Abonneren, Adverteren
mail: redactie@waalsweekblad.be
logo
Vrijdag 15 mei 2020 Nr. 747
lijntje
Skipiste in Comines blijft sneeuw maken

Dit is de skipiste van IceMountain in Comines (Henegouwen), waar 14 maart de laatste skiërs vertrokken. Het bedrijf kan niet stilgelegd worden, dat lijkt toegestaan te zijn, het moet sneeuw blijven produceren omdat de boel anders onder water loopt. Dat meldt de RTBF. Het doorwerken kost meer energie dan wat de 265 zonnepanelen opleveren. De eigenaar vindt het jammer dat destijds niet ook twee windmolens zijn geplaatst, dan was de situatie nu gunstiger geweest, de 5.000 euro hulpgeld van de overheid is een druppel op een gloeiende plaat.
Op 8 juni gaat de piste weer open

advertentie

regel

Illegale sigaretten voor de export

De politie stuitte bij toeval op een illegale sigarettenfabriek in Chapelle-Lez-Herlalmont (Henegouwen). De professionele uitrusting was verstopt in een grote hal achter een tweede-hands artikelenwinkel. De sigaretten waren bestemd voor Engeland. De maandproductie lag rond de 50 miljoen stuks. Het is de derde grote illegale Waalse sigarettenfabriek al dit jaar, vorig jaar waren het er vier. RTBF
KPMG schatte na onderzoek vorig jaar dat het in België om 500 miljoen sigaretten per jaar gaat.

Glasvezel: België hinkt achterop
België is de grootste groeier qua glasvezel-aansluitingen, meldden de media trots. Maar als je van vrijwel 0 kwam is dat geen kunst en België staat toch echt nog steeds bij de laatste 5 landen in de EU, met 1,9% aansluitingen. En daarom mocht het land ook niet in deze grafiek van Techzine.

advertentie
 
4180 Comblain-la-Tour | 4920 Aywaille
www.estimax.be
| info@estimax.be
0032 (0) 43 83 56 59


Grootste Waalse boekhandel weer open
De grootste boek-handel van Wallonië is Molière, in Charleroi (tegenover het NovoTel). In het klassieke pand met de klassieke inrichting zijn 100.000 werken in voorraad. De boekhandel was blij dat het openingsverbod is opgeheven (maar: mondkapje verplicht). De website is deels ook in het Nederlands. Ook op Facebook

C O R O N A   K O R T
Kappers, musea en monumenten gaan op 18 mei weer open (vooraf aanmelden, 1,5 meter). Net als de markten, maximaal 50 kramen en de marskramer moet een mondkapje dragen. Meer info. Sommige gemeenten eisen een mondkapje in alle winkels.

Het gemeentecollege van Bouillon vreest dat toeristen wegblijven nu de gemeente elke dag te boek staat als kampioen corona-besmettingen per 1000 inwoners. Men vraagt de overheid om in de kaartjes voortaan de cijfers van de laatste 14 dagen te geven, zodat Bouillon er misschien minder slecht uitkomt en een andere gemeente zich zorgen kan gaan maken.

Horecabedrijven kunnen nu bij Vedi in Gosselies plexiglazen scheidingsruitjes kopen om de klanten in deze coronatijd van elkaar te scheiden. Vanaf 79 euro ex btw, ex porto. Men zou elkaar toch nog kunnen verstaan zonder te hoeven schreeuwen. Meer bij de RTBF. Vedi heeft overigens een hele afdeling corona-producten.

1,8 miljoen mondkapjes zijn onlangs gestolen uit een opslagloods van justitie in Luik. Ze waren apart gezet voor een test, vermoed werd dat ze niet aan de eisen voldeden.


Zo is het goed: neus, mond en kin bedekt
Eenprofessor testte mondkapjes voor La Meuse. Carrefour is de winnaar. Het dure kapje van Match is herbruikbaar, die van de apotheken is een chirurgisch maskertje.

De looptijd is 6 maanden verlengd van maaltijd-, cadeau-, sport/cultuur- en eco-cheques. En er is een overeenkomst tussen België en Nederland over thuiswerk tijdens de coronacrisis.

België heeft sinds 2006 een pandemieplan, de WHO en de EU kennen het. Al lang was bekend dat een reserve van 32 miljoen mondmaskers te weinig is, maar de federale minister De Block, toch een huisarts, schamperde lang alle vragen hierover weg. Dat schrijft het federale Kamerlid Frieda Gijbels, een tandarts, in Knack. Zie bij Apache ook: WHO wees in 2017 al op tekorten

Corona-update BE + kaartje
Coronadoden per inwoners
/ land
Coronabericht Waalse overheid
Federale steun in het Nederlands
Waalse steun aanvragen (Duits/Frans)
Dit zijn de essentiële beroepen
Noodhulp-FAQ toerismebedrijven


advertentie
adv
kader

Waalse bijdrage aan Parijs-Roubaix
In Nederland zijn onlangs twee vulkanen ontdekt, maar België heeft er veel meer, schrijft de VRT. Het gaat steeds om niet meer actieve vulkanen uit een ver verleden. De kasseien van de wielerklassieker Parijs-Roubaix zijn van Belgische vulkanische origine. Zulke kasseien komen nog steeds uit de groeven van Lessines (Henegouwen), Bierges en Quenast (Waals Brabant).

Een sprookjesachtig hotel bij Durbuy


La Gargouille is een restaurant in sprookjes-sfeer (bovenste foto), gemaakt door een architect die zichzelf een beetje gek noemt. Het staat in Heyd bij Durbuy, en wat later kwam er ook een soortgelijk hotel bij: La balade des Gnomes. Hier staan alle 11 bijzondere kamers bijeen. De onderste foto toont de kamer La gende des Trolls en het Paard van Troje, dat inwendig een suite bevat met twee etages.

advertentie


Een Vlaamse vink kan ook Waals zingen
Als Vlamingen zeggen dat een vink Waals zingt dan eindigt zijn lied niet met "suskewiet". Met dat "Waals" wordt niet het Waals van Wallonië bedoeld, maar men grijpt terug op het Oudnederlandse woord waals, dat toen betekende "alles wat vreemd en uitheems is". Dat staat in Chants populaires des Flamands de France van E. de Coussemaker uit 1833, dat ook veel oude liedjes in het Vlaams/Nederlands weergeeft. Het boek is bij Google books geheel online te lezen maar ook nog tweedehands verkrijgbaar. Zie ook de Taaltips van het Waals Weekblad, onder Koeterwaals.

Atoomafval opslaan in de Ardennen?
Vier locaties waar het Belgische atoomafval in de grond opgeslagen zou kunnen worden, liggen in de Ardennen en de Gaume. De atoomafvalbeheerder Ondraf/Niras zegt dat er geen alternatief is, alleen moet de locatie nog gekozen worden. Er is een inspraakronde gestart die heel lang niet door de media en de Ardense burgemeesters is opgemerkt. Zij noemen als reden voor hun verlaagde waakzaamheid de coronacrisis. De plannen kwamen pas aan het licht toen de overheid van het groothertogdom bezwaar maakte tegen de locaties, zo dicht bij de grens. De inspraak loopt nog tot 13 juni. De tekening is een ondergronds opslagconcept uit Zweden.

Gratis toeristisch boekingssysteem
Toeristische bedrijven moeten een online reserveringssysteem gaan gebruiken, vindt de provincie Luik. Sites als booking.com bieden dat al lang maar Waalse politici hebben voor 1,1 miljoen euro een eigen systeem laten maken: l'Outil Régional de Commercialisation (ORC), en de provincie Luik biedt dat nu gratis aan aan toeristische bedrijven in de provincie.

aanbeveling


3 jaar cel voor valse mutualiteitsbriefjes
3 jaar cel krijg je niet snel in België maar het overkwam een Waalse uit de regio Charleroi die meer dan 100.000 euro buit maakte door met valse doktersbriefjes en valse taxi-facturen medische reiskosten te declareren die nooit gemaakt waren. Toen dat goed liep breidde ze de fraude uit op naam van familieleden en bekenden, die de helft van die verdiensten kregen. Buiten de celstraf kreeg de vrouw een boete en ze moet ook het geld terugbetalen. De medeplichtigen kregen lichtere straffen. Bron: La Meuse

Luikse telecamera fotografeert de zon

De met extreem ultraviolet licht werkende telescoopcamera die het Centre Spatial van de Luikse universiteit ontwierp samen met Europese partners, heeft dinsdag zijn eerste foto's van de zon gemaakt. Dat gaat buiten de dampkring veel beter dan daarbinnen. De camera bevindt zich in de ESA/NASA-zonnesatelliet Solar Orbiter (foto). Luik was ook de productielocatie van de camera. Meer info

Zo vind je lokale producenten
Kopen in de buurt (het korte circuit, le circuit court) wint almaar aan populariteit nu mensen liever geen producten meer hebben die van ver komen. Maar waar vind je de lokale verkooppunten? Dat is te zien op deze inzoombare klikkaart van Vivreici. Paris Match tipt ook nog de volgende websites: LocaLife, C'est bon, c'est wallon en Mangez local.

advertentie

Altijd al in de Ardennen willen wonen en daar uw eigen vakantiehuizen willen verhuren? Dit is uw kans! Wij verkopen in La Roche-en-Ardenne ons
 woonhuis met daarnaast 2 compleet ingerichte en goed lopende vakantiehuizen (gîtes)
Nieuwbouw 2003, totaal 350 m2 woonoppervlakte 925 m3. Verhuur mogelijk voor 2 x 6 personen of groep van 12 personen. Met jacuzzi, sauna, enz. Alles in perfecte staat, en met alle vergunningen. Op een mooi groot terrein van 6500 m2 met prachtig uitzicht en de mogelijkheid op het terrein nog twee woonhuizen te bouwen.
Prijs voor de 3 huizen op ca. 3000 m2: € 375.000
Aangrenzende bouwgrond van ca 3500 m2,
38 meter aan de straat: € 98.000

Bezichtiging alleen op afspraak, i.v.m. verhuur. De verhuur is te zien op onze verhuursite, vakantiebelgie-groepshuis.be, de binnenzijde van het woonhuis staat daar niet op. Meer info: gebuijs.com. Vragen of afspraak: info@gebuijs.com / 0031 6-14349208 / 0032 470 062720.

Colruyt wil een zeeboerderij

De Colruyt Group heeft een geslaagde proef genomen met een eigen zeeboerderij op de Noordzee. Nu vraagt de supermarktketen een vergunning aan voor 4,5 vierkante kilometer. Het gaat op termijn om mosselen, oesters en suikerwier. Maar de stad Nieuwpoort voert op sociale media actie tegen het plan, omdat hier toeristen en vissers actief zijn. Het is echter de federale overheid die beslist, meldt Het Laatste Nieuws. Basisinfo uit 2018

70% van de Belgen heeft een eigen huis
7 van de 10 Belgen hebben een eigen woning, dat is al tien jaar niet veranderd. 19% bezit  meer dan één vastgoedobject en dat is wel een forse groei. Nu eigenaren hogere hypotheken hebben dan vroeger is hun kwetsbaarheid toegenomen. Dat blijkt uit Europees onderzoek. Zie pagina 4 van deze PDF-update van 26 maart.

Spaar de egels, maai overdag
Egels hebben het al moeilijk in het schralere milieu en nu is er een nieuwe bedreiging bijgekomen: de snel populair wordende maairobot. De diertjes kunnen daar licht tot  hevig door gewond raken, dat ervaren dierenartsen momenteel. Toch is de oplossing simpel: maai alleen tussen 10 en 17 uur, dan zijn egels zelden op pad. Sommige dure maaiers hebben inklapbare messen en bots-sensoren. Meer bij de RTBF / Info van Natuurpunt

advertentie

Afdelingen in Edingen, Luik,
Waals-Brabant, Namen,
Vlaanderen en Nederland.

 Zie ook de website


Centrum Brussel nu 20 km/u
Brussel stelt voorlopig 3 maanden op proef 20 km/u in in het centrum (le pentagone).
Althans binnen de kleine ring, zie het kaartje
(grotere kaart.)
Volgens de mobiliteits-
schepen van Brussel is
dit ook bedacht om
voetgangers in smalle
straatjes 1,5 meter
ruimte te gunnen.
156
borden
zijn al
geplaatst
(foto).  Meer bij de RTBF

1,8 mln. klanten hebben te dure energie
1.800.000 Waalse en Vlaamse gezinnen zijn klant bij de 10 duurste energieleveranciers. Slechts 128.000 gezinnen benutten de 20 goedkoopste formules. Meer bij de VRT
Wat de overheden, politici of vergelijkingssites ook zeggen, 13 jaar na de liberalisering zijn nog steeds miljoenen Belgen bang om over te stappen naar een goedkopere provider. Terwijl het gemakkelijker is dan ooit. Je zoekt hier een goedkope provider, je vertelt hem dat je wilt overstappen en wie je oude leverancier is en de nieuwe en de oude regelen zelf de rest.

Vernieuwde TukHut bijna klaar

De Nederlandse klimvereniging NKBV heeft een berghut in de Ardennen, in Sy (Ferrières), voor wandelaars, mountainbikers en klimmers. Hij heette vroeger de TukHut, nu de HerBerg (foto). Er is een grote verbouwing gaande, die deze zomer geheel gereed zal zijn. Er zijn o.m. meerpersoonskamers en een nieuwe keuken. Foto's van de verbouwing
Vlaamse klimmers hebben hun Chaveehut in Maillen (Assesse, pr. Namen) en de Vennhütte in Weismes (Ostkantons). Niet-leden betalen rond de 15 euro voor een nachtje.

advertentie
Zie de actuele info op onze website

Prosumertarief, alweer wat anders?
Bijna elke week verandert er iets rond het tarief dat eigenaren van zonnepanelen gaan betalen om hun stroom aan het stroomnet te mogen leveren. Tot 2024 zou de Waalse overheid hen die vergoeding terugbetalen maar dat is weer onzeker nu volgens de media de Waalse Ecolominister Henry dwarsligt. Veel eigenaren zijn woedend omdat de overheid gouden bergen beloofde maar ineens de spelregels veranderde. Er lopen nog wat rechtszaken en er zijn nieuwe aangekondigd. Zie ook de actiegroep Touche pas à mes certificats verts.

Watersnoodstorm ook einde Waals dorpje
De storm die in 1953 de watersnoodramp in Zeeland veroorzaakte, luidde ook het einde in van de eeuwenoude Waalse nederzetting Reinartzhof, ten oosten van Eupen. Het mist daar zo vaak dat er al in 1515 een grote bel geluid werd om verdwalen te voorkomen. Het dorp heeft nooit stroom en leidingwater gehad. In die bewuste nacht ontwortelden helse sneeuwstormen bomen, en ze wierpen metershoge sneeuwwallen op. Het dorp was totaal geïsoleerd. Na enkele dagen zonden de 26 inwoners een boerenzoon op hulp uit. Hij geraakte in Eupen, maar de skiërs met voedsel op de rug konden het dorp niet bereiken, Duitsers van de andere kant evenmin. Een legerhelikopter redde de dorpelingen door 60 kilo voedsel te droppen. Omdat Reinartzhof om veel redenen te kwetsbaar was, kocht de overheid alles op en de huizen werden verbrand. Dit staat uitgebreid in nummer 2019/4 van het Vlaams/Nederlandse kwartaalblad Landschap, dat er een natuurwandeling aan vastknoopt. Meer info
Het boek Reinartzhof und Hattlich. Zwei alte Kulturstätten im Hohen Venn uit 2013 is nog voor 30 euro bij Amazon te koop.
Toeristische wandeling

Waals Weekblad Mediatip
SamPol is een Vlaams politiek maandblad. Nr. 5, mei, gaat o.m.
over De nieuwe wereld na
corona, Wij moeten veranderen
en Hoe de Green deal ook een Ecodeal kan zijn.
50 euro per jaar, veel artikelen ook gratis online

"7/8 van de mensen mag omkomen"
De Luikenaar Jean-Nicolas Bassenge was een politicus in het Prinsbisdom Luik en een aanhanger van het gedachtengoed van de Franse revolutionairen. Hij werd in 1798, toen Luik bij Frankrijk hoorde, door Parijs benoemd tot Revolutionair commissaris van het Ourthedepartement (de toen nieuwe naam voor de Luikse regio). Bassenge vond dat "als het moet 7/8 van de mensen mogen omkomen om de mensheid te zuiveren en de triomf van de vrijheid te verzekeren." In Luik wordt deze extremist nog steeds geëerd met de Rue Bassenge. Volgens een ambtenaar verwijst de naam naar de Waalse gemeente Bassenge, maar die straat heette al zo toen Bassenge nog Bitsingen was en bij Vlaanderen hoorde. Dat schrijft Luc Pauwels in een Doorbraak-artikel dat de Vlamingen waarschuwt voor de Waals/Franse ideologie, die nog steeds die van de Franse revolutie zou zijn.

Prachtriet zuivert het grondwater

Prachtriet (le miscanthus) heeft geen kunstmest nodig en verwijdert zelfs de schadelijke nitraten uit de grond, die de boeren er in hebben gebracht. Om te testen in hoeverre de grondwaterstand er echt door verbetert is de Waalse waterdienst SPGE in Libramont een driejarige proef begonnen waarin boeren het prachriet telen en een gegarandeerde afzetprijs krijgen. Op de foto worden de gratis beschikbaar gestelde wortelstokken geplant, gezellig met zijn drieën op de plant-bak. Omdat de 1,5 meter afstand misschien net niet wordt gehaald hebben de planters mondkapjes op, die voor de foto even naar beneden zijn gedaan. Meer bij de RTBF
Wallonië heeft nóg een waterdienst; die zorgt voor het drinkwaternet: de SWDE (die op de website ook Nederlands spreekt).

Waals Weekblad Mediatip
Nr. 32 van het halfjaarlijkse Frans/
Engelse Brusselse maar
internationale kunst- en toegepaste kunstblad TLmag telt 338
pagina's. Het kost 20 euro en
biedt 56 artikelen, waarvan
er veel online te zien zijn.  
 Meer info en online bestellen

Tij gunstig voor staatshervorming?
De Waalse gezondheidsminister Christine Morreale (PS) vindt staatshervorming noodzakelijk. Dat zegt de federale minister Geens in Knack. Hij heeft ook gemerkt dat Franstalige Belgische partijen in het algemeen niet zo afkerig zijn van wat hij communautaire besprekingen noemt als iedereen misschien denkt.

2 politieke mandaten per 1.000 inwoners
Een boze Waal heeft de liberale MR-leider Bouchez geschreven over het enorme aantal politici dat het land heeft. Hij deed er het lijstje hiernaast bij. Bouchez vindt het ook te veel en wil om te beginnen proberen de 6 Franstalige ministers voor gezondheid terug te brengen naar 2. De correspondentie is hier te zien.
Nog niet eens meegeteld zijn de honderden personen op de ministeriële kabinetten, een typisch Belgisch fenomeen. Het zijn betaalde partij-sympathisanten die doen wat in andere landen ambtenaren doen, alleen dienen deze cabinettards niet automatisch het algemeen belang maar houden zij vooral ook het partijbelang in het oog. Hun contract duurt 1 regeringsperiode.

Alle buren hebben meer psychiaters

Duitsland is de Europese psychiaterkampioen, België heeft veel minder psychiaters dan de omringende landen. Deze grafiek vergelijkt alleen met de regio, Eurostat laat alle EU-landen zien en enkele niet-leden.


1 op de 5 pocketvergassers levert geen energie, schreven wij vorige week, dat klopt. Maar we schreven ook dat het om 31 van de 79 zou gaan, en dat klopt natuurlijk niet. Dat laatste cijfer betreft boeren die lid zijn geworden van een onderlinge studieclub.

logo
Voetbalmakelaar gijzelt ons voetbal
Honing terug wegens medicijnresten
Verviers verbiedt 5G
Salmonellavrees: Delhaize-burger terug
Salmonellavrees: Ovyta eiwit terug


De zonnebrandcreme Solait van Kruidvat is het best getest door Test-Achat (BE) en de Consumentenbond (NL).

In de hypermarkets van Carrefour kun je nu zelf de streepjes-codes op de aankopen scannen, met de Smartscan-optie van de Carrefour-app op de eigen smartphone. Aan het eind genereert de app een barcode die je door de kassa laat scannen om te betalen. Op termijn krijgen ook de kleinere Carrefours deze optie.

Eurometropolisnews.info geeft wekelijks gratis nieuws in twee talen uit de regio Tournai/ Kortrijk/ Lille, met financiële steun van de EU.

De Engelstalige wandelwebsite Discovering Belgium publiceert deze inzoombare klikkaart met wandelingen en interessante locaties. Hierboven een klein fragment. Een klik in die online kaart geeft een pagina met foto's en een beschrijving.


Tour de Wallonie en 80 jours is een cultureel wandelprogramma dwars door Wallonië van de vereniging W’allons-nous. Tussen 8 juni en 5 oktober worden 10 etappes gelopen van maximaal 10 kilometer, hoewel privé-uitbreidingen mogelijk zijn. Als er plaats over is mogen ook niet-leden mee. Meer info

Een thuistip: wie geïnteresseerd is in Vlaamse journalistiek kan op YouTube nu in 6 delen de -lezing Na het journaal volgt het nieuws volgen. Onder meer over de politiek correcte zelfcensuur die binnensluipt bij kranten, weekbladen en tv-zenders. Het gelijknamige boek (15 euro) is ook nog verkrijgbaar.

boeken
Het is van 2017, maar het was aan onze aandacht ontsnapt, het boek Kastelen, 112 Belgische châteaux, maar in die tijd zal er niet veel veranderd zijn. Het is een productie van de Maastrichtse fotograaf Patrick Beckers, en met 140 euro niet goedkoop maar het meet 23 x 28 centimeter. Aantal inzagepagina's / Meer info en online bestellen. Daar staan meer van dit soort boeken van Beckers, over kastelen, raceauto's, oldtimers, steden, enz.


De top 3 doodsoorzaken in België in 2017 (laatste cijfers):
hart- en vaatziekten 27,1%
kanker 25,8%
ziekten ademhalingsstelsel 11,2%
Bij elkaar is die top 3 dus goed voor rond 2/3 van de doodsoorzaken. Meer bij Statbel

Een schapenboer in Rochefort, die zijn dieren niet met een stroomdraadomheining had beschermd, is 15 april enkele schapen kwijtgeraakt doordat een wolf ze heeft gegrepen. DNA-onderzoek wees uit dat het echt om een wolf ging. Bij een artikel in L'Avenir staat een kaartje dat laat zien waar de vijf officieel erkende Waalse wolven zijn gezien. Zie bovenstaand fragment.

bedr
balDe Brusselse lichtontwerper Jean-Pierre Majot heeft een Lichtplan gemaakt voor Mons (Henegouwen), de stad van Di Rupo. Het energieverbruik daalt met 45%. Meer bij Lumenpro

balIn 1951 betaalden
de rijkste Amerikanen meer dan 70% belasting, nu betalen ze minder dan de armste Amerikanen. Klik in deze grafiek op het pijltje en je ziet een schokkende animatie van het groeiende voordeel voor de rijksten. DeWereldMorgen.be vroeg zich af hoe het hier is, maar wij hebben geen soortgelijke grafiek kunnen vinden vinden.

balDe wet eist dat een onafhankelijke bestuurder van een vennootschap na 12 jaar aftreedt, maar de Waalse waterfabriek Spadel geeft een baron gewoon een vierde termijn, en de politici laten het gebeuren, meldt De Rijkste Belgen.

balOmdat truckers in de top 10 staan van de knelpuntberoepen is Le Fonds Social Transport et Logistique een campagne begonnen: En route vers l'aventure, om 5.000 vrachtwagenchauffeurs te vinden.

balDe Waalse overheid leent 1,1 miljoen euro aan de aannemer T.Palm, meldt de RTBF.


Speciale pagina's:

Waalse links
Cijfers / Taaltips
3D-wandelingen
Beroemde Walen

Onze 9 overheden
Vorige Mediatips
Het Wallonië-gevoel:

De verborgen wereld
Wallonië van boven
Alle gemeenteborden
(en kijkjes in het landschap)
Nutteloze werken
Ugly Belgian houses