abonneren, adverteren, archief, enz.
redactie@waalsweekblad.be
logo
Vrijdag 31 aug. 2018 balNummer 659
lijntje

Standaardspelers trotseren -140 graden

Bij de voetbalclub Standard Luik komt na een thuiswedstrijd een bus langs van Ice-Cold uit Grivegnée (pr. Luik), om elke speler 3 minuten bloot te stellen aan een temperatuur van rond de minus 145 graden. Dat maakt het lichaam wakker en bevordert het herstel. De bus is een primeur voor België. Deze cryotherapie is in Engeland al ingeburgerd en Cristiano Ronaldo heeft zelfs een Cryo Sauna in zijn woning. Meer bij Het Belang van Limburg

advertentie

regel

Jagen kan zomaar 20.000 euro kosten
Jagen is niets voor de armen, heeft De Tijd ontdekt, die de kosten voor het eerste jaar eens op een rijtje zette. Een jachtcursus met examen kost 250 euro. Een Waalse jachtvergunning (jachtverlof) kost 223,10 euro plus provincietaksen. Een verzekering kost 50 euro. Dan moet je nog een aandeel in een jachtgebied kopen bij een jachtrechthouder. Dat varieert van 500 tot 5.000 euro en meer per seizoen, afhankelijk van de grootte en van het beheer van het gebied. Hoe beter het beheerd wordt en dus hoe meer wild er zit, hoe duurder. Een wapen kost rond de 2000 euro, een goed vizier 2500 euro. Je moet een verrekijker hebben van 2000 euro en een camouflagepak van 1500 euro. Dan nog voor 1000 euro kogels en je kunt gaan paffen. Een aantal jagers vindt het hier te duur worden. Zij trekken via TTA Jagdreisen naar Polen. Dat kost 2500 euro voor een lang weekeind, inclusief licentie, verblijf en verzekering.

Tsjechische vliegtuigfabriek naar hier

Twee Waalse broers bezitten in Tsjechië de fabriek JMB, waar het lichte vliegtuigje VL3 gemaakt wordt. Maar het bedrijf groeit en in Tsjechië is nauwelijks personeel meer te vinden, de werkloosheid is er maar 2% en ook zijn de lonen niet zo laag meer. Daarom halen ze alvast een deel van de productie naar Wallonië. De twee, Jean-Marie en Jean-Baptiste Guisset, beheren ook een vliegveldje in Amougies (Mont-de-l'Enclus, Henegouwen) en daar gaat de productie beginnen, die spoedig 1 vliegtuigje per dag kan zijn. Zo'n VL3 kost rond de 200.000 euro, een uur vliegen kost rond de 45 euro. De fabriek levert 20 arbeidsplaatsen op. Met de Waalse overheid wordt overlegd welke steun gegeven kan worden, indien nodig. Bron: Nord Eclair

Netflix-series ook in de bioscoop?
Wil het publiek ook TV-series bekijken in de bioscoop? De bioscoop-exploitant Kinepolis onderzoekt dat, en heeft contact met aanbieders van die series. Ook test men een zaal zonder stoelen waar bezoekers kunnen dansen terwijl er een muziekfilm draait, meldt De Tijd. In Vlaanderen is overigens een eigen soort Netflix in de maak, met films en series van meerdere Vlaamse productiehuizen. Maar velen verwachten dat de producenten elkaar het licht in de ogen niet gunnen en dat het zal mislukken. VTM gaat voorlopig rustig aan de slag met zijn eigen VTM GO.

Belasting Waalse pickups nog erg laag

Pickups hebben in Wallonië nog steeds een eenmalige ingebruikstellingstax van 0 euro en een jaarlijkse verkeersbelasting van 60 tot 150 euro. Dus worden die grote milieuvervuilende en benzine slurpende bakbeesten steeds vaker verkocht, meldt La Meuse. Vorig jaar 6669 keer, en dat is 17% meer dan in 2016. Het lopende jaar wordt weer een recordjaar. De Ford Ranger (foto) is in België kampioen, gevolgd door de Nissan Navara en de Volkswagen Amarok. In Wallonië spant Henegouwen de kroon. Al jaren doen de politici of ze de situatie willen normaliseren maar daar zijn nog geen tekenen van te bespeuren.

advertentie
 
4180 Comblain-la-Tour | 4920 Aywaille
www.estimax.be
| info@estimax.be
0032 (0) 43 83 56 59

Wallonië nog groter in de wapenwereld
De Waal George Forrest heeft met zijn bedrijf New Lachaussée de Duitse concurrent Fritz Werner gekocht. Nu heeft hij 60% van de wereldmarkt voor machines die munitie en springstof maken. De Waalse overheid, zelf via FN Herstal al een grote wapenfabrikant, is ook nog eens voor 20% eigenaar van New Lachaussée. Meer bij Derijkstebelgen

Warmtefoto's van Luikse huizen gereed

In januari heeft een vliegtuigje warmtefoto's gemaakt van alle woningen in Luik. Op die foto's kun je in kleur de verschillen zien tussen wel of niet geïsoleerde delen van huizen. Luikenaren die de foto van hun huis willen zien, kunnen dat op deze pagina aanvragen. Eerder heeft onder meer Namen-stad zo'n actie gehad.

Vrederechter: nu zaken tot 5.000 euro
De Vrederechter, het voorportaal van Justitie, dat de rechters zoveel mogelijk moet ontlasten, behandelde altijd alleen zaken waar maximaal 2.500 euro in het geding was. Per 1 september wordt dat 5.000 euro. De federale Justitieminister noemt de Vrederechter "nu nog meer de nabijheidsrechter".

Ardens goud zoeken heeft weinig zin

Vanaf de 6de eeuw voor Christus is goud gevonden in de Ardennen. Men zeefde rivierslib, en wie goudschilfers vond wist dat hij op die plaats de bodem verder kon ontginnen. Canvas schreef een mooie reportage met foto's. Het goud is al lang op, maar nog steeds zijn er goudzoekers, getuige deze recente op YouTube waaruit bovenstaande foto een beeld is. Je vindt hooguit wat goudstof, een dag werken voor 1 euro.

advertentie
adv
kader

Nep-website voor nep-boetes
Waalse oplichters hebben de website nagemaakt waarop Belgen hun verkeersboetes kunnen betalen, en zij lokken Belgen via nep-boetes via nepmail naar die sites in de hoop dat zij daar betalen. Justitie zegt nog maar eens nooit bekeuringen via de email aan te bieden, maar er zijn nog steeds mensen die er in trappen. Waarom de politie, die het adres van de website kent, hem niet verwijdert is niet gemeld.

Wegdek van gefotografeerde tegels

De inwoners van de Rue Neuve in Châtelet (Henegouwen), waar 20 km/u geldt, zijn kwaad over de kleur waarin hun straat onlangs is geschilderd: rood. Maar het blijkt alleen nog maar de eerste laag te zijn. Er komt een plakfolie overheen, die een eindeloos herhaalde foto toont van straattegels. Misschien hebben de bewoners liever dat nep-wegdek dan een rood wegdek. Meer bij RTL

Hypotheek over-
sluiten is hier
exorbitant duur

Het herfinancieren (oversluiten) van een hypotheek, bijvoorbeeld om van een lagere rente te genieten is in België exorbitant duur in vergelijking met de buurlanden, zie de grafiek. Het komt onder meer door de hoge notariskosten en de belastingen. Test-Aankoop/Test-Achat is een petitie begonnen om de politici aan te sporen er iets aan te doen.

België verbiedt groot DNA-onderzoek
In Nederland moesten onlangs 21.500 mensen DNA afstaan om een moordzaak op te lossen, dat is in België bij wet verboden. Dat mag alleen als er een aantoonbare aanwijzing van schuld is van 1 persoon, zegt een deskundige in Het Nieuwsblad. Een DNA-onderzoek onder 21.500 mensen zou in België ook miljoenen euro's kosten omdat de wet de kosten per persoon op voorhand heeft bepaald. Maar massaal onderzoek, dat per persoon goedkoper uitvalt, is dus verboden.

advertentie


Even spuiten; 38 wespensteken
Een man in Waals Brabant vroeg de brandweer om een wespennest weg te halen, maar hij stond nummer 100 op de wachtlijst dus hij ging het zelf maar doen. Je kunt voor 10 euro per uur een antiwespenkit met beschermpak huren maar hij klom zelf de zolder op, gewapend met alleen een spuitbus. Meteen nadat hij had gespoten vielen 300 wespen hem aan, met de beesten op het lijf vluchtte de man naar beneden waar een buurman de wespen van hem afsloeg. In het ziekenhuis werden 38 steken geteld. De man is er goed ziek van geweest. Intussen heeft een gespecialiseerde firma zijn belagers dan toch klein gekregen, schrijft Het Laatste Nieuws.

Straks ook foto's bij de snelheidsboetes
De foto's van de betrapte auto's die te snel reden gaat de overheid op internet plaatsen, alleen voor de betrokkenen. De chauffeur zal vaak zichtbaar zijn. Gehoopt wordt dat dan minder mensen doen alsof zij het niet geweest kunnen zijn en de boete sneller betalen. Op dit moment krijg je alleen de foto te zien als je de boete aanvecht. Dat meldt Het Nieuwsblad
Op de foto de manier die Duitsland gebruikt: alleen de chauffeur is zichtbaar
Onlangs kreeg een Waal almaar boetes voor te hard rijden met een auto die hij al een jaar geleden had verkocht. De Fransman die hem had gekocht zette steeds als hij naar België ging even valse nummerplaten op, in de hoop dat hij niet gesnapt zou worden. Als de boetefoto's er zijn lopen zulke mensen sneller tegen de lamp.

"Stop met gevaarlijke oogstjacht"

Een nieuw soort jacht is ontstaan. Boeren bestellen bij jagers een "oogstjacht". De jagers staan dan rond een maïsveld dat door de boer wordt gemaaid en ze schieten wegvluchtende everzwijnen dood. Erg gevaarlijk, waarschuwen jachtverenigingen. Het kan dodelijk zijn voor collega-jagers, de landbouwer op zijn machine, maar ook voor toevallige passanten. Meer bij de Gazet van Antwerpen
Dit is begonnen in Vlaanderen, in Wallonië is het nog niet gesignaleerd, maar ook hier zijn boeren die last hebben van wilde zwijnen en die ondanks subsidie geen zin hebben om hun land van een hek te voorzien.

Geen stemplicht buitenlandse Belgen
Belgen hebben stemplicht, althans een opkomstplicht, maar vreemdelingen die hier wonen niet. Dat is een bijzondere discriminatie. Stemplicht voor alle inwoners of voor niemand, zou je zeggen. Jan Hertogen van NPdata levert veel gegevens en wijst erop dat in Wallonië hierdoor 7,8% van de potentiële stemmen verloren gaat. Politieke partijen kunnen hierdoor ook zetels mislopen.
In WalloBrux doen 100.000 buitenlanders mee aan de lokale verkiezingen op 14 oktober. In Vlaanderen heeft 90% van de buitenlanders geen interesse, meldt Het Nieuwsblad.
De Vlaamse socialisten zijn bang voor hacken of manipulatie en willen net als Wallonië en Nederland ook weer op papier gaan stemmen. Meer bij Knack

advertentie
Bureau Buitenland
van Reclassering
Nederland zoektdie regelmatig Nederlandse gedetineerden willen bezoeken in de regio Charleroi.

  goede sociale vaardigheden en een behoorlijke portie gezond verstand. U staat met beide benen op de grond en kunt tegen een stootje. U beheerst zowel de Franse taal (in woord) als de Nederlandse taal (in woord én geschrift). U doet digitaal verslag van de bezoeken die eens in de 4 à 8 weken plaatsvinden. U woont maximaal eens per twee jaren een vrijwilligersbijeenkomst bij. U woont op maximaal 150 km van Charleroi.
scholing, kostenvergoeding en ondersteuning bij uw werkzaamheden. We hebben een professioneel registratiesysteem. Nieuwsbrieven houden u op de hoogte van de ontwikkelingen van Bureau Buitenland.
  geven de regiocoördinatoren
Eva Scherer en Michelle Pape via
belgie@reclassering.nl of 00-31-888041090

Woningdelers hebben nu een status
Woningdelers (colocs, van colocation) die samen de hypotheek of de huur betalen, hebben in Wallonië geen juridische status, voor de wet is een van hen de eigenaar of de huurder, de anderen niet. Maar 1 september verandert dat. Nieuwe woningdelers moeten vanaf dan gezamenlijk een contract opstellen (een pacte de colocation) over de verdeling van de huur of de hypotheek, van de inventaris, van de taken, enz. Er komt ook een verzekering voor woningdelers, AXA is de eerste. De meeste colocs zijn 25 tot 34 jaar en wonen vooral met 2 of drie samen in een appartement, meldt La Meuse. Hier staat de hele wetstekst

Veilig oversteken met bredere zebra's?

In enkele Belgische gemeenten loopt een proef met bredere oversteekpaden. Het idee is dat auto's dan verder van de voetgangers af stoppen, wat wellicht veiliger zou zijn. VTM

Amsterdams brons voor Millésime

De kleine Luikse chocolatier Millésime Chocolat heeft twee bronzen medailles gewonnen op een Europese vakwedstrijd in Amsterdam. In de categorie Dark chocolate bars with a filling was de prijs voor de Luikse creatie "2016 Nicaragua Nougatine Pistaches" en in de categorie Milk chocolate bars with a filling ging het om de "Madagascar 2017 Lacté Praliné". In totaal werden 44 gouden medailles uitgereikt, 91 zilveren en 84 bronzen medailles. RTC

Vakbond: belasting kan veel eerlijker
Ons sociale stelsel dateert uit 1944, we leven nu in een heel andere tijd. De beste oplossing om de sociale zekerheid van nu te financieren is om alle inkomsten van een persoon op één hoop te gooien en daar dan een oplopend belastingpercentage op los te laten, zodat geen inkomsten meer ontsnappen en de zwaarste schouders de zwaarste lasten dragen. Je voorkomt dan ook dat inkomen uit werk wel belast wordt en inkomen uit geld niet. Dat zegt de socialistische vakbond FGTB/ABVV in la Meuse.

advertentie

De Orde
van den Prince
Afdeling Luik, wo. 12 sept.: J.P. Deschesne over De blazoenen van de Luikse bisschoppen en hun afwijkingen.

Er zijn ook afdelingen in Waals Brabant, Namen en Edingen. En in Vlaanderen en Nederland.
Zie ook de algemene website.


Plan Ardens ziekenhuis ingediend
Het stof is gaan liggen na de jarenlang durende stammenstrijd binnen de Ardense ziekenhuisketen Vivalia. Een gezamenlijk plan (5.000 pagina's) is ingediend bij de Waalse overheid voor een nieuw fusieziekenhuis: Centre Hospitalier Régional Centre-Sud in Houdemont (Habay). Het kost 355 miljoen euro waarvan 2/3 van de Waalse overheid komt en de rest van Vivalia zelf (gemeenten, provincie, artsen). La Meuse

Luikse experts testten Aeolussatelliet

Dit is de Europese satelliet Aeolus. Hij is 50 dagen terdege en uitvoerig getest in het Centre spatial de Liège (van de universiteit aldaar) en toen in Kourou (Frans Guyana) gelanceerd. Hij heeft aan boord de super duo-laser Aladin, die op een totaal nieuwe manier de winden meet die rond de wereld  waaien. Het laserlicht wordt gereflecteerd door luchtmoleculen, stof, ijs en waterdruppels in de atmosfeer. Aeolus meet dat licht en de resultaten daarvan maken de weersvoorspellingen beter, zowel op korte als lange termijn. Ook de windkaarten zullen sterk verbeteren. Nederlandstalige uitleg / voor de schooljeugd

Waalse ministershofhouding het grootst
Een uitgebreid en duur kabinet van getrouwen vormt de link tussen elke Waalse minister en de Waalse ambtenaren. Want de ministers vrezen de onafhankelijke ambtenaren, de beleids-voorbereiding gebeurt dus door deze ministeriële privéhofhouding, die de partij-ideeën kent en niet zo begaan is met het algemeen belang. Een Waalse minister heeft gemiddeld 50 van die kabinetsleden, en dat is meer dan in andere delen van het land (Vlaanderen bijvoorbeeld: 30). In totaal zijn die kabinetten alleen in Wallonië al goed voor 344 arbeidsplaatsen. Dat is 10% minder dan tijdens het socialistisch bewind, maar vergeleken met de ministeriële assistenten in Nederland (1 per minister) is het wel erg veel. Meer bij RTL

advertentie
Zie de actuele info-artikelen op onze website

Brusselse poppen naar Venetië
Dit jaar was WalloBrux aan de beurt om kunstenaars te kiezen voor de Biënnale 2019 in Venetië. Normaal kiest deze Franstalige overheid een Franstalige kunstenaar maar dit jaar viel de keuze op de Nederlandstalige Brusselaars Jos De Gruyter en Harald Thys. En daarover zijn meer dan 20 Vlaamse en Franstalige museumdirecteuren, galeriehouders en kunstenaars boos, meldt De Tijd. De inzending voor volgend jaar is de installatie Mondo Cane, die bestaat uit rond de 17 bewegende poppen.

Horeca "ongeschoold en onverzorgd"
Chef Luc Bellings bezocht en besprak voor dagblad De Morgen jarenlang horecabedrijven in de Ardennen en aan de kust. Hij maakt de balans op:
quote  Ik ben er enorm van geschrokken hoe ongeschoold en onverzorgd -soms zelfs onhygiënisch- het personeel in vele Ardense zaken was. De kwaliteit aan de Kust gaat al jaren enorm vooruit, terwijl in de Ardennen -zeker in de toeristische steden- nog altijd geredeneerd wordt zoals vroeger aan de Kust: "Ach, het zijn máár toeristen. We flappen wat op hun bord, want we zien die toch nooit meer terug." In de Ardennen is er ook geen middensegment: je moet naar een gastronomische zaak, ofwel naar een eetcafé van het laagste niveau. De Kust heeft wel volop betaalbare en kwalitatief degelijke 'middenzaken'.  quote

Geheime afspraken in politiek normaal
De achterkamertjes zijn echt nog niet uit de politiek verdwenen, er worden nog steeds geheime afspraken gemaakt waar de kiezer niets van weet. Die denkt dat na de uitslag van een verkiezing wordt gekeken wie met wie gaat samenwerken, maar in een op de drie Waalse gemeente worden geheime voorakkoorden gesloten, in Vlaanderen zelfs in 70% van de gemeenten.

Geheime medicijn-afspraken normaal
Het aantal geheime afspraken tussen de overheid en farmabedrijven voor nieuwe producten is in een jaar gestegen van 45 naar 68. Dus het publiek weet niet hoeveel de farmaceuten verdienen met hun chantage ("als u publiceert dan gaat de prijs omhoog"), en ook kunnen landen niet onderling vergelijken. Meer bij Apache

advertentie
adv
Ook de bulkmailprovider van het Waals Weekblad

Waalse sexclub midden in Rotterdam
De van oorsprong Waalse familie Mommaers runt al meer dan 30 jaar in het centrum van Rotterdam sex- en nachtclub Whites: zus Christiane (70) en de broers Paul (65) en Jean Pierre (63). WNL (NL) / Meer bij het AD

Elke 2 uur wordt een Porsche gekocht
1 op de 5 Belgen kan moeilijk rondkomen, maar er wordt ook elke twee uur een Porsche verkocht in het land. En elke vier uur een Tesla. Meer bij Express

België investeert nauwelijks in wegen

België geeft veel minder geld uit aan wegaanleg en -verbetering dan veel andere landen. Hier staan enkele grafieken van The Economist. (Om de een of andere reden staat Nederland nooit in vergelijkende grafieken over wegen).

Huis verkopen zonder bord is populair
Steeds meer mensen die hun huis verkopen willen niet dat de hele buurt dat weet, een derde al wil geen bord in de tuin en adverteert "stiekem" op immo-websites of sociale media, doorgaans nog wel via een makelaar. Maar in La Meuse zegt een makelaar dat je toch echt meer kans hebt als je wel een bord plaatst, omdat huizen nu eenmaal ook vaak gekocht worden door mensen in de buurt en die kijken nog niet altijd op internet.

advertentie
Het Waalse kwartaalblad Medor (nummer 12, vanaf a.s. woensdag) gaat onder meer over alcohol op het werk / de situatie bij de  Waalse media / een machtsstrijd in de Ardense bossen / vrouwelijke striptekenaars.
17 euro, of als abonnement

Toch nog schapen thuis gedood
Waalse gemeenten schuiven de wet wel eens opzij als moslims aankloppen die thuis schapen willen doden. Dat is sinds 8 februari verboden maar Ottignies-Louvain-la-Neuve en Luik gaven toch nog vergunningen af. De dierenrechtenorganisatie Gaia heeft met succes de eerste stad voor de rechter gedaagd en verwacht dat Justitie nu zelf Luik aanpakt. Dat meldt La Meuse.

Daar is de dierenambulance
De eerste Waalse dierenambulance is in gebruik genomen, door dierenarts Thierry Graffart. Het is iets meer dan dat: deze unité mobile de soins vétérinaires is ook een mobiele dierenarts. Hij is oproepbaar tot rond 15 kilometer van de lijn Luik-Aywaille. Een huisbezoek kost 30 euro, spoed 50 euro.

Ethisch bankieren niet voor iedereen
De ethische bank Triodos zit in België niet op kleine rekeninghouders te wachten. In Nederland heeft de moederbank wel normale bankrekeningen (zichtrekeningen) met betaalkaarten, daar doet de Belgische tak niet aan, wat heel onhandig is voor gewone mensen of bedrijven die een ethische bank zoeken. Triodos gaat hier voor het grote geld. De bank heeft in het eerste halfjaar 21% meer geld opgehaald (NL+BE) voor "discretionair vermogensbeheer", dus Private Banking. Deze nieuwe tak heeft al 200 klanten in België. Het balanstotaal (BE+NL) groeide met 4,9% naar 10,4 miljard euro.

La Beach Box opvolger van discotheek?

Ooit waren er 60 discotheken in de provincie Luik, nu hebben er weer twee de deuren dichtgedaan: Monastère in Nandrin en Groove Club in Fléron. Het eind van een tijdperk nadert, schrijft La Meuse. Alleen deze zijn er nog:
le Royal en le Skandal in Rocourt
l’Acte 6 in Henri-Chapelle
Clive in Lontzen
De jeugd gaat nu liever naar festivals en blijft verder vooral graag thuis, met hun sociale media. Een nieuw fenomeen is wel het "binnenhuis-strand" La Beach Box, dat af en toe eens een maand open gaat.

Elke dag twee kinderen aangereden
Vorig jaar zijn gemiddeld elke dag in België 2 wandelende kinderen aangereden, zes van hen overleefden dat niet. Het aantal aanrijdingen lag wel een vijfde lager dan tien jaar geleden, onder meer omdat er nu meer 30 km-zones zijn waar mensen dan wel geen 30 rijden maar toch hun snelheid verlagen. Bron: Vias

Glas-in-lood, ook voor privéklanten

Dit is kunstenares Aurélie Moreau in Libramont (pr. Lux.), die glas-in-loodramen maakt op bestelling, eventueel naar het eigen ontwerp van de klant. Haar atelier is het voormalige dorpsschooltje, en hier ontvangt ze ook mensen die het proces eens willen zien.
Collega Marise Frattini-Ghislain in Arville (Saint-Hubert) is dan weer goed in het restaureren van glas-in-lood, vooral van kerkramen. Ze is geschoold in Birmingham en Nancy, en bij grote kunstenaars.
De Saint-Etiennekerk van Waha (Marche-en-Famenne) uit 1050 heeft mooie glasramen, van Jean Michel Folon (foto), maar die zijn dus modern. Meer in Blik op de Ardennen 22

Checklist tweedehandswagens verplicht
Omdat er zo veel gesjoemeld wordt met garantie voor tweedehands auto's heeft de federale consumentenminister Peeters nu de checklist verplicht gemaakt die de branche al vrijwillig gebruikte. Hij moet bij elke 2ehands auto geleverd worden en geeft een goed inzicht in de wagen. Die lijst is nergens op internet te vinden, maar hij staat in dit persbericht.

agenda
Brussel krijgt een Holland House
Vlaming laat bacteriën auto's wassen
Terugroeping: bonen, fruitsap, noten, enz.
Belgen doen mee aan Open NK Boerengolf
Zuinige chauffeur krijgt auto van de baas

consu
De federale overheid publiceerde elke dag hoeveel cent de mazout per liter goedkoper of duurder was geworden, sinds kort communiceert men de maximale literprijs die de volgende dag geldt. Wie mazout bestelt voor een bepaalde afleverdatum, betaalt de prijs die op de afleverdag geldt, niet die van de dag van de opdracht. Bron: La Meuse

Knack publiceert een interactieve zoomkaart met nieuwe gemiddelde koopprijzen van woningen en appartementen voor elke gemeente in het land. Rood is duur, grijs goedkoop.

De eerste taxfree shop in een treinstation in België opent volgend jaar in het Brusselse Zuidstation/Gare du Midi. Voor mensen die internationaal reizen met de Eurostar. Dat meldt La Meuse.

agenda
zo 2 sept. 09.30 u.: Paddenstoelwandeling in Mirwart (pr. Lux.). Niet alleen les en uitleg maar ook proeven. 12 euro p.p.

za 1 + zo 2 sept.: Foire Agricole in Battice (Herve), met onder meer het zwarte kippenras dat aan de vergetelheid werd ontrukt: La Poule de Herve cq het Mergellandhoen. VEDIA / YouTube

za 8 + zo 9 sept.: Gratis Waalse Open erfgoeddagen. Wat waar te doen is toont deze kaart met zoekmachine en ook deze folder.

za 8 sept. t/m 9 dec.: het Henegouwse stadje Thuin is bekend om zijn trapvormige tuinen (terrassen) en om het beeldenfestival Fluïde. 10 binnen- en buitenlandse kunstenaars hebben er ter plaatse werken voor gemaakt die nu te zien zijn.

za 8 t/m 17 sept.: Fêtes de Wallonie in Namen-stad, met veel concerten en animaties. Hier staat het hele programma. Er is ook een app.

boeken
Protestantse Walen ontvluchtten vanaf het einde van de 16e eeuw België omdat de Spaanse heerser had bepaald dat iedereen katholiek moest worden. Velen vluchten naar Nederland, waar zij een eigen Waalse kerk stichtten. Dat genootschap had ooit 80 kerken, nu zijn er nog 15, met 6 predikanten, leden van de Protestantse Kerk in Nederland. De voertaal is nog altijd Frans, maar de gelovigen zijn grotendeels Nederlanders. De geschiedenis wordt verteld in Mes frères - de Waalse kerk in Amsterdam. 25 euro. Online bestellen / Artikel met foto's Reformatorisch Dagblad (NL)

kort
balBelgië is van 14 naar 13 geklommen op de mondiale Good Country Index, waar Nederland op 1 prijkt (was 3). De lijst over 163 landen wordt gemaakt door de Britse marketing consultant Simon Anholt, die ooit landen-marketing bedacht en Zweden een goed image in de wereld gaf.

balDe gemiddelde levensverwachting van nieuwgeborenen in Wallonië is gestegen naar 79,8 jaar (Vlaanderen 82,2, Brussel 81,2).

balIn België neemt het aantal letselongevallen met vrachtwagens af maar in Wallonië stijgt het juist, vorig jaar met 7.8%. Vooral snelwegen in de provincie Luik zijn gevaarlijk. Het kenniscentrum Vias weet niet waarom, meldt Nieuwsblad Transport.

balHet onderwijs in WalloBrux loopt ook met programmeerles ver achter, vindt John-Alexander Bogaerts, die daarom samen met anderen de gratis programmeerschool École 19 oprichtte. Er is nog een private programmeerschool: Becode

bedr
balDe Waalse brouwerij Des Légendes heeft via de rechter geregeld dat de Vlaamse brouwer De Legende zijn naam verandert, omdat die te veel op de Waalse naam lijkt. Het proces kostte de Vlamingen 10.000 euro. Nu heet de brouwerij Het Perkament.

balDe Waalse overheid wil nu toch echt werk gaan maken van het scholen en het bij- en omscholen van werkzoekenden richting knelpuntberoepen. Kanaal Z / Meer bij de RTBF

balAllerlei Chinese investeringen, zoals die recent in Wallonië plaatsvonden bijvoorbeeld, zouden in de toekomst wel eens door de EU tegen het licht gehouden kunnen worden, meldt Trends. De EU is bezorgd dat de Chinese overheid de controle krijgt over Europese technologiebedrijven en infrastructuur, terwijl China zelf uit protectie-overwegingen veel buitenlandse investeringen verbiedt.

lijntje

Op zoek? Laat onze links-pagina u helpen

lijntje

Enkele speciale reportages:
Hoe het Mergellandhoen gered werd
Hospitaal uit 1242 als museum verder