Zie ook de pagina vissen
Vlees
van het rund
Met het woordenboek FR-NL van Van Dale/Robert in de hand kom je bij de
Waalse slager niet ver. Meer dan de helft van de vleesbenamingen die slagers en
supermarkten hanteren staan er niet in. Nederlandse en Vlaamse en Waalse
slagers versnijden hun runderen anders en hanteren ook
andere begrippen. Dit overzicht kan wat meer inzicht geven.
De volgorde is: Waals // Vlaams
(Nederlands)
Biefstukken
Aiguillette // Ezel of Naaldje (liesstuk)
Balle d'
épaule //
Schouderbal (bloemstuk)
Filet pur // Ossenhaas
Filet
mignon // Filet
mignon (ossenhaaspuntje)
Filet
d'Anvers
// Filet
d'Anvers (achtermuis)
Grosse-tête
//
Groothoofd (spierstuk)
Grosse-cuisse, Tache
noire // Dikke bil
(bovenbil)
Pelé // Gepelde
biefstuk.
Er zijn er drie in elk rund: in de voorschenkel, in het groothoofd
en boven de achillespees
Petit-tête
//
Rumsteak of kleinhoofd (dikke lende)
Lendebiefstukken
Contre
filet // Dunne
lende (entrecôte)
Entrecôte // Tussenrib (rib-eye)
Faux-fillet // Dunne
lende
Six-côtes // Zesstuk (onderrib)
Braadvlees
Filet d'
épaule //
Schoudermuis (voormuis)
Plate
cuisse // Platte
bil
Stoofvlees (carbon(n)ade)
Basse
côte // Spiering
(onderrib)
Collier // Nek
Petit
Nerf // Zenuwstuk
(sucadelapje)
Soepvlees
Bouilli - Zie Flanchet
Flanchet // Lap (vang)
Jarret // Schenkel
Plat de côte // Platte
rib (soepvlees)
Poitrine // Borst (klapstuk)
Queue // Staart
Diversen
Coeur // Hart
Foie // Lever
Langue // Tong
Onglet,
Bavette // Longhaas,
kraai
Rognon // Nier
Andere termen:
Aloyou = lendestuk
Chateaubriand = dik gesneden filet
Épaule roulée = schouderrollade
Filet américain = biefstuk tartaar
Kogelbiefstuk = gesneden van bovenbil of spierstuk
Sirloin = lendebiefstuk
T-bone = entrecôte met haas en been
Tartaar = gemalen mager rundvlees
Tournedos = speciaal gesneden ossenhaas Hieronder enkele veel voorkomende Belgische versnijdingen. Klik
op de links daaronder voor een grotere afbeelding.
Versnijding van lam -
varken -
rund
Voor wie meer wil weten:
Vertaalmachine Foodlexicon
Vlaamse keukenuitdrukkingen
Nederlandse keukenterminologie
|