[an error occurred while processing this directive]

Bij de slager
 Een lijstje van het Waals Weekblad

Zie ook de pagina vissen

Vlees van het rund


Met het woordenboek FR-NL van Van Dale/Robert in de hand kom je bij de Waalse slager niet ver. Meer dan de helft van de vleesbenamingen die slagers en supermarkten hanteren staan er niet in. Nederlandse en Vlaamse en Waalse slagers versnijden hun runderen anders en hanteren ook andere begrippen. Dit overzicht kan wat meer inzicht geven.
De volgorde is: Waals // Vlaams
(Nederlands)

Biefstukken
Aiguillette // Ezel of Naaldje (liesstuk)
Balle d' épaule // Schouderbal (bloemstuk)
Filet pur // Ossenhaas
Filet mignon // Filet mignon
(ossenhaaspuntje)
Filet d'Anvers // Filet d'Anvers (achtermuis)
Grosse-tête // Groothoofd (spierstuk)
Grosse-cuisse, Tache noire // Dikke bil (bovenbil)
Pelé // Gepelde biefstuk.
Er zijn er drie in elk rund: in de voorschenkel, in het groothoofd en boven de achillespees
Petit-tête // Rumsteak of kleinhoofd (dikke lende)

Lendebiefstukken
Contre filet // Dunne lende (entrecôte)
Entrecôte // Tussenrib (rib-eye)
Faux-fillet // Dunne lende
Six-côtes // Zesstuk
(onderrib)

Braadvlees
Filet d' épaule // Schoudermuis (voormuis)
Plate cuisse // Platte bil

Stoofvlees (carbon(n)ade)
Basse côte // Spiering (onderrib)
Collier // Nek
Petit Nerf // Zenuwstuk
(sucadelapje)

Soepvlees
Bouilli - Zie Flanchet
Flanchet // Lap
(vang)
Jarret // Schenkel
Plat de côte // Platte rib
(soepvlees)
Poitrine // Borst (klapstuk)
Queue // Staart

Diversen
Coeur // Hart
Foie // Lever
Langue // Tong
Onglet, Bavette // Longhaas, kraai
Rognon // Nier

Andere termen:
Aloyou = lendestuk
Chateaubriand = dik gesneden filet
Épaule roulée = schouderrollade
Filet américain = biefstuk tartaar
Kogelbiefstuk = gesneden van bovenbil of spierstuk
Sirloin = lendebiefstuk
T-bone = entrecôte met haas en been
Tartaar = gemalen mager rundvlees
Tournedos = speciaal gesneden ossenhaas

Hieronder enkele veel voorkomende Belgische versnijdingen. Klik op de links daaronder voor een grotere afbeelding.

Versnijding van lam  - varken -  rund

Voor wie meer wil weten:

Vertaalmachine Foodlexicon
Vlaamse keukenuitdrukkingen
Nederlandse keukenterminologie
 

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]