt Vith, pr. Luik). Vorige week is het weer geprobeerd, door kandidaten uit heel Europa. Er zijn wel prijzen uitgereikt, maar alleen voor mensen die ver kwamen, want echt boven kwam weer niemand. Deze -compilatie van de wereldberoemde Waalse uitdaging scoorde al rond de 333 miljoen kijkers op YouTube.

Een kind onterven kan handig zijn
Ouders blijven in België aanspreekbaar voor schulden van de kinderen. Een zoon van 39 had gefraudeerd, maakte grote schulden en ging failliet. De curator klopte bij de gepensioneerde vader aan om beslag te leggen op het kindsdeel van de erfenis. Dat bestond uit 1/6 van de woning van de vader, en de curator wilde de woning verkopen om dat deel te gelde te maken. Maar de vader mocht uiteindelijk ook het kinds-erfdeel zelf betalen. Dat was op 30.000 euro getaxeerd maar de curator eiste 46.000 en dat heeft de vader betaald, het was zijn hele reserve. Om dit te voorkomen kun je tegenwoordig een kind onterven en dat heeft de vader toen meteen gedaan, om erger te voorkomen. Dat onterven kan overigens niet voor de volle 100 procent, waarschuwt Het Belang van Limburg.

QUOTE
quote  Ik moet aan de lopende band politiemensen ontslaan omdat ze zijn betrapt op drugsgebruik.  quote
De Antwerpse burgemeester De Wever bij MSN.

Journalist: 'Boycot Vlaams Belang absurd'
Dat de Waalse media unaniem het Vlaams Belang doodzwijgen vindt de Waalse journalist Philippe Lawson absurd: "Kom nou. Op het internet hebben ze toch vrij baan om hun ideeën aan de man te brengen." Hij stelt liever kritische vragen aan politici van die partij, daar leert het publiek veel meer van. Lawson is redacteur/uitgever van lpost.be. Doorbraak.be heeft hem geïnterviewd

logo
Ryanair weg uit Brussel, niet uit Wallonië
2 miljoen liter Navo-kerosine gestolen
MR wil kortere werkloosheidsuitkering
Stikstof-emigratie richting Wallonië?
Mondiale voedselprijs daalt al 5 maanden
Aldi heeft nu ook outlets
Witwas-risico? Duurder uit bij KBC
Door de oorlog versoepeling voor boeren


Belgen tanken massaal over de grens in Frankrijk want dat is een stuk goedkoper geworden nu de Franse overheid heeft ingegrepen. TVLux


Alle rond de 35.000 graven in Namen-stad zijn nu online  te vinden, van vele is informatie beschikbaar. Dit is een van de redenen waarom de stad zijn imago als digitale voortrekker behoudt.

Wallonië gaat nog even geen verbod uitvaardigen op aardgasaansluitingen in nieuwbouwhuizen, want de alternatieven zijn voor veel mensen onbetaalbaar, zeker in de huidige multi-crisitijd. Meer bij de BRF


Maandag om 21 uur is België aan de beurt in de serie Europe from above op de tv-zender National Geographic. Er is ook in Wallonië gefilmd. Meer bij Het Nieuwsblad

10 sept - 11 nov: gratis expo van 9 moderne kunstenaars Au-Dela, in een bijzondere setting: het begraafplaatspark Cimetière de Namur in Waterloo. Meer bij quefaire.be

vr 7 okt.: Door de EU betaalde Franstalige bosbeheer-excursie naar le Grand Bois de Vielsalm. Programma en inschrijving

Het folklore- en klassieke muziek-festival Les Fêtes de Wallonië is van 10 tot 19 september in de provincie Namen en verhuist dan naar de provincie Luik. van dit jaar

tot 18/9: expo Open fields met werk van de veelzijdige Italiaanse kunstenares Raffaella Crispino in Le Musée des Beaux-Arts in Tournai.


tot 18 sept. elke middag: Biënnale l'art contemporain (foto) in het park van Enghien cq Edingen (Henegouwen). Zie ook Facebook

 
In De toekomst is meertalig - Brussel als blauwdruk (met de lelijkste cover van het jaar) schrijft de Brusselse minister voor meertaligheid Sven Gatz, een Vlaamse liberaal, onder meer over de Vlaams/ Waalse taalstrijd, de groeiende rol van het Engels en zijn 10-punten-plan voor onderwijs, cultuur, bedrijfsleven, overheid en politiek. Brusselaars komen uit 180 landen en spreken 100 talen. Inkijkpagina's / 12 euro ebook, 20 euro op papier  / Ook in het Engels en het Frans.
- Zie ook Nog 25% Belgen in Brussel
- Zie ook België als etnische smeltkroes

De gratis brochure L'environnement wallon en 10 infographies geeft de stand van zaken van het Waalse milieu in 10 infografieken weer. Op papier of online als PDF

Het Vlaams Belang hanteert frappez toujours om het volk in te prenten dat er toch wel erg veel Vlaams geld richting Wallonië gaat, de partij komt aan 12.650 euro per werkende Vlaming. Alles wordt nog eens uitvoerig besproken in het nieuwe boek van het VB-Kamerlid Barbara Pas: Bodemloos. 23 euro in de voorverkoop. Het is de opvolger van Vlaanderen betaalt - de mythe van de omgekeerde transfers.

advertentie
De actualiteit volgen vanuit een ecologisch-sociaal-kritisch Belgisch perspectief ? Dat kan via het onafhankelijke e-zine De Groene Belg (°2009), geredigeerd door journalist/docent Jan-Pieter Everaerts. Proefabonnement ?
mediadoc.diva@skynet.be

bedr
Toen een Waals bedrijf gif loosde in de Maas, wilde de Waalse water­beheerder het bedrijf meteen sluiten, maar de burgemeester heeft dat toen verhinderd. In Nederland vonden 13 van diezelfde incidenten achter elkaar plaats, maar daar wordt überhaupt nauwelijks gehandhaafd, maakt een expert duidelijk bij h2owaternetwerk.
Zie ook: Maas beter beschermen als bron van drinkwater

De Vlaamse zender VRT wil meer Nederlandse tv kijkers en schakelt daarvoor het Vlaamse bureau Talking Bird Public Relations in. Meer bij emerce

bedrbedr
Wallonië: RTBF Faky / La Libre's La Source. Vlaanderen: De Checkers (o.m. Knack, VRT) (ook op Facebook) / Fact-check.vlaanderen. België: DPA. Nederland: nieuwscheckers.nl / Poynter / Ophef. Europa: edmo

Sporza voetbalstanden/programma's
Speciale pag.'s:
Waalse links
Cijfers

Taaltips
3D-wandelingen
Beroemde Walen

De 9 overheden
Het Wallonië-gevoel:
De verborgen wereld
Wallonië van boven
Alle gemeenteborden
en inkijkjes in het landschap
Nutteloze werken
Belgian Solutions
Ugly Belgian houses
Ook dit is Charleroi